Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana maglownicy - jaka, i co potrzebuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy skończyła się u mnie przekładnia kierownicza. Czuję ewidentnie stuki kręcąc kierownicą i syczy jakby już gdzieś byłą nieszczelna.

Mam kilka pytań do ludzi którzy już regenerowali u siebie:

1. Możecie polecić jakiś solidny warsztat który regeneruje maglownice? Na allegro jest tego sporo a ceny są zróżnicowane od 400 - 700 zł.

2. Znajomy mechanik mówił mi że prawdopodobnie będę miał inną maglownicę gdyż mam zawieszenie 1BV. Możecie mi napisać oznaczenie tej maglownicy montowanej do 1BV. Quattro pewnie nic nie zmienia w typie maglownicy?

3. Potrzebuję jakieś specjalne narzędzia, czy ściągacze do przekładki?

4. Może jest coś o czym warto wiedzieć, czy coś dodatkowo wymienić jak będę miał rozebrane(np.końcówki drążków). Ustawienie zbieżności to wiem że mnie czeka na końcu operacji.

Z góry dzięki za odpowiedzi, wolę zapytać zanim dam się do rzeźbienia.

Opublikowano

Wymieniałem u siebie, jeśli interesuje Cię naprawa a nie wymiana na servtronik czy coś podobnego to polecam warsztat w Mirkowie (Automania), daleko nie masz a chłopaki zajmują się tym zawodowo. Zostawiłem im auto na 3 dni i z głowy, dają również gwarancje na rok. W cenie oczywiście rozebranie, złożenie, nowe płyny i zbieżność. Jak chcesz wyciągnąć sam i zawieść pewnie wyjdzie taniej ale dużo z tym zabawy.:wink:

Opublikowano

Niestety u mnie wchodzi tylko wymiana samemu. Cały czas siedzę za granicą i nie dostanę chwilowo urlopu na 3 dni. Myślałem

nad servotronikiem ale chyba koszty wyjdą za duże żeby to założyć a ponoć to się sypie dużo szybciej niż tradycyjny magiel.

Może ktoś mi jeszcze odpowie na resztę moich pytań...

Opublikowano

ja też jestem świeżo po wymianie maglownicy

Bardzo dobrą renomę ma firma znajdująca się przy ulicy Bukowskiej 237/28 w Poznaniu, dużo ludzi poleca tę firmę http://www.auto-wspomaganie.pl/index.php

Jedyny minus to że zajmują się tylko regeneracją, nie mają wymiany na miejscu koszt ~600zł

Moją przekładnie wymieniał znajomy magik, nie wiem dokładnie jakich narzedzi uzyl ale raczej zadnych nadzwyczajnych bo to bardziej przydomowy warsztat

Końcówki myślę ze warto wymienić, ja tak zrobiłem, plus gumy na stabilizatorze

i mała rada, zobacz jaki masz płyn (kolor) jak nie jest zielony to zaglądnij do zbiorniczka wyrównawczego, jest tam taki mały filterek, polecam wyczyścić ( u mniw byl taki syf ze kupiłem nowy, cena w ASO 98zł)

pogadam z moim magikiem na temat wyjecia i opisze mniej wiecej całą operacja

tymczasem

edit:

aha, i nie sądze zeby z uwagi na zawieche maglownica była inna

nie wyobrażam sobie przy przesiadce z 1BA na powiedzmy własnie 1BV wymiany i zawiechy i maglownicy

ale mogę się mylić...

Opublikowano
ja też jestem świeżo po wymianie maglownicy

Bardzo dobrą renomę ma firma znajdująca się przy ulicy Bukowskiej 237/28 w Poznaniu, dużo ludzi poleca tę firmę http://www.auto-wspomaganie.pl/index.php

Jedyny minus to że zajmują się tylko regeneracją, nie mają wymiany na miejscu koszt ~600zł

Moją przekładnie wymieniał znajomy magik, nie wiem dokładnie jakich narzedzi uzyl ale raczej zadnych nadzwyczajnych bo to bardziej przydomowy warsztat

Końcówki myślę ze warto wymienić, ja tak zrobiłem, plus gumy na stabilizatorze

i mała rada, zobacz jaki masz płyn (kolor) jak nie jest zielony to zaglądnij do zbiorniczka wyrównawczego, jest tam taki mały filterek, polecam wyczyścić ( u mniw byl taki syf ze kupiłem nowy, cena w ASO 98zł)

pogadam z moim magikiem na temat wyjecia i opisze mniej wiecej całą operacja

tymczasem

edit:

aha, i nie sądze zeby z uwagi na zawieche maglownica była inna

nie wyobrażam sobie przy przesiadce z 1BA na powiedzmy własnie 1BV wymiany i zawiechy i maglownicy

ale mogę się mylić...

Kolego to gdybyś mógł się coś więcej tego twojego magika wypytać to byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Tomek wiec tak.

Potrzeba Ci na pewno kanału,bez niego nie ma szans.

Potrzebujesz nowych miedzianych ewentualnie aluminiowych tulejek które idą w prze śrubach.

Bodajże 12 kątny klucz(odepnij aku pod nim jest jedna z tych śrubek to sobie dokupisz klucz)

Nowy płyn najlepiej z 2 litry na przepłukanie układu,nowe osłony drążków ewentualnie jak masz zajechane drążki lub końcówki drążków to też nówki załaduj.

Ważne jest byś ustawił kierę na wprost i zablokował ję stacyjką tak żeby taśma od airbagów nie przetarła się.

Raczej masz magiel inny niż w b5 nie pamiętam dokładnie ale z tłumikiem drgań czy czymś takim...

Każdy poleci Ci inny zakład ja polecam KUZICAR chodz ja w sumie kupiłem używkę magiel.

Jak chcesz sie bardziej zgłebić to polecam warsztat,tam jest super to opisane:)

Opublikowano

W warsztacie mam szukać ale dla B5? Co to za podkładki są dokładnie gdzie je mogę dostać? Klucze raczej będę miał mam dość sporą walizkę + zestaw wszystkich bitów i torxów...nie wiem czy ten 12 kątny klucz to chodzi Ci o torx?

---------- Post dopisany at 09:06 ---------- Poprzedni post napisany at 08:45 ----------

Znalazłem już ten opis wymiany magla w B5, pytanko do tych co już wymieniali sami w B6 dużo się różni wymiana w B6?

Opublikowano

klucz 12-kątny to nie TORX...

topex-klucz-nasadowy-12-katny-1-2-10-32-mm_0_b.jpg09-117_klucze_nas_torx-3.jpg

Opublikowano

Wpisz na allegro magiel do b5 i b6 a znajdziesz różnice.Jeżeli nie V-ki to w zasadzie to samo.

Tulejki dostaniesz zapewne w warsztacie regenerującym magiel...

Opublikowano

Czy ktoś z was robił już regenerację w tym zakładzie:

MAGLOWNICA PRZEKŁADNIA audi A4 B5 B6 B7 B8 24MC (2539901199) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

cena naprawdę atrakcyjna, praktycznie najtaniej na allegro.