Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przekładnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy w A4 B5 było kilka rodzajów przekładni kierowniczych ? Z góry dzięki za odp

Opublikowano

Tak bylo kilka, ale mozna je zalozyc zamiennie i pasuja.

Opublikowano

i wszystko hula jak trzeba ? a jeśli to nie tajemnica to czym się różnią, a może inaczej moja ( ta zamontowana i padnięta w aucie ) ma taki cienki drut przymocowany do korpusu nie wiem jeszcze jak zamocowany bo trzeba ją wyjąć :facepalm: , mechanik który miał ją wyjmować, po wstępnych oględzinach powiedział ze to nie taka jak kupiłem ( nie ma tego drutu) i że cza inną załatwić, gość który mi sprzedał przekładnię bez drutu powiedział ze ten drut to tylko ogranicznik skrętu i jest bez znaczenia czy on jest czy go nie ma ( może uda się go przełożyć z jednej przekładni do drugiej ? )

Opublikowano

Byly metalowe(metalowa rura i aluminiowe konce) lub cale aluminiowe, montowali je w zaleznosci od producenta, napewno jedne byly firmy ZF, tej drugiej firmy nie pamietam. W mocniejszych wersjach silnikowych mozna bylo spotkac dodatkowo tlumik drgan(taki maly amortyzatorek przyczepiony do przekladni) to pewnie o ten "drut" mechanikowi chodzi. Niezaleznie jaka masz, otwory montazowe, koncowki drazkow, wieloklin kolumny kierowniczej, wejscia na przewody hydrauliczne byly takie same. Przekladnia pasuje z Audi A4 94-01, Audi A6 C5(tu nie jestem pewien lat bo w ktoryms roku byla zmiana), Passat B5 97-05.

Opublikowano

a czy ten tłumik drgań można przełożyć z jednej przekładni na drugą? czy jeśli w ori ten tłumik drgań jest a ja kupiłem przekładnie bez to będzie tak samo działać?

Opublikowano

Z tego co pamietam to raczej nie da sie go przelozyc. Dzialac bedzie, ale jak byl fabrycznie to jakies zadanie swoje napewno spelnial.

Opublikowano

magiel założony, na razie jest ok, tłumika nie dało rady przełożyć ,