Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Problem z turbosprężarką - "wyłącza się"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam . mam kilka pytanek odnosnie pracy turbiny a raczej jej niezdolnosci .... wylacza sie co jakis czas i nie mozna jechac tak muli trzeba zgasic silnik i wszytko wraca do normy zapielem waga i wyszedl blad czujnika doladowanie ale mechanior powiedzial ze skasuje i bedzie wszystko git oczywiscie w to nieuwierzylem i slusznie problem wraca . z tego co tu wyczytalem to jest kilka powodow przeplywka , n75 , moze egr poradzcie co z tym zrobic aha prosze o fotki gdzie jest n75 , przeplywomierz i egr w 1.9 TDI - AHU dodam ze autko ma nalatene 256 tys

prosze uzupełnic profil

Opublikowano

najlepiej użyj szukaczki, bo było juz o tym sporo razy, tzw. notlauf

zrób logi

http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnostyka_aktualizacja_13_x_2007-t18478.0.html

przepływka jest przykręcona do obudowy filtra powietrza:

przeyt4.th.jpg

n75 jest jak staniesz przed samochodem, najlepiej przed turbiną i spojrzysz w dól (kwadrat z kostką i trzema węzykami)

n75ed9.th.jpg

egr to taki "bączek" z prawej strony nad turbiną

egrlt9.th.jpg

Opublikowano

Oj widze, że będzie ciężko .... :). przepływomierz to ten element doczepiony bezpośrednio do filtra powietrza (kawałek rury z wtyczką ;) ), EGR - zawór recyrkulacji spalin, u Ciebie nabudowany jest on na górze turbiny, N75 - znajdziesz idąc po wężykach od turbiny, przykręcony jest on do z przodu silnika (pomiędzy silnikiem i chłodnicą po lewej patrząc od przodu). Co do wyglądu tych podzespołów wpisz np w allegro N75 i ........ będziesz mógł zobaczyć jak to wygląda a potem szukaj pod maską :naughty: .

Co do Twojego błędu to najlepiej zrobić logi: http://www.a4-klub.pl/smf/tdi_diagnos..._aktualizacja_13_x_2007-t18478.0.html

Możesz wstępnie obejrzeć wszystkie wężyki ciśnieniowe (te cienkie) i węże dolotu (te grube) pod kątem szczelności i wszelkich pęknięć.

Opublikowano

Witam tez mialem taki problemik autko ciagnie a po chwili mulek ja mialem padniety n75 :hi: zalozylem sprawny

po prostu za wysokie cisnienie mialem bo n75 caly czas upuszczal i zawor upustowy na turbinie sie nie otwieral sie a robiles testa doladowania vagiem jaka jest wydajnosc moja ma do 2400mbar przy max obciazenu

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

ogolnie to niemam gdzie tych logow zrobic a tam gdzie robilem to poprostu chyba ludzie nie kumaja bazy bo powiedzial ze jak skasuje to bedzie git a ja odrazu wiedzialem ze problem wroci zobacze jak wyczyszcze przeplywke a potem n75 .... na alegro jest zaworek n75 ale do ahu jakis dziwny i niemoge go pod maska znalezc ..... a i jeszcze jedno mam zasyfione nieco weze dolotu tzn taka warstwa jest smoly na nich od spodu [br]Dopisany: 30 Maj 2008, 13:14 _________________________________________________jak te zaciski sciagac bo sa jakies dziwne na wezykach cienkich a niechce nic polamac

uzupelnij profil prosze

Opublikowano

Zanim zaczniesz cokolwiek robic (czyscic, wymieniac) zrob komplet logów.. :)

Opublikowano
  • Autor

dzis udalo mi sie zlokalizowac bledy sa 3 :1. 00575 - cisnienie w kolektorze ssacym 17-10 roznica regulacji -sporadyczny 2. 01266 przekaznik swiec zarowych j52 31-10 przerwa -zwarcie z masa sporadyczny 3. 00626 lampka kontrolna podgrzewania swiec zarowych k29 31-10 przerwa zwarcie z masa sporadyczny napiszcie co o tym myslicie i co proponujecie niestety tam gdzie robilem diagnoze niemieli pojecia o tym jak zrobic logi bardzo dziekuje za wskazowki [br]Dopisany: 04 Czerwiec 2008, 19:46 _________________________________________________czy w zaworek n 75 powietrze powinno swobodnie przeplywac w kazda strone mianowicie chodzi o to ze jak zaczelem dmuchac to tylko przeplywalo z jednego wylotu do drugiego a ten trzeci nic nawet jak w niego dmuchalem to nic prubujac wyssac tez nic tak powinno byc ?[br]Dopisany: 04 Czerwiec 2008, 21:30 _________________________________________________a i dodam ze mam zasyfiony przewod trujgalezny od spodu duzy jakby nagar ale niewiem jak go zdemontowac tam jest od n75 jakis przewod dosc luzny[br]Dopisany: 04 Czerwiec 2008, 21:33 _________________________________________________kolektor ssacy to ta rura trojgalezna wraz z filtrem i przeplywka?[br]Dopisany: 04 Czerwiec 2008, 21:35 _________________________________________________co to jest czujnik cisnienia doladowania moze = N75

Opublikowano

00575 oznacza przeładowanie... ja juz Ci napisalem co trzeba zrobic zeby naprawic auto...

Opublikowano
  • Autor

widze ze nieczytasz dokladnie a juz pisalem ze niemam gdzie wykonac pelnej diagnostyki .... :confused4:

widze ze nieczytasz dokladnie a juz pisalem ze masz uzupelnic profil

Opublikowano

00575 oznacza przeładowanie... ja juz Ci napisalem co trzeba zrobic zeby naprawic auto...

... lub niedoładowanie :)

Wszystko powie log z 011.

Ja bym zaczał od macania gumowych rur i podmiany N75 na inny.

Opublikowano

podepne sie pod temat i zapytam czy jest jakis sposob aby sprawdzic czy n75 dziala??czy tylko i wylaczne Vag??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich :) ja u siebie zauwazyle podobny problem tzn. moja niunia zaczela wiecej palic w miescie naprawde duzo wiecej poza tym zauwazylem ze przy dodawaniu wiecej gazu powyrzej 2500 obr/min kopci na czarno a jakis czas temu (chwilowo) brakowalo mocy kiedy dodawalem gazu po 2500 obr/min, nie podpinalem jeszcze pod komputer i nie robilem logow gdyz czekam na kabelki ktore zakupilem przez internet, ale za to sprawdzilem wszystkie przewody dolotowe i znalazlem na jednym z nich niewielka dziurke, jutro pojade i kupie nowy przewod i go wymienie. Po zrobieniu logow wrzuce wszystko i wtedy bede mial do kolegow prosbe aby przeanalizowali je z gory dziekuje za pomoc :) powiedzcie mi jeszcze czy ta dziurka na jednym z przewodow moze byc przyczyna wzrostu spalania ???