Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Brak drugiego zaworu. Nie działa po napełnieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie czy w Audi A4 95r 1.8 jest drugi zawór napełniania klimatyzacji (powinny być dwa wysokiego ciśnienia i niskiego) jeden mam przy chłodnicy

A drugiego nie mogę znaleźć.

Nie ma pod podszybie tak jak w nowszych.

Czy może jest tylko jeden zawór i trzeba napełnić klime nim?

Chodzi mi o ten model i rocznik.

Patrzałem po przewodach i niewiedze

Opublikowano

W wersjach do 97 roku był tylko jeden zawór napełniania w chłodnicy klimatyzacji, dopiero wersje od 97 miały 2 zawory na przewodach :th:

Opublikowano

W wersjach do 97 roku był tylko jeden zawór napełniania w chłodnicy klimatyzacji, dopiero wersje od 97 miały 2 zawory na przewodach :th:

hmm troche dziwne zeby zawor napelniania byl po stronie wysokiego cisnienia (na chlodnicy) musisz szukac gdzies na grubym wezu(ssacym), moze nawet na samej sprezarce byc.

Opublikowano

Właśnie nie z poczatku produkcji były właśnie takie wersje ja tez mam taka ,podobne wersje były np. w 80

Opublikowano

heheh ja też mam jeden i jak chiałem nabić klimę, to mechanicy chyba ze 30 minut kombinowali gdzie jest drugi zawór, ostatecznienie znaleźli

ale to fakt że do `97 były klimy jednozaworowe

Opublikowano
  • Autor

No dzisiaj nabiłem klime, tym jednym zaworem ale lipa nie działa. Załączam klime a ona chodzi 3sekundy i się wyłącza. dopiero po ponownym odpaleniu auta mogę ją włączyć na 3 sekundy.

Auto jest po wypadku, czynnik jest w układzie

Opublikowano

Skoro sie wyłącza to szukaj przyczyny w czujniku cisnienia lub sprawdx kody błędów w klimatroniku

Opublikowano
  • Autor

02.1 04.3 05.3 07.1 11.5 13.6 13.7 18.3 29.4

Który czujnik ciśnienia? co z nim zrobić?

Podłączyłem dzisiaj na próbę sprężarkę klimatyzacji na kurtko, i działa leci chłodne powietrze. ale nie chce tak mięć. ma być normalnie.

Co może być przyczynom wyłączania się jej po 3 sekundach?

Opublikowano

Moze byc przyczyna brak styku w czujniku cisnienia w chłodnicy ( skraplaczu) klimatyzacji lub w przekaźniku włączajacym sprężarke

Opublikowano

Podłącze się do wątka. Dziś byłem napełnić klimę i nie mogliśmy znaleźć zaworu do nabicia. Czy jest on gdzieś ukryty? Z powyższych postów wyczytałem że powinien się znajdować na skraplaczu (chłodnicy), ale go nigdzie nie widzę. Może pod zderzakiem? Zaznaczam że samochód jest po małym dzwonie i mógł mieć zamontowany skraplacz od nowszego rocznika (nie wiem, już taki kupiłem). Powiedzcie gdzie znajduje się u was ten zawór (może jakieś zdjęcie?).

Z góry dzieki za pomoc.

Opublikowano
Dziś byłem napełnić klimę i nie mogliśmy znaleźć zaworu do nabicia.

Przeczytałeś wątek od początku? Autor wspomina, że może być przy podszybiu... Szukałeś tam? :gwizdanie:

Opublikowano
Dziś byłem napełnić klimę i nie mogliśmy znaleźć zaworu do nabicia.

Przeczytałeś wątek od początku? Autor wspomina, że może być przy podszybiu... Szukałeś tam? :gwizdanie:

Właśnie o to chodzi że tam nie ma, a ja mam 1995 rok produkcji, a więc jeden z pierwszych modeli.

Opublikowano

Czyli po dzwonie wymienili chłodnice od wersji po 97 roku gdzie nie ma zaworu napełniania, zdejmij jeszcze prawą kratke zderzaka i sprawdx czy nie ma zaworu na przewodach pod zderzakiem

Opublikowano

Czesc, w mojej sa dwa zawory, jeden na skraplaczu a drugi, dobrze schowany na podszybiu. znajduje sie zaraz w okolicy oslony ECU i pod oslona przewodow prowadzacych do ECU, powinna byc na nim nakrecona czarna plastikowa oslonka, moge zrobic fotke ale ja mam wersje RHD troche inaczej bedzie z LHD (chyba). Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

Na podszybiu mam tylko czujnik ciśnienia. W serwisie klimy powiedzieli że pod nim jest zaworek i teoretycznie powinno się dać tędy nabić, ale ma inny skok gwintu niż normalny zaworek do nabijania, a oni nie mają takiej końcówki. Ale z tego co tu wyczytałem to już jestem pewny że była zmieniona chłodnica na nowszą, już bez zaworka, a więc muszę odwiedzić jakiś inny serwis, może będą mieli tą końcówkę.

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Czujnik cisnienia powinien byc wkrecony w chłodnice klimy

Opublikowano

Czujnik cisnienia powinien byc wkrecony w chłodnice klimy

Czujnik wysokiego cisnienia.

Ja nie spotkalem sie jeszcze z autem w ktorym nie ma dwoch zaworow serwisowych. A co do tego przy chlodnicy to nie sluzy on da napelniania, choc na upartego tez przez niego mozna nabic.

Opublikowano

mozliwe ze ktos namieszal cos, bo u mnie zawor bezpieczenstwa znajduje sie zaraz kolo chlodnicy ( na jednym z przewodow wychodzacych od chlodnicy). Zobacz czy tam przypadkiem nie masz wolnego zaworu. Nowsze chlodnice sa pozbawione tego zaworku na chlodnicy ktorego widac, zaraz na przodzie. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

W autach z poczatku produkcji był tylko jeden zawór napełniania ten w chłodnicy podbny układ był m.in w Audi 80 gdzie był zawór napełniania w chłodnicy. Dopiero później po 97 roku wprowadzono dwa zawory na podszybiu wys. i niskiego cisnienia

Opublikowano

w moim poprzednim B5 z 1995r serwis klimy ładował mi czynnik przez miejsce po wykręceniu czujnika ciśnienia znajdującego się w ścianie grodziowej i wkręceniu specjalnej przejściówki. Pamiętam, że zapalałem motor w celu wyrównania ciśnień, potem znów podłanczali. Nawet kupiłem ten kawałek rurki z zaworkiem, ale już nie był potrzebny. Mam tą rurkę i mogę ją oddać :a4fan: bo i tak leży. Mam też jeden z czujników.