Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Co można zarzucić temu silnikowi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wolabym ATJ - podobno jest pozbawiony błedów "wieku mlodzienczego" PD

cos Ci sie chyba pomylilo ... :naught:

Panowie nie szukajcie dziury w doopie !!!

motor jest udana jednostka ... jedyny problem to kupic taki motor w dobrym stanie .... a jak sie uda to pozostaje sie juz tylko cieszyc .....

silnik jest jak najbardziej w porządku, jedyna wada to droga produkcja :wink4:
Opublikowano

AJM-285Nm

ATJ-310Nm

Skad masz te dane,tylko nie mow ze z auto swiata.

z mojej instrukcji obslugi

14cf96ee62a3abfbm.jpg

chyba ze powiesz,ze VW nie zna sie na tym co robi :decayed:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Myślę że ATJ montowano w większości w quattro jak u mnie, a 1.9TDi quattro ciężko znaleźć.

Opublikowano

Wady AJM:

- padające pompki,

- turbina GT1749V zmuszona do pompowania z dołu na ciśnieniu 1,3 bara by wytworzyć te 285 Nm i dlatego umiera dużo szybciej jak praktycznie taka sama turbina w AFN,

- dół silnika to praktycznie to samo co silniki VP montowane w Golfie IV i pochodnych, czyli napęd pompy oleju łańcuszkiem, nie za mocne korby i tłoki. Dużo mocniejszy konstrukcyjnie jest ASZ/ARL/AWX/AVF. Jednak dół AJM wystarcza do ok 180 KM i 360-380Nm pod warunkiem rozsądnego użytkowania i wymiany chłodnicy oleju na większą.

- w początkowych seriach AJM pękały głowice i wycierały się dźwigienki napędzające PD. Później podobno zmienili skład stopu na głowicy i problem znikł. Sama głowica ma ten sam nr VW co np ARL więc pewnie słaba nie jest ;)

- we wszystkich PD istnieje jeden zasadniczy problem w głowicy - krótkie i wycierające się prowadnice zaworów. Przez to jak zawór łapie luz to spada kompresja, moc, rośnie dymienie i silnik żre olej. Wymiana prowadnic wymiana kopletnej regeneracji głowicy ale wyspecjalizowane zakłady dorabiają ciut dłuższe prowadnice i trwalsze jak oryginały.

Podsumowując AJM to przyjemna jednostka, podatna na mody i dobrze używana nie wykazuje większych problemów.

Opublikowano

...przy ostrzejszej jeździe spali więcej jak AFN o podobnej mocy

Opublikowano

- padające pompki,

Co to znaczy padajace pompki?Radze zaglebic sie temacie,widzialem siniki po 350ty i korekcje nie przekraczaly 0.50 na cylinder.

Jak sie dorwie Jan i zaleje opal to później ciągnie sie opinia ze pompki padaja,lub kupi paździerza z milionem przebiegu.

Jedyna wada tego silnika jest niska kultura pracy.

maly cytacik teraz mam nadzieje ze Masters sie nie obrazi.

W celu uniknięcia zniszczenia spowodowanego przedwczesnym zużyciem' date=' niemieccy konstruktorzy zastosowali najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne...jak na przykład zastosowanie powlok węglowych o twardości zbliżonej do diamentu..na powierzchniach współpracujących pompowtryskiwacza...eliminując w ten sposób powstawanie zatarć :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: . Z praktyki warsztatowej pragnę potwierdzić że aparatura wtryskowa silników z pumpe-duse jest wieczna :twisted: :twisted: :twisted: o ile stosowane paliwo jest super jakości :lol: :lol: :lol: . Ale wracamy do tematu :twisted:[/quote']
Opublikowano

Co to znaczy padajace pompki?Radze zaglebic sie temacie,widzialem siniki po 350ty i korekcje nie przekraczaly 0.50 na cylinder.

To znaczy, że często w autach o przebiegu ok 200 kkm i mniejszym trzeba je najzwyczajniej w świecie wymieniać. Nie pierdzielę farmazonów a mówię to na podstawie praktyki warsztatowej.

Przyczynia się do tego zapewne słabe paliwo, stosowanie oleju nie spełniającego odpowiednie normy i wiele innych czynników. Jednak niestety tak jest, że padają i nawet powłoki węglowe (swoją drogą trochę materiałoznawstwa warto liznąć to wiedziałoby się, że są to fachowo nazywając "warstwy nawęglane" - więc najtańsza chyba technologia powierzchniowego utwardzania a nie hi-tech :polew:) temu nie zapobiegają.

AJM jest całkiem ok motorem i nawet jak się wymnieni 4 pompki to wychodzi podobnie cenowo jak 4 wtryski + pompa ;) A ja osobiście wolę AJM jak AFN (wiem naruszę uczucia niektórych kolegów) ale PD dla mnie pracuje ciekawiej.