Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bezpieczeństwo w Audi B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na WP wczoraj przeczytałem artykuł o bezpieczeństwie w autach produkowanych w latach 90 . wynika z niego ,że większość wtedy produkowanych pojazdów oceniono na trzy gwiazdki w skali do pięć . Audi A 4 B 5 dwie i pół gwiazdki - otwiera listę ocenianych pojazdów. I tu mam pytanie do tych którzy przeżyli "dzwon" swoim samochodem jak wyglądały skutki takiego dzwonu. Czy rzeczywiście jest aż tak źle ?

Opublikowano

Widziałem pare Audi po "dzwonach" i było źle :wink:

Opublikowano
Widziałem pare Audi po "dzwonach" i było źle :wink:

Po spotkaniu z Seicento u mnie przytarta farba i lekko wklęśnięty błotnik. W Seicento pół przodu nie było :decayed:

A na poważnie, wszystko zależy od prędkości....

Opublikowano

Jak ma sie rozwalić to sie rozwali. lata 90 w koncu :)

Opublikowano
  • Autor

Tak nawiasem mówiąc Seicento oceniono najniżej .Jedyne punkty ktore otrzymało, to za bezpieczeństwo pieszych...

Opublikowano
Tak nawiasem mówiąc Seicento oceniono najniżej .Jedyne punkty ktore otrzymało, to za bezpieczeństwo pieszych...

:polew:

Tez czytałem ten artykuł. Fakt może A4 nie jest ideałem ale i tak jesli chodzi o samochody z tego okresu to wypada całkiem nieźle. Jak to mówią jak masz pecha to i w tyłku palec złamiesz więc nie bardzo da się porównywać wypadki. Każdy odbywa się w innych warunkach. Czasami uderzenie pod kątem różniącym się powiedzmy 5 stopni potrafi przechylić szale na stronę katastrofy.

Druga sprawa to samochody spawane z kilku to tez nie pomaga w razie dzwonu. (chyba że ktoś tregry wspawa :wink:)

Poza tym te gwiazdki to sam nie wiem jak sa przydzielane. To nie daje automat który na podstawie kilku parametrów przydziela tylko ludzie którzy sobie to tłumaczą tak a to inaczej i przydzielają. Poza tym te zderzenia w NCAP sa bardzo syntetyczne co widać na filmach ze zderzeń, a jak mówiłem małe przesunięcie w uderzeniu może kategorycznie zmienić wynik.

Dlatego ja do tych gwiazdek podchodzę bardzo sceptycznie i twierdzę że samochód bezpieczny to ten który jest kierowany z głową. Grunt to umieć ocenić sytuację na drodze a nie jak niektórzy wiedza tylko że trzeba kierować by się utrzymac na drodze i nie zwracają uwagi na takie spekty jak pogoda, natęrzenie ruchu itp.:hi:

Opublikowano
  • Autor

Pastaldo ! Zasady oceniania aut w zasadzie są mi znane.Tu trochę odbiegamy od tematu... . Chodzi mi o faktyczne skutki kolizji drogowych jakie mogli mieć nasi koledzy z forum. Bardziej w kierunku uświadomienia sobie na ile nasze auta są bezpieczne. O "szytych i cerowanych " wolałbym nie dyskutować .Oceniają przecież nowe auta. I powiedzmy sobie korozja wszechobecna je w zasadzie ciągle osłabia ,Ale OOOO przecież nie korodują więc przez lata zachowują niemal pierwotne parametry.

Opublikowano

Ok rozumiem może troche się zagalopowałem. Tez chetnie się dowiem co przytrafiło się innym w poczciwym B5.

Opublikowano

Czesc,

Mój kuzyn miał wypadek a5 b5 sedan. Przywalił w bok tira z duza szybkoscia. Auto wbiło sie w tylnie opony naczepy tira z duza predkoscia.

Przód do roboty i cały bok pocharatany ostro. Kuzyn wyszedl bez szwanku, odczuwał tylko potem skutki wypadku po bólach kregosłupa i szyi.

Po wypadku powiedział mi ze mam sobie kupic audi bo to niemiecki czołg.

Specjalnie celował w opony tira bo wiedział, ze nie wyhamuje z duzej predkosci a tir zajechal mu droge, wyjechal nagle z podporzadkowanej.

Tak wiec jesli jezdzisz z głowa to auto bedzie bezpieczne. Blachy sa grube nie takie jak w tico.

Jezdzic z głowa a nic sie nie powinno wydarzyć.

Sokram

Opublikowano
  • Autor

Ok! I o takie informacje chodzi.

Opublikowano

Wolalbym przezyc dzwona w B5, niz w robionym pod NCAP francuzie :facepalm:

Opublikowano
Wolalbym przezyc dzwona w B5, niz w robionym pod NCAP francuzie :facepalm:

po pierwsze teraz wszystkie auta sa "robione" pod NCAP, a po drugie poszukaj na YT filmiki z programu fifth gear jak np. lagune pakuja na drzewo albo espace vs. land rover doscovery to zmienisz szybko zdanie :wink:

Opublikowano

Jak na 94 r kiedy to wyszła B5 było całkiem spoko.