Krzysiekcalibra Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Witam mam taki problem mianowicie od pewnego czasu nie działa mi klimatyzacja to znaczy chyba działa ale bardzo słabo jak jest temp na zewnątrz ok 20stopni to jeszcze jakieś chłodne powietrze jest odczuwalne ale jak jest z 28-30 to mam wrażenie że włączyłem wiatrak domowy i moje pytanie co mogę sam sprawdzić ?? ponoć jak włączam klimatyzację to powinienem słyszeć że załącza się sprężarka i silnik powinien być bardziej obciążony ?? u mnie nic nie słychać i silnik chodzi cały czas tak samo czy mam włączoną klimę czy nie dzisiaj sprawdzałem czy te koło mniejsze przy kole pasowym sprężarki się kręci bo chyba powinno cały czas się kręcić i tak jest kręci się ale wiatrak od klimy się nie włącza dopiero jak go popchnę ręką to zaczyna się kręcić na vagu jak robię test klimatyzacji to słychać jak włączają się sprzęgiełka, vag błędów nie pokazuje na klimatroniku też błędów brak i zauważyłem że przy połączeniu rurki od klimy z chłodnicą klimy jest troszkę mokra i skrapla się jakiś zielony płyn, czy można jakoś sprawdzić czy jest ciśnienie w układzie lub czy jest czynnik? dodam że przy wejściu dwóch rurek przy podszybiu do kabiny jedna z nich jest lodowata ale tylko na odcinku 5cm i słychać lekkie syczenie czy tak ma być ?? samochód to audi a4 b5 1.9 tdi 2000r.
darko Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Kolego to zielone to najprawdopodobniej olej do smarowania sprężarki jest tam nieszczelność,jedna rurka ma być zimna,sprawdzić ciśnienie możesz naciskając zaworek serwisowy powinny być dwa,jeden przy podszybiu drugi gdzieś w okolicy chłodnicy klimy odkręcasz plastikowy czepek i widzisz normalny wentylek taki jaki jest w kole,syczenie to normalna rzecz,gaz się rozpręża.
Krzysiekcalibra Opublikowano 3 Października 2012 Autor Opublikowano 3 Października 2012 ok jutro sprawdzę te ciśnienie tylko teraz tak przy podszybiu są dwie rurki i w obu są plastikowe czepki do odkręcenia który mam odkręcić?? i nacisnąć ??
darko Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 to jest układ zamknięty więc w obydwu jest ciśnienie
Krzysiekcalibra Opublikowano 3 Października 2012 Autor Opublikowano 3 Października 2012 ok to jutro rano sprawdzę tę ciśnienie
rikardo Opublikowano 3 Października 2012 Opublikowano 3 Października 2012 Witam mam taki problem mianowicie od pewnego czasu nie działa mi klimatyzacja to znaczy chyba działa ale bardzo słabo jak jest temp na zewnątrz ok 20stopni to jeszcze jakieś chłodne powietrze jest odczuwalne ale jak jest z 28-30 to mam wrażenie że włączyłem wiatrak domowy i moje pytanie co mogę sam sprawdzić ?? ponoć jak włączam klimatyzację to powinienem słyszeć że załącza się sprężarka i silnik powinien być bardziej obciążony ?? u mnie nic nie słychać i silnik chodzi cały czas tak samo czy mam włączoną klimę czy nie dzisiaj sprawdzałem czy te koło mniejsze przy kole pasowym sprężarki się kręci bo chyba powinno cały czas się kręcić i tak jest kręci się ale wiatrak od klimy się nie włącza dopiero jak go popchnę ręką to zaczyna się kręcić na vagu jak robię test klimatyzacji to słychać jak włączają się sprzęgiełka, vag błędów nie pokazuje na klimatroniku też błędów brak i zauważyłem że przy połączeniu rurki od klimy z chłodnicą klimy jest troszkę mokra i skrapla się jakiś zielony płyn, czy można jakoś sprawdzić czy jest ciśnienie w układzie lub czy jest czynnik? dodam że przy wejściu dwóch rurek przy podszybiu do kabiny jedna z nich jest lodowata ale tylko na odcinku 5cm i słychać lekkie syczenie czy tak ma być ?? samochód to audi a4 b5 1.9 tdi 2000r. Ręczne wprawianie w ruch wentylatora od klimatyzacji świadczy o jego awarii a brak jego działania przy dużych temperaturach dodatnich grozi rozszczelnieniem instalacji. Ta nieszczelność przy chłodnicy może być efektem niedziałającego wentylatora.
Krzysiekcalibra Opublikowano 4 Października 2012 Autor Opublikowano 4 Października 2012 ale też gdzieś czytałęm że jak wiatrak się nie włącza sam ale jak go się ruszy to działa to ponoć jest za małe ciśnienie czy za mało czynnika i dlatego on się nie włącza ale nie wiem nie znam się na tym ---------- Post dopisany 04-10-2012 at 15:48 ---------- Poprzedni post napisany 03-10-2012 at 21:04 ---------- sprawdziłem dzisiaj i ciśnienie w układzie klimy jest bo po naciśnięciu zaworka na rurce ucieka gaz
Rekomendowane odpowiedzi