Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drganie przy mocniejszym hamowaniu w pełnym zakresie prędkości.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie!!!

Wymieniłem całe zawieszenie nowy Lem, nowe tarcze i klocki Bosch.Wszystko dopilnowane,czyszczone smarowane tam gdzie trzeba,Pierwsze 400km procedura docierania tarcz i klocków i jest od początku problem.Na starych tarczach i klockach miałem bicie na kolach przy mocniejszym wciśnięciu hamulca plus jego pulsowanie teraz pulsowanie minęło a drganie jest dalej. Jest tak przy hamowaniu we wszystkich zakresach prędkości. Przy lekkim wciśnięciu pedału hamulca czasem jest ok.Kola wyważone, opony z wiosny, nowe łożyska...Panowie co jeszcze może powodować te nieprzyjemne i psujące radość z jazdy drgania?

Opublikowano

może krzywa felgi a że wyważone nieznaczny że nie-biją

czyściłeś powierzchnie , przylegania tarcz do piasty?

Opublikowano
  • Autor
może krzywa felgi a że wyważone nieznaczny że nie-biją

czyściłeś powierzchnie , przylegania tarcz do piasty?

Czyszczone były dokładnie do ''białego'' metalu, felgi są ok przekładałem inne i to samo.

Opublikowano

ja miałem podobnie w swojim i tarcze po wymianie poszły do kosza po przebiegu 10 tys km a po wymianie na nie było podobnie jak na starych ,teraz założyłem Ferrodo przód i tył i bicie przy hamowaniu znikło .:banan:

Oby nie czekało cie to samo. tarcze jedne to był Bosch a drugie tylne Harta.

Tarcze rozlazły się u mnie zwłaszcza tylne jak płyta paździerzowa w wilgoci.

Gwarancja mi tego nie uznała.:facepalm:

Opublikowano
  • Autor
ja miałem podobnie w swojim i tarcze po wymianie poszły do kosza po przebiegu 10 tys km a po wymianie na nie było podobnie jak na starych ,teraz założyłem Ferrodo przód i tył i bicie przy hamowaniu znikło .:banan:

Oby nie czekało cie to samo. tarcze jedne to był Bosch a drugie tylne Harta.

Tarcze rozlazły się u mnie zwłaszcza tylne jak płyta paździerzowa w wilgoci.

Gwarancja mi tego nie uznała.:facepalm:

Być może ,że i te nowe Bosch powyginały się jednak od razu na pierwszych kilometrach, gdzie nie było ani wody ani nagłej zmiany temperatury, hamowanie delikatne ???Coś wolę szukać jednak dalej.

Opublikowano

wrzuc Ferodo

Opublikowano
  • Autor

Okazuje sie,ze mam do zrobienia cały tył tzn tarcze pordzewiałe są już mocno.mechanik mówi,ze to na bank przyczyna bicia mimo iż wrażenie jest ,że pochodzi z przodu.Dam znać po wymianie.

Opublikowano

przekręć tarcze o 180 stopni i załóż koło i zobacz może zniknie ponieważ tarcz sie nie wywarza jest to tylko wytoczony kawał metalu

( info ze szkolenia brembo ) a co do tarcz polecam ci Firmę Mikoda + klocki ferrodo jak coś to zobacz w moim wątku tam mam foty Pozdrawiam :naughty:

Opublikowano

A ja bym powiedział że to nie jest stalowa wytłoczka tylko żeliwny odlew poddany obróbce.:grin:

Opublikowano

no to zależy juz od ciebie z czego tarcze kupujesz :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Zrobione!!!Jest tak jak powinno czyli pełne mocne hamowanie, równe bez bicia na kierownicy i pedale, bez pulsowania. Przyczyna w moim przypadku to pogięte i pordzewiałe tarcze tylne!Tarcze były na tyle mocno wygięte iż klocek nie był w stanie dojść własną powierzchnią do jej powierzchni plus rdza na samej tarczy.Dodatkowo prawy tłoczek wymagał przeczyszczenia i odblokowania.Wniosek pomocny dla innych gdy pojawia się takie objawy jak u mnie warto obejrzeć stan tylnych hamulców.

Włożyłem nowe tarcze Boscha nr: 0986478759, klocki Bosch nr:0986461769, łożyska SKF VKBA3519- w zestawie SKF nie daje niestety nowych kapsli , pierścienie ABS, nowe gumki w tłoczku z zestawu reperaturki do tłoka o średnicy 38 mm, smar TRW nasmarowane prowadnice zacisków, zaciski na styku z klockami, wyczyszczone i pomalowane osłony.

Opublikowano

a jak odpowietrzyłes zaciski ? :decayed:

Opublikowano
  • Autor
a jak odpowietrzyłes zaciski ? :decayed:

6 teraz bierzemy zacisk w ręke i wciskamy tłoczek podczas wciskania tloczka NIE WOLNO !!!!!!!! doprowadzic do stanu aby stary zuzyty plyn wracal z zacisku poprzez uklad ABS (ESP) do zbiorniczka w tym celu podczas wciskania tloczka nalezy wykonac nastepujace czynnosci:zakladamy urzadzenie do wciskania tloczka na zacisk,wciskamy pedal hamulca noznego I trzymamy, odkrecamy odpowietrznik i wciskamy tloczek,nadmiar plynu usuwamy, zakrecamy odpowietrznik,pompujemy dzwignia hamulca, az tloczek sie ustali sie do tarczy i klockow,uzupelniamy plyn, najlepiej od razu go wymienic

Opublikowano

:polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew::polew:

zapomniałem tam jeszcze napisac żeby potrząsac zaciskiem aby

wyszło z niego powietrze