Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B5 1996r. - Faluje na obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postaram opisać się mój problem w miarę dokładnie: pacjent to A4 B5 1.8 ADR z roczną instalacją sekwencyjną BRC Sequent 24. Z dnia na dzień samochód zaczął szarpać podczas odejmowania gazu i falować na wolnych obrotach po czym po chwili obroty stabilizowały się. Działo się tak zarówno na gazie jak i benzynie. Sprawdziłem cały dolot pod kątem nieszczelności, wymieniłem pompę paliwową, czujnik G40 (VCDS go pokazywał), świece, wyczyściłem przepustnice, zrobiłem jej adaptację, pojechałem na regulację gazu żeby mieć 100% pewność że z gazem jest wszystko ok. Pomogło to na dwa dni. Po przejechaniu dłuższej trasy zgasiłem silnik żeby zrobić postój. Odpalam, przygazowałem i znowu obroty falują a po chwili stabilizują się. Tylko że teraz dzieje się tak tylko na benzynie. Na gazie jest w porządku chociaż idealnie też nie jest bo spadną poniżej 800 i od razu się stabilizują. Na benzynie jak silnik jest jeszcze zimny występuje też coś takiego że gdy zmieniam biegi i odejmuję gaz to bardzo szarpie silnikiem tak jakby odcinało mu całą dawkę paliwa. Za tymi wszystkimi dolegliwościami mogła by stać przepustnica? Mechanik powiedział mi że ma ponad 80% sprawności czy jakoś tak. Błędów na VCDS-ie żadnych nie pokazuje.

Opublikowano

U mnie też szarpie przy puszczaniu gazu

a dlatego że mam dolny wahacz do wymiany..

Opublikowano

Podmień ją i będziesz wiedział :) zobacz jeszcze ciśnienie paliwa, a jak jest z odpalaniem samochodu są jakieś problemy po dłuższym postoju ?? i jak z dynamiką na zimnym i ciepłym ?? :)

Opublikowano

Regulator ciśnienia paliwa sprawdzony - daje odpowiednie ciśnienie. Nie ma żadnych problemów. Pali od razu i łapie odpowiednie obroty tylko jak mu przygazuje i puszczę gaz to spadają za nisko, czasami raz i łapie odpowiednie a czasami kilka razy pofalują i się dopiero ustabilizują. Przyspiesza tak samo na zimnym jak i na ciepłym. Jedno mnie zastanawia dlaczego teraz na gazie jest w miarę normalnie a na benzynie falują? Jakiś typ na elektrodzie napisał mi żeby obserwować kąt wyprzedzenia zapłonu podczas falowania i czy się zmienia, bo można z tego wiele wywnioskować. Tylko ja nie wiem co można wywnioskować... Wie ktoś w którym miejscu na VAG-u to podejrzeć?

Opublikowano

TZN. kąt wyprzedzenia zapłonu zmienia się jak np jakiś czujnik jest uszkodzony wtedy silnik przechodzi w tak zwany bieg awaryjny ale to raczej tego nie zobaczysz, zobacz jeszcze na bloki pomiarowe w VAG-COM tam masz wartości jakie powinny byś, przeczyść może jeszcze przepływomierz powietrza, a przy świecach przewody wymieniałeś ?? bo w ADR są dwa przewody i dwie "fajki" które wychodzą z modułu zobacz jeszcze w jakim to masz stanie i te bloki pomiarowe jeszcze posprawdzaj bo może sonda już się kończy i dlatego wariuje (ja u siebie też już wymieniałem) a na gazie dlatego chodzi lepiej bo nie jest tam podłączona sonda lambda tylko ustawienia bierze z mapy benzynowej ale po przełączeniu na lpg ona się musi wyłączyć bo inaczej komputer pokładowy szaleje bo jest inny skład spalin :) Pozdrawiam

Opublikowano

Przepływomierz przeczyściłem i to bardzo dokładnie. Jeżeli chodzi o przewody to przymierzałem się do ich wymiany ale nie wiem jak je odpiąć od cewki. Wykręca się w jakiś sposób czy jak? A dwie pozostałe fajki można wymienić? Jedną mam wyszczerbioną ale już tak było od kiedy kupiłem samochód. Sondę też wymieniałem na BOSCH-a pod oryginalną kostkę. Ostatnio jeden mechanik mi narobił trochę zamętu w głowie bo powiedział że oryginalne sondy kosztują około 500zł a ja za swoją zapłaciłem 270zł. Nie wiem czy koleś tak tylko powiedział sobie tą cenę czy naprawdę ten mój Bosch tylko leżał koło ori Bosch-a.

Opublikowano

Kable normalnie odpinasz od cewki, pozostałe dwie fajki tez. Pamietaj zeby dobrze były założone, nowe kable muszą dac odgłos klikniecia.