Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpie, zrywa, szatkuje kierownica przy większym skręcie i małej prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Auto ma 100tyś przebiegu. Było stuknięte w błotnik od pasażera. Od kiedy je kupiłem się to dzieje, nasiliło się to teraz trochę.

Widoczne jest to zwłaszcza jak jest zimny silnik, ale nie zawsze, bądź przy parkowaniu w hipermarketach, b. mała prędkość mocny skręt. Co się dzieje... zaczyna zrywać, szarpać kierownica, stukać coś. Przy większych prędkościach się to nie dzieje. Przy max skręceniu koła w prawo i w lewo piszczy coś spod maski ( zakładam, że pasek ).

Najgorzej mnie martwi to zrywanie kierownicy, tak szarpie, jakby jakieś tryby przeskakiwały.

Co to może być ? Płynu do wspomagania jest dużo. Na przeglądzie ostatnio nic mi nie wykryli jeśli chodzi o zawieszenie. Auto ma silni 2,7TDi, seryjnie 235/45/17, obecnie 225/50/17.

Opublikowano

przeguby?:eusathink:

Opublikowano

Nie zauważyliby tego na przeglądzie ?

Opublikowano

Wiem o co chodzi bo też tak mam. Szczególnie na mokrym albo zapiaszczonym asfalcie jak wyjeżdżam z bramy. Jakby coś koła blokowało i rzuca kierownicą. I najlepsze że miałem tak w dwóch poprzednich autach też. W pierwszym oplu vectrze A myślałem że to przeguby ale po wymianie zewnętrznych (LOBRO) nic się nie zmieniło. W drugim Vectrze B po prostu uznałem że tak ma być a w A4 B6 przestałem się tym przejmować:decayed:

To jest po prostu wina przegubów które stawiają opór bo się blokują co 90* na skręconych kołach. A więc po prostu trzeba o tym pamiętać aby ich nie uszkodzić

Opublikowano

CO do piszczenia to sprawdź paski i napęd do wspomagania. Też tak miałem na początku, że przy max skręcie piszczało.

Opublikowano

Sęk w tym, ze koła nie są na 90* skręcone. Powiedziałbym, że jest trochę bardziej niż większy skręt. Szczególnie jest to zauważalne przy zimnym silniku, tuż po wyprowadzeniu z garażu. Nigdy nie skręcam kół stojąc, zawsze jadę powoli, ale mimo to jakby ktoś tłokiem stukał.

Żeby dojść u mnie do pasków trzeba zdejmować cały przód. Przechodziłem to już dwa razy w związku z kompleksową naprawą całej klimatyzacji i teraz muszę jechać do blacharza, żeby mi ładnie zderzak ustawił...

Czyli to żadna maglownica czy też pompa wspomagania nie jest ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o blokowanie kół to nie jest.

Co do pisków, pompa nie jest nowa więc przy mocnym skręcaniu piszczy pasek. Poza preparatami do spryskiwania paska aby nie piszczał to nic z nim nie zrobisz, jest napinany napinaczem którego się nie reguluje. Chyba że jest już zużyty.

A poza tym i tak nie należy kręcić kierownicą do oporu aby nie uszkodzic maglownicy czy pompy

Opublikowano
Nie zauważyliby tego na przeglądzie ?

na rolkach przecież nie skręcasz na przeglądzie, obejrzeli co najwyżej zawieszenie, pocenie się, wycieki itd...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam ten sam problem. do incydentu dochodzi wyłącznie na mokrej nawierzchni i wyłącznie na mocno skręconych kołach. nie wiąże się to w żaden sposób z przekładnią kierowniczą?

Opublikowano

Zacząłbym od pomiaru geometrii ale przy pełnym skręcie wiele aut ma tą samą przypadłość:

---------- Post dopisany at 21:21 ---------- Poprzedni post napisany at 21:20 ----------

http://a4-klub.pl/uklad-kierowniczy-97/dziwne-szorowanie-kol-skrecie-249895/