Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Paliwo do B7-ki z USA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

a4 2.0 TFSI

2006 r.

USA

Odrazu przepraszam jeżeli taki temat istniał, aczkolwiek od godziny siedze i szukam i nie mogę znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie....

Mianowicie:

Wszędzie ludzie piszą żeby 95tki nie lać do 2.0 TFSI i tutaj pada lawina argumentów itp. itd. Osobiście mam Audice sprowadzaną z USA i nad kurkiem mam napisane ze paliwo zalecane to 93 i 95premium oktan ;/ czy to znaczy ze silnik w wersji USA jest zaprogramowany na tą 95 ?( ta regulacja zapłonu itp itd ) czy wynika to raczej z faktu że w USA nie mają poprostu lepszych ?

Dziękuje za odpowiedzi

Opublikowano

Benzyna w stanach jest przystosowana pod ich silniki i ma mniejszą liczbe oktanów. Cytat:

"LO (liczbę oktanową) benzyny nalezy dobierac do stopnia sprezania silnika. Amerykanskie auta z reguly pracuja z automatycznymi skrzyniami, z duzymi niewysilonymi (odprezonymi) silnikami, stad wystarcza im benzyna o LO np 87. Taka benzyna jest w US pewnie wiele tansza, gdyz nie wymaga zbyt wielu procesow rafineryjnych do jej wyprodukowania. Jezdzac takim silnikiem nie uslyszysz stukowego spalania (tzw "grania zaworków"). Mozna nalać do niego rowniez benzynę o LO 100, nie zaszkodzi, a o ile uklad wtryskowy jest wyposazony w czujnik spalania stukowego, przyspieszy zaplon odpowiednio, oczywiscie w granicach mozliwosci ukladu, lecz z silnika napewno nie wydobedzie sie wiele wiecej mocy."

Opublikowano

podsumowując - spokojnie możesz jeździć na Pb95 ale generalnie zasada jest taka, że do aut z T (wysilonych) zaleca się paliwo, które ma większą LO - np. Pb98

z ciekawości wyjeździłem zbiornik Pb95 i jakoś nie zaobserwowałem większego spalania czy spadku mocy..... ale dla lepszego samopoczucia zalewam 98

Opublikowano

mozesz lac smialo 95 ja juz 3 rok smigam i przewaznie leje 95 i nic sie nie dzieje :wink: