Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kierownica nierówno odbija

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem że w czasie jazdy po prostej, równej drodze kierownica kręci się w lewo lżej niż w prawo (i przy obrocie o jakiś 1 cm w lewo niechętnie wraca - przy obrocie w prawo wraca momentalnie). Różnica siły wspomagania nie jest duża ale wyczuwalna. Mam wrażenie że pojawiło się to niedawno - ktoś może kojarzy jaka może być tego przyczyna? Ciśnienie w oponach równe, zbieżność ustawiana jakiś czas temu (gdy jeszcze nie czułem tego) idealnie, po zmianie opon letnich na zimowe jest tak samo więc to i nie opony... Auto jeździ raczej prosto, przy hamowaniu nic nie drży. Jakieś pomysły?

Opublikowano

A sprawdzałeś płyn od wspomagania może zacznij od jego wymiany :banan:

Opublikowano
  • Autor

Teraz będzie zagadka :).

Byłem na wymianie tarcz z przodu - nie doszła ostatecznie do skutku bo okazało się że tłoczki zacisków są tak skorodowane że nie da się ich dostatecznie wcisnąc żeby założyć nowe tarcze z klockami, więc najpierw muszę je wymienić. Ale - po wszystkim (zdjęcie tarczy zacisku i ponowne założenie) kierownica zachowuje się "symetrycznie" - kręci się w obie strony z jednakowym oporem, a po małym skręcie (2-3 cm) w żadną stronę nie wraca - czyli jeśli jadąc prosto minimalnie skręcę nie prostuje się (przy wiekszym skręcie oczywiście wraca do jazdy na wprost, domniemany problem jest tylko przy małym).. To moje pierwsze audi - czy ktoś mający B5 po lifcie mógłby napisać jak zachowuje się u niego kierownica przy takich minimalnych ruchach - wraca na środek czy nie?

Płyn do wspomagania wymienię - ale póki co jest go tyle ile powinno być, klarowny i bursztynowy (z tego co doczytałem zielony płyn po pewnym czasie zmienia kolor na właśnie taki) - więc to chyba nie to.

Opublikowano

Płyn do wspomagania wymienię - ale póki co jest go tyle ile powinno być, klarowny i bursztynowy (z tego co doczytałem zielony płyn po pewnym czasie zmienia kolor na właśnie taki) - więc to chyba nie to.

Sam widzisz jaki masz płyn.A jaki ma być ?ZIELONY..

Płyn już masz z pewnością stary do wymiany ....

kup sobie nowy płyn zrób płukani układu zalej nowym od powietrzyj i zobaczysz

Ale moim zdaniem chyba szukasz sobie problemów :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Szukanie nieistniejących problemów to niestety tylko jedna z moich wad :P

To jak z tym prostowaniem kiery po małym wychyleniu - powinno być czy nie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przy tak małym skręcie to raczej kierownica nie będzie wracać przynajmniej u mnie tak jest :git:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

wreszcie ktoś mi to potwierdził; dzięki Darek :)

---------- Post dopisany 06-01-2013 at 20:25 ---------- Poprzedni post napisany 28-11-2012 at 09:25 ----------

Mały update: po gwarancyjnej wymianie obu przegubów zewnętrznych Lobro na Spidana (Lobro nie wytrzymały nawet 2000 km) problem nierównego odbijania zniknął - auto prowadzi się pewniej a minimalny luz na kierownicy jeszcze się zmniejszył.

Opublikowano

Rowniez potwierdzam, ze przy takich minimalnych ruchach, kierownica sama nie powroci. Wynika to z samej budowy ukladu kierowniczego i praw fizyki :wink: A co do plynu w ukladzie wspomagania to niewazne, czy masz zielony, czerwony, czy jakikolwiek inny. Kolor nie ma tu najmniejszego znaczenia. Wazne jest, zeby plyn byl zgodny ze specyfikacja Audi i to wszystko.

Opublikowano

i ważne też żeby to nie było tesco za 5 zł tylko jakiś pożądny