Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

na ciepłym podczas jazdy ciężko wchodzą biegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest z ciężko wchodzącymi biegami po rozgrzaniu auta/ kilku kilometrach (a4 ajm)

- komplet sprzęgła z dwumasem wymieniany ok 35 ts wczesniej.

- nie ma metalicznych dźwięków, telepania buda itd

- problem pojawił sie nagle kilka dni temu

- nie ma zgrzytania, jest duży opór przy wciskaniu biegów

- po postoju czy na zimnym aucie- jest ok

- po kilku kilometrach zaczynają się problemy

- pedał sprzęgła chodzi tak samo, nie odczuwam różnicy, bierze w tym samym miejscu i jest na tej samej wysokoœci na zimnym czy ciepłym czy kiedy nie było problemu.

- płyn hamulcowy w całym układzie wymieniany ok 2 lata temu

Kiedy silnik wyłączony, ciepły czy zimny problemu nie ma - biegi wskakuja elegancko, problem jest na ciepłym i pracującym silniku. W związku z powyższym po lekturze wielu wątków odrzucam problem ze skrzynia/ olejem itd. czy słusznie ?

pewnie przy zapowietrzonym układzie sprzęgła było by to jakoś odczuwalne ?

może uszkodzony wysprzeglik ?

z góry dziękuje za sugestie ?

Opublikowano

Spróbuj odpowietrzyć wysprzęglig.Jak wymieniałem sprzęgło w moim aucie zapowietrzyłem wysprzęglik. Pracował tak jak by było wszystko w porządku ale biegów na pracującym silniku włączyć się nia dało. Po odpowietrzeniu wysprzęglika jak ręką odjął.

Opublikowano
  • Autor

Na początek planuje właśnie zajrzeć do wysprzęglika, przepuścić przez niego troche płynu. Odpowietrzany (wymieniany płyn) był na pewno, biegi wchodziły lekko. Co więcej poziom płynu w zbiorniczku od ostatniej wymiany się nie zmienił więc wycieków/ nieszczelności być nie powinno;

i czy w związku z tym możliwe jest, że nagle sam z siebie dostał powietrza?

Wie ktoś może na jakie choróbska może cierpieć taki wysprzeglik (jakieś zacieranie etc..) ? przecież to nic innego jak tłoczek, który albo trzyma ciśnienie i działa albo puszcza (płyn musi wtedy ubywać) i jest do wymiany.

Po wymianie sprzegła (dawno temu) zauważyłem tylko, że u mnie pedał chodzi troszki ciężej, niż np u znajomego, który w tym samym czasie wymieniał sprzędło w AFN, stąd moje podejrzenia że może z wysprzęglikiem jest jakiś problem.

Opublikowano

ja mam dwie propozycję

- spróbuj wymienić olej w skrzyni biegów, u mojego ojca w vw pomogło

- jak masz kogoś w audi poproś go żeby odnalazł Ci w systemie jak reguluję się lewarek zmiany biegów może to też coś da

Opublikowano
  • Autor

jutro wjeżdżam na kanał, więc poprzyglądam się temu z bliska.

Opublikowano

dokladnie moze masz olej do automatycznych skrzyn zalany po nim takie efekty

Opublikowano
  • Autor

W skrzyni brakowało 0,5L- olej wymieniony, pod korek, układ sprzęgła nie był zapowietrzony- płyn mimo to przelany. Niestety nic to nie pomogło. Ale w czasie jazdy (odcinek ok 300km) 2,3,4,5 wchodzą lekko i bez najmniejszych problemów (przed wymianą oleju miałem wrażenie ze wszystkie wchodzą ciężej).

Jak już trzeba się zatrzymać i wcisnąć 1 lub R to z konkretną siłą trzeba potraktować drążek bo stawia opór.

- Problem tylko na rozgrzanym po kilku km.

- Kiedy auto się toczy, 1 wchodzi znacznie łatwiej.

- Przy ruszaniu na pół-sprzęgle (jak tylko auto zaczyna się toczyć) na 1 czy R, bez gazu, czuć wyraźne drgania/ szarpanie ??!! dodanie gazu niweluje to zjawisko

- Na zgaszonym silniku czy zimny czy ciepły biegi wchodzą jednym paluszkiem, po zmianie oleju jeszcze płynniej.

docisk sie rozsypał ?

Opublikowano

Masz problem ze słąbym rozłączaniem sprzęgła czyli sam docisk, tarcza lub padający dwumas stawiam na sprzęgło u mnie miałem identyczne objawy oprócz szarpania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problemem był uszkodzony docisk. Tarcza była w bdb stanie, podobnie jak dwumas.

docisk po zdjęciu wydawał się ok, ale po diagnozie w sprzegla.com (bardzo dziękuje przy okazji za fachowa naprawę) okazało się ze pękł sobie drut, pofalowany okrąg z drutu schowany wewnątrz docisku, pękł i uniemożliwiał poprawne rozłączanie mechanizmu.

Po naprawie biegi wchodzą jak nigdy przedtem i żadnego poszarpywania.

(Komplet sprzęgła - oryginalny LUK wymieniony ok 3 lata temu -pech....)