Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wymiana uszczelki zaworów i oleju ADR.. (ASB)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj wymieniałem uszczelke zaworów i olej w swoim autku...silnik ADR, ASB (automatyczna skrzynia biegów), postanowiłem krótko to opisać może konuś sie przyda. Skrzynia biegów przy tych czynnościach nie jest ważna.

Tak więc zaczynamy.

Ściągamy osłony plastikowe silnika i odkręcamy obejme przewodu powietrza.

ef9fae7d8fc6f1fd.jpg

Tak wygląda po zdjęciu osłony:

d4dcb95afbd6a49a.jpg

Następnie zdejmujemy osłonę silnika pod spodem, niestety foty nie posiadam...znajduje się tam ok 8 śrub. Odkręcamy wlew oleju, wyjmujemy bagnet i odkęcamy śrubę na misce olejowej....spuszczamy olej, między czasie jak olej nam będzie spływał do pojemnika wykonujemy następne czynności.

Kolejna czynność to odłączenie wtyczki i odkręcenie czterech śrób (kolor zielony) i zdjęcie cewki (to chyba jest cewka zapłonowa), proszę pamiętać o tym który przewód gdzie był...w tym przypadku są tylko dwa widoczne.

bebaf75faec8733f.jpg

kolejna czynność to odczepienie dwuch zaczepów osłony paska (kolor fioletowy), a następnie odkręcenie śrub kolor czerwony (9 sztuk, jedna jest pod cewką). Zdejmujemy osłonę zaworów i teraz już trzeba mocno uważać aby nic nam nie wpadło do silnika...zdejmujemy osłonę zaworów,

f7699500ab756406.jpg

wyciągamy stare uszczelki, czyścimy miejsca po uszczelkach, można także w tym momencie wyczyścić osłone zaworów....

Zakładamy nowe uszczelki, a następnie osłonę (tu trzeba uważać bo nowa uszczelka jest bardzo elastyczna i sama opuszcza miejsce przeznaczenia, wysuwa się z rowka, proszę o baczną obserwacje uszczeli w momencie montazu osłony... następnie skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności, proszę nie zapomnieć o podłączeniu wszystkich odłączonych wtyczek)

widok po wszystkim...

fecfe44d030e42fb.jpg

Ale to jeszcze nie wszystko. Następnie musimy wymienic filtr oleju. Znajduje się on pod zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodzącego:

3877242d0de655a3.jpg

odkręcamy trzy śruby, śrubokręt krzyżak, odłanczamy wtyczkę i w oddali widać filtr:

9add21f00e0d3773.jpg

Dojście do filtra jest straszne, ciężko go odkręcić, przynajmniej tak było w moim przypadku, zajeło mi to 30 min, ale sie udało, proponuje coś podłożyc pod filtrem ponieważ jeszcze z filtra wycieknie nam olej i zabrudzi nam miejsca poniżej. UWAGA na wtyczkę poniżej, która przynajmniej w ASB tak jest, jest poniżej ja ją ruszyłem niechcący i nie wskazywało mi prędkości ale należy tylko ją poprawić i jest ok.

Następnie zakręcamy śrubę na misce olejowej i wlewamy olej ( u mnie weszło 4 L), odpalamy silnik i powinno wszystko zagrac. Samochód odrazu lepiej jechał.

Przydatne narzędzia i elementy:

- olej (ja wlałem ELF 10W40)

- filtr oleju

- klucz do filtra oleju

- śrubokręt płaski i krzyżak

- klucz nasadowy "17"

- klucze "10", "13" i chyba "9"

- pojemnik na stary olej

- Imbus chyba "6"

- rękawice

- jakąś scierke

- troche benzyny do umycia silnika z oleju

- aparat

- ZAPAŁ

I to na tyle mam nadzieje ze komus sie to przyda, powodzenia....

A teraz mam pytanie do doświadczonych, po zdjęciu osłony zauważyłem w tylnej części łańcuszek a z przodu pasek....o co chodzi do czego jest pasek a do czego jest łańcuszek??? czy to i to to część rozrządu...

dcf565d2ee2b0d6f.jpg

Opublikowano

:th: Wczoraj zrobili mi to w warsztacie ;P dzięki ..

Opublikowano

jakiej firrmy polecacie te uszczelki?które są lepsze,korkowe czy gumowe?pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

ja kupiłem orginalną niemiecką za 68 zł....taka sama była założona,....pozdrawiam :hi:

Opublikowano

A teraz mam pytanie do doświadczonych, po zdjęciu osłony zauważyłem w tylnej części łańcuszek a z przodu pasek....o co chodzi do czego jest pasek a do czego jest łańcuszek??? czy to i to to część rozrządu...

Odpowiedź… TAK! – Łańcuszek napędza drugi wałek.

Opublikowano

Należy pamiętać o "kropelkach silikonu" w narożnikach powierzchni głowicy , tam gdzie "zagina" się uszczelka do góry.

Pozdr.

Opublikowano

W tym silniku daję się silikon.Tak jest w instrukcji fabrycznej.

Polecam potężną stronę rosyjską ze wszystkimi serwisówkami.

Pozdrawiam.

http://volkswagen.msk.ru/index.php?p=page02

Opublikowano
  • Autor
:evil: strona rzeczywiśći powiem "super" ale ja nie pa ruski...może to przetłumaczysz?? A propo porad, jak miałem opla miałem program na CD servisowy TIS i ECP, w tych programach były wszystkie podzespoły wypisane, dosyc czytelne rysunki itd..JEST COS TAKIEGO DO AUDI???? jesli tak moze ktos udostępnic?? Pozdrawiam :tongue4:
Opublikowano

Po rusku jest tylko część , większość jest po angielsku , wersje silników są te same dla passata i do audi.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

rozumiem ze jak chce wymienic uszczelke to nie musze zlewac oleju jesli byl wymieniany-czy tak?

Opublikowano
  • Autor

rozumiem ze jak chce wymienic uszczelke to nie musze zlewac oleju jesli byl wymieniany-czy tak?

Nie trzeba zlewać oleju, pozdrawiam.

Opublikowano

dzieki Dziobak 245 pozdro

Opublikowano
  • Autor

Nie

dzieki Dziobak 245 pozdro

Niema sprawy ciesze sie ze sie przydalo....

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

pod lancuszkiem jest napinacz jego tez sie wymienia po 200000tys kostuje tylko 500zl tylko serwis

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a w AEB to chyba tak samo jak tu przedstawiono?

Opublikowano

W AEB jest w zasadzie to samo , tylko cewek jest więcej , i nie ma możliwosci pomyłki z przewodami. I jest jeszcze do "uwolnienia" po lewej stronie pokrywy rozrządu (patrząc od przodu auta) przewód smarujący turbinę.

Pozrdr.

• 1 rok później...
Opublikowano

będę się zabierał za wymianę tych uszczelek i mam pytanie czy te śruby od pokrywy dokręcamy normalnie czy może jakimś kluczem dynamometrycznym ?