Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju w Golfie V co 30tys lub 2 lata - 1.9 TDI 105KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, orientuje się ktoś co ile powinna wynosić wymiana oleju w Golfie V w silniku 1.9 TDI 105KM??

Dzisiaj w pracy nowy kolega powiedział mi, że w 2009r kupił nowego Golfa V i zalecili mu zmieniać olej co 30 tys lub co 2 lata.

Chyba, że miał takie zalecenie do pierwszego przeglądu czy drugiego w salonie ale czy dalej pomimo upływu lat wymiana ma byc co 30 tys??

Nie zgodziłem się z nim twierdząc, że wymiana w nowych ma być max po 20tys lub po roku (myślałem ze 15 tys ale na necie wyczytałem, że 20tys).

Chyba że się mylę.

A jak jest naprawdę?? Niech mnie ktoś dokształci...

Opublikowano

...poszukaj - były już na ten temat dywagacje na forum :wink:, osobiscie odradzam longlif'y co 30tyś - pozorna oszczędność może korzystna dla portfela ale na pewno nie dla silnika, ja we wszystkich swoich dieslach zmieniam olej co 10tyś - dla mnie to podstawa, jak komuś zal paru zł to można robić zmiany rzadziej ale myslę, że nie rzadziej jak co 15tyś - w końcu te 4l nawet dobrego oleju i filtr w sumie majątku nie kosztują...

Opublikowano

Szef pewnej firmy produkującej samochody nabył nowy model z własnej firmy i przez 10 lat nie wymienił oleju. Silnik przetrwał o dziwo bez szwanku , a on udowadniał ,że wymiany oleju to strata pieniędzy. Z pewnością wtedy nie kupił turbodoładowanego silnika więc problem trochę mało adekwatny. Producenci zalecają prawidłowe parametry stosowanych olejów i terminy wymian. Więc o czym tu deliberować. No chyba ,że ktoś z nas ma własny patent na "dziwną" eksploatacje to niech stosuje.

Opublikowano

kazdy ma rozum dlatego trzeba postepowac wedlug swojego rasadku tak jak kolega wyzej pisal to nie majatek olej + filtr maks 160zl na 10000 km to chyba nic strasznego ja mam tak ze jak przekrocze te 9000 to juz mysle o zmianie oleju :grin:

Opublikowano
  • Autor

W sumie racja...ale gdybym był zainteresowany kupnem takiego auta i nagle bym się dowiedział jak "często" olej był wymieniany to bym odpuscil... :)

Opublikowano

myślicie że jak kupicie stare kible z przebiegami rzedu 200-300k to jak bedziecie wymieniac olej co 8-10 tys to nagle sie uzdrowi i bedzie jezdzil wiecznie,tylko kazdy kto kupuje nowe auto ogranicza dalsze koszty i wymienia co rok lub 30k tak jak przewiduje serwis, bo ma to gdzies co sie stanie z silnikiem po uplywie 200k, bo wtedy przewaznie auto idzie do zyda.

obecne oleje są dużo lepsze niż te kiedyś produkowane, wymiana co 15k-30k lub co rok w zupełności wystarcza, a jak ktoś lata tylko po trasach to może spokojnie co 30k wymieniać, jeździłem bmw wcześniej i tam wymieniałem co 25k i nic złego się nie działo.

prosty przelicznik przy zalozeniu przebiegu 100k w 3 lata diesel, silnik 1.9 lub 2.0 tdi 4l na wymianę dobrego oleju + filtr, jeden zrobi 3 wymiany za 750 zł, drugi wymieniając co 10k zrobi 9 wymian za 2250 zł, pierwszemu zostaje 1500 zl w kieszeni na ewentualną usterkę. odpowiedzcie sobie sami czy jest sens do starego kibla ładować dodatkowo kasę, skoro i tak prawdopodobieństwo usterki jest takie samo.

Opublikowano

Jeżeli ten co wymienia co 30 tys zrobi 3 wymiany to ten co wymienia co 15 zrobi 6 wymian, więc jak dla mnie żadna oszczędność, tym bardziej że 5 litrów dobrego oleju kosztuje 160 zł.

Jak auta w DE latają po autostradach 60-100 tys km rocznie to rozumiem że olej wymieniają co 30 tys. a jak u nas ktoś robi 15 tys km rocznie to chyba jak wymieni olej raz w roku to nie zbiednieje.

Ja u siebie mam ustawiony serwis co 30 tys. i wtedy robie przegląd w ASO mam wpis, gwrancję itd. a po 15 tys km wymieniam olej i filtry w normalnym warsztacie.