Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADR] Problem z gasnącym silnikiem a przedody zapłonowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tym razem zacznę nowy temat, niezbyt przyjemny ale trzeba go poruszyć. Może zdarzyło się to jeszcze komuś... mi od kilku dni dość często, a mianowicie GASNĄCY SILNIK PODCZAS JAZDY.

Od razu powiem że problem jest dość złożony.

A więc od początku

Od momemntu kiedy kupiłem auto cały czas coś jest nie tak. W końcu odwiedziałem serwis Audi/VW. Co mnie zaskoczyło to:

1. podłączenie przewodów: serwis mówi 1-4, 2-3. W literaturze wszędzie jest napisane 1-3, 2-4. Komu wierzyć?

2. nie chcę niczego sugerować ale od tego momentu wskazówka poziomu paliwa zaczęła szaleć i wskazywała błędne wartości. Doszło w końcu do tego że silnik wyłączył mi się kiedy miałem 1/4 baku. Jak obliczyłem, autko spaliło mi 18 l/100km. SZOOK!! (na marginesie: czy stan filtra powietrza może mieć na to jakikolwiek wpływ?)

3.Wymieniłem akumulator z 40 Ah na 60 Ah. Przy montażu powiedziano mi że słaby prąd ładowania więc trzeba zajrzeć do alternatora i jego regulatora.

Po przejechaniu ok 20 km silnik niespodziewanie wyłączył mi się. Tak jeszcze zdarzyło mi się 3 razy na drodze do domu.

Mam pytanie takie. Czy jest jakiś związek między tymi sprawami a jeśli nie to co w każdej sytuacji jest nie tak i jak usunąć problem.

Byłbym wdzięczny za konstruktywne pomysły i dyskusje.

Opublikowano

Moim zdaniem masz namieszane z LPG,dlatego te problemy.

Opublikowano

Byles w serwisie,co Ci powiedzieli?

Przewody 1-4,3-2 a to z tego powodu ze iskra skacze jednoczesnie na 1-4,3-2 gdy obydwa tloki sa w gorze.

Opublikowano

odnośnie par 1-4, 2-3 nie zaprzeczę, serwis tak ustawił

to skąd zalecenia o podłączeniu 1-3, 2-4 autora książki Sam naprawiam?

poprzedni właściciel auta cały czas jeździł na usatwieniach 1-3,2-4, nawet gazownik jak regulowałem gaz tak mi założył i wspominał że tak ma być

dlatego zgupiałem !!! :mysli:

Opublikowano

Jak wygląda "szaleństwo" wskaźnika paliwa? Jeśli podczas pracy silnika pokazuje różne wartości a na postoju z włączonym zapłonem ( nie pracującym silnikiem) właściwy poziom paliwa, to prawdopodobną przyczyną kłopotów może być nieprawidłowo działający zawór odpowietrzania zbiornika. Przy pracującym silniku posłuchaj, czy nie słychać syku przy wlewie paliwa.

W jakich warunkach Ci zgasł samochód - Czy po dłuższej jeździe?

Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie, problem z siecią.

Ale do rzeczy.

Szaleństwo wskaźnika wygląda tak:

Uruchamiam silnik - wskazówka pnie się w górę do 3/4 baku (bo tyle powinno być wg mojej kalkulacji).

W raz z jazdą wskazówka pnie się w górę na 1/1. Potem z km/km opada. Szybkość opadania cały bak/5 km, aż w końcu pali się rezerwa i tu moje przerażenie bo nie wiem czy samochód może się wyłączyć.

Zatrzymuję samochód i czekam z godzinę. Następna sytuacja jest podobna. Nie sposób przewidzieć ile spalił silnik. Powiem tak. Gdy myślałem że powinno być 3/4 bak okazało się na stacji benzynowej że zjadał mi 18l/100km. I tu kolejne :shocked:

Czy może być to wskazywać na uszkodzony przepływomierz?

Co do gaśnięcia auta. wymieniłem akumulator na 60 z 40. Pojeździłem po mieście i z żadnego powodu na rondzie silnik wyłączył się. Zanim dojechałem do domu dwukrotnie jeszcze mi się wyłączył. Fakt jest taki że działo się to gdy zwalniałem i wciskałem sprzęgło by zredukować bieg. Wtedy się wyłączał.

Podejrzewam że regulator albo alternator nie daje rady. Jeśli nie to, to nie mam zielonego pojęcia co.