Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T różnica między skrzynią 5 a 6 biegową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to w ogóle jest możliwe, że przy 120 na 6 macie po 3 tyś obrotów :grin:?

Opublikowano

180km.jpg

<br /><br />

a u mnie cisza w klekocie przy takiej predkosci na 6 biegu hheh

Opublikowano
Jak to w ogóle jest możliwe, że przy 120 na 6 macie po 3 tyś obrotów :grin:?

Jutro kuźwa filmik nagram...

Opublikowano

No kurde multi przy 120 km/h ma może 2500 obr albo i mniej, aż tak tragicznie w tych manualach jest ?:facepalm:

Opublikowano

Nie wiem. Jeszcze raz piszo quattro. Może moja skrzynia kaszana? Hahaha.

Ale spalanie też chyba powinno potwierdzić czy coś nie tak?

---------- Post dopisany 30-11-2012 at 09:07 ---------- Poprzedni post napisany 28-11-2012 at 23:44 ----------

To jeszcze raz zrobiłem pomiar.

Na 5 biegu przy 100 km/h wyszło 2800.

Ta sama prędkość na 6 wyszło 2150.

Coś musiałem wcześniej chyba skaszanić jak sprawdzałem.

Opublikowano
To by znaczylo ze nie mozna jezdzic 180km/h takim 1.8t po trasie bo uszy od halasu wymiekaja? prawda to?

Bez przesady. A w ktorym samochodzie przy takich predkosciach nie masz hałasu spowodowanego chociaz by oporem powietrza czy np oponami. Az takiego mega halasu nie ma, myślę że gorzej będzie w ropniaku zdecydowanie.

---------- Post dopisany at 08:43 ---------- Poprzedni post napisany at 08:36 ----------

sprawdziłem

przy 100 na 5 mam 2800

przy 140 na 5 mam 3900 mowie oczywisice o Q max predkosci jaka wyciagnalem na drodze expresowej 230km/h (Radom-Kielce) :wink:

Opublikowano

No to różnica 700 obrotów. Spora? Czy nie?

Ja pamiętam na trasie na piątym biegu prędkość powyżej 140 km była bardzo odczuwalna, piszę o poziomie hałasu.

Teraz jadąc 160 km/h jest i tak ciszej.

Więc jak dla mnie na plus.

Opublikowano

z kolei ja słyszałem że 6 biegowe są bardziej awaryjne niz 5. Nie wiem czy to jest prawdą. A różnica miedzy 5 a 6... musiał bym sie przejechac na 6 biegowej i sprawdzic. Na 5 nie mam uciążliwej jazdy nawet jak pomykam szybko. Moze gdybym jechal odcinki kilku kilometrowe z predkosciami rzędu 160-180 to by było to odczuwalne ale na odcinkach kilkuset metrowych....nie przeszkadza w najmniejszym stopniu. Na hałas nie narzekam, a przynajmniej nie jest on uciążliwy co by przeszkadzał.

Opublikowano
[/size]

[/color]To jeszcze raz zrobiłem pomiar.

Na 5 biegu przy 100 km/h wyszło 2800.

Ta sama prędkość na 6 wyszło 2150.

Coś musiałem wcześniej chyba skaszanić jak sprawdzałem.

O no to już chyba bardziej realne jest :decayed:

Opublikowano

Ciekawy temat się zrobił. Ja mam 1.8T (AMB 170KM) quattro + tiptronic, koła 235/45/R17, skrzynia 5-biegowa i prędkości obrotowe przedstawiają się następująco:

120km/h - 2800rpm

130km/h - 3000rpm

:decayed:

Opublikowano
To by znaczylo ze nie mozna jezdzic 180km/h takim 1.8t po trasie bo uszy od halasu wymiekaja? prawda to?

Bez przesady. A w ktorym samochodzie przy takich predkosciach nie masz hałasu spowodowanego chociaz by oporem powietrza czy np oponami. Az takiego mega halasu nie ma, myślę że gorzej będzie w ropniaku zdecydowanie.

---------- Post dopisany at 08:43 ---------- Poprzedni post napisany at 08:36 ----------

sprawdziłem

przy 100 na 5 mam 2800

przy 140 na 5 mam 3900 mowie oczywisice o Q max predkosci jaka wyciagnalem na drodze expresowej 230km/h (Radom-Kielce) :wink:

koła 205/55/16" myślę że tu jakieś znaczenie ma też rozmiar felg stad mogą byc jakieś rozbierzności :decayed:

Opublikowano

No to jeszcze pytanie laika. Czy remap ma wpływ na to? Jeśli tak, to różnice wynikają też stąd.

Ja autko mam mapowane ;-)

Opublikowano

no to posłuchajcie, moja astra 1.6 + lpg 92r. przy obrotach 2200 na 5 biegu ma 100km/h a przy 3000 na 5 130km/h :decayed:

Opublikowano
no to posłuchajcie, moja astra 1.6 + lpg 92r. przy obrotach 2200 na 5 biegu ma 100km/h a przy 3000 na 5 130km/h :decayed:

Nie bardzo zajarzyłem...czy to miał być kawał czy o co kaman? :facepalm:

Opublikowano

Nie bardzo zajarzyłem...czy to miał być kawał czy o co kaman? :facepalm:

a co tu jarzyć, to sa fakty, skoro tak juz się przekamarzamy w tym wątku na jakim biegu jakie obroty jaka predkosc, no to dzis wracalem z pracy moja astra i az z ciekawosci sprawdzilem jak to wyglada w silniku starej generacji z 92 roku ktory moim zdniem jest bardzo dobrym silnikiem jak na tamte czasu oczywiscie :decayed:

Opublikowano

Nie przekomarzaliśmy się, tylko pisaliśmy jak kto ma, a głównie chodziło o to, czy jest sens zmieniać skrzynię 5-biegową na 6. Gdzie moim zdaniem, jak ma się kasę i możliwości, a autko zostaje na dłużej to tak. Piszę z doświadczenia, bo ja tak w swoim zrobiłem.

Opublikowano

jeśli chodzi o mnie to jestem takim typem że wolał bym szukać auta ktory np ma 6 biegow czy xenony itp niz pozniej mial bym sam je wkładać. Ale jesli ktos lubi grzebac to czemu nie..Apropo jestem ciekaw odpowiedzi na pytanie ktore zadales apropo mapowania silnika.

Opublikowano

W Anglii troszkę inaczej się chyba kupuje autka ;-P

Poza tym ja w sumie się wtedy nie zastanawiałem nad tym, jak kupowałem. Była oryginalna fura, bo US na angieskich blachach, lewe kółko, długo nie myślałem.

A dopiero od tego czasu jak wlizłem na to forum, to zacząłem się więcej interesować. Do tej pory nie wiem czy ktoś za to nie powinien beknąć, hehe.

Sorry za OT ;-P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam u mnie w A4 z silnikiem 1.8 T o oznaczeniu BEX z skrzynią 6 biegów manual napęd Quattro przy 100 km/h mam obroty silnika , 5 bieg to 3000 a 6 bieg to 2500 a przy 5000 obrotów na biegu 6 mam 200 km/h

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta :)

Wczesniej miałem multi i powiem ze roznica jest bo przy 100km/h miałem 2100obr....

Teraz jest manual 6b i tak:

100km/h - 5 bieg 2900rpm

100km/h - 6 bieg 2500rpm

Opony 225/45/17 i 8J

P.S. Szkoda ze manual nie ma takich przelozen jak multi :/