Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o sprawdzenie logów EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w mojej Audi A4 B6 z silnikiem AVF pojawił się jakieś 2 tygodnie temu problem z błędem 19586 i kontrolką na desce.

Pomyślałem że przyczyna tkwi w brudnym EGR więc go wyczyściłem, ale to pomogło na ok 50 kilometrów i od nowa ten samo błąd.

Zerknijcie proszę na te zdjęcia i oceńcie co z nich wnioskujecie

egrc.jpg

egr1v.jpg

egr2j.jpg

A to logi:

To przed skasowaniem błędu:

Log (0 - 003)

A to po skasowaniu:

Log (0 - 003)

---------- Post dopisany 07-12-2012 at 13:16 ---------- Poprzedni post napisany 06-12-2012 at 15:53 ----------

Czy może mi ktoś pomóc z tymi logami? Samochód jeździ ładnie ale ta kontrolka mnie dobija.

Sprawdziłem zawory n18 i n75 i tylko n18 mi się nie podoba bo przy podłączeniu napięcia na niego działa tylko raz i później już nie. Dopiero jak zasysam ustami powietrze przez jedną z rurek to zadziała znowu raz a ten drugi po podłączeniu prądu działa cały czas tzn jak automat.

Niepokoją mnie wartości Mass Air/Rev. ciągle wysokie a wiem że powinny być cyklicznie również ok 260

---------- Post dopisany 08-12-2012 at 00:07 ---------- Poprzedni post napisany 07-12-2012 at 13:16 ----------

Czy nie ma nikogo kto mógłby pomóc?

Opublikowano

egr nie dziala , jest caly czas zamkniety

Opublikowano
  • Autor
egr nie dziala , jest caly czas zamkniety

Czyli co może być przyczyną?

Na jakiej podstawie stwierdziłeś że EGR cały czas zamknięty Mass Air/Rev czy coś innego?

jak moge to naprawić

Opublikowano

Na podstawie wskazań masy zasysanego powietrza w 3 kolumnie grupy 003 od lewej : przy wysterowaniu elektrozaworu N18 na 84,5% wartośc w trzeciej kolumnie powinna oscylować w okolicy takiej wartości jak w kolumnie drugiej czyli w granicach 250 mg/skok.

Sprawdzić to możesz w taki sposób :

na odpalonym silniku wciskasz na sekundę pedał gazu i odpuszczasz a następnie odpinasz wężyk podciśnienia z siłownika (srebrnego grzybka) zaworu EGR i sprawdzasz palcem przykładając go do końcówki wężyka czy czuć zasysanie palca (podciśnienie) a wszystko to musisz zrobić w ciągu 2 minut od wciśnięcia pedału gazu. Jeśli czujesz podciśnienie zasysające palec do końca wężyka to następnie gasisz silnik. Odpinasz szybkozłączkę węża wpiętego do obudowy zaworu EGR i odciągasz ją na bok a następnie zakładasz ponownie wężyk na siłownik, odpalasz silnik i albo świecąc latarką albo wykonując fotkę telefonem patrzysz czy trzonek zaworu EGR się podniósł czy nie. Jesli się podniósł a mimo to masa zasysanego powietrza przekracza 400 mg/skok to ktoś musiał wstawić zaślepkę na dolocie spalin do obudowy zaworu EGR a jeśli się grzybek nie podniósł to pewnie walnięta jest membrana siłownika EGR. Jeśli zaś nie czujesz zasysania palca przykładając go do końca zdjętego wężyka to masz gdzieś nieszczelność w układzie podciśnienia - zapewne na wężyku pomiędzy elektrozaworem N18 a siłownikiem zaworu EGR.

Opublikowano
  • Autor

Czuję zasysanie palca, trzonek nie podnosi się.

Czy próbować wyczyścić jeszcze raz porządniej czy od razu wymienić na nowy?

Opublikowano

Załóż jakiś wężyk na gruszkę a drugi koniec do ust i i sprawdź czy gruszka szczelna i wszystko się wyjaśni. Sztomel opisał wszystko w temacie:wink: