Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Passat B5 AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, u ojca w afn silnik dość długo się nagrzewa, ogrzewanie też wcale nie powala. Temp na zewnątrz -6

Sprawdziłem vagiem na zimnym silniku:

01-Engine: 007;

Fuel Temp 8,1C

Intake Air Temp -1,8C

Coolant Temp 3,6C

17-Instruments: 003

Coolant Temp 30C

Po rozgrzaniu silnika (koło 7km), wskazówka temp cieczy w liczniku stoi pionowo. Odczyty:

01-Engine: 007;

Fuel Temp 30,6C

Intake Air Temp 9,9C

Coolant Temp 76.5C

Coolant Temp 81,0C

Daje tu log z jazdy (rozgrzewania silnika) :

VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

potem przełączyłem na 17-Instruments: 003 i kontynuowałem jazdę:

VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Czujnik czy termostat?

---------- Post dopisany 10-12-2012 at 21:03 ---------- Poprzedni post napisany 09-12-2012 at 17:25 ----------

Pomorze ktoś?

Opublikowano

Czujnik temp do wymiany zobacz jak skacze temp podczas nagrzewania, ja miałem podobnie po wymianie czujnika skończyły sie problemy. Chociaż i tak temp na wskaźnikach bedzie szybciej wskazywac 90 niz widzi to ECU.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, jakiej firmy czujnik polecasz? Zamienniki są coś warte, czy od razu inwestować w oryginał?

---------- Post dopisany at 21:18 ---------- Poprzedni post napisany at 19:02 ----------

Z tego co widziałem to były 2 rodzaje stosowanych czujników o numerach 059 919 501 i 059 919 501A, czym one się różnią i czy jest różnica który zamontuje? Zastanawiam się nad podmianką czujnika z mojego ADR w celu sprawdzenia czy się sytuacja poprawi.

Opublikowano

059 919 501 jest na kwadratową wtyczkę (ten powinien być do twojego auta)

059 919 501 A półokrągła wtyczka

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki :wink: W weekend sprawdzę czy takie same siedzą, ale pewnie nie, ja mam Audi styczeń 1996, a ojciec ma paska z grudnia 1997, vinu niestety nie mam zapisanego. Co najlepiej odkręcić aby spuścić cały płyn chłodniczy z AFN? Termostat?

Opublikowano

ja bym odkręcił tylko korek od zbiorniczka żeby spuścić ciśnienie a jak zimny to bez odkręcania korka ,wyciągasz czujnik wkładasz nowy może z 100ml płynu ci wyleci. (tak to wyglądało u mnie w AFN-ie)

No chyba że chcesz później odpowietrzać to można spuścić .

W chłodnicy powinien być korek odkręcasz i spuścisz wystarczającą ilość żeby nic nie stracić płynu.

Opublikowano
  • Autor

Chodzi mi o spuszczenie całego płynu z układu, chce zalać nowy. Czy jak wyjmę termostat to wyleci wszystki płyn?

Opublikowano
Chodzi mi o spuszczenie całego płynu z układu, chce zalać nowy. Czy jak wyjmę termostat to wyleci wszystki płyn?

Przypuszczalnie coś tam zostanie ale niewielka ilość, sam w ten sposób wymieniałem więc śmiało możesz go wypuścić przez termostat.