marekibeti Opublikowano 14 Grudnia 2012 Opublikowano 14 Grudnia 2012 witam:hi: mam mały problem do rozwiązania a mianowicie navi którą posiadam nie czyta płyty nagranej na dvd sony Po włączeniu navi i ustawieniu adresu pojawia się komunikat "droga nie może być odnaleziona" oryginalnej płyty z audi a4 2009 nawet nie odczytało chciałem upewnić sie czy winny jest laser czy może problem leży gdzieś indziej Macie jakieś sugestie jak to zdiagnozować??? dziex za pomoc
Tom A4 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Opublikowano 14 Grudnia 2012 masz sygnał gps ? może antena jest uszkodzona. Lub jeśli nie czyta dokładnie płyt to możliwe że laser się kończy albo już skończył.
marekibeti Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2012 też przyszło mi to do głowy a podpowiesz może jak to sprawdzić ?? da się zerknąć w ustawieniach czy co należy zrobić?? pzdr
airbob Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Na początek trzeba laser wyczyścić. Nie da się tego sprawdzić, trzeba to zrobić.
Tom A4 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 w ustawieniach raczej nie sprawdzisz bo jeśli jest to wina lasera to usterka mechaniczna. Można rozkręcić górną część navi tą z modułem cd i przeczyśćić laser. Kiedyś w rns-d to robiłem i pomogło.
marekibeti Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2012 ja tez to zrobiłem koleś mi ja przeczyścił i pomogło navi ruszyła ale po kilku minutach znowu przestała działać(
airbob Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Żeby laser dobrze wyczyścić to nie wystarczy tylko samą soczewkę przetrzeć, aby czyszczenie zrobić porządnie to trzeba laser wymontować z mechanizmu. Oczywiście nie wykluczam usterki samego lasera lub jego zużycia, ale najpierw zawsze się porządnie czyści laser zanim wymieni.
marekibeti Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2012 oki dzięki za sugestie postaram się ogarnąć temat w przyszłym tygodniu i dam znać sprawdzę równiez wątek uszkodzonej anteny bo przyznam ze mnie zaciekawił pozdrawiam
krzysaudi Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A w takiej navi nie nagrywa się przypadkiem map na płycie CD ?? Krzysiek
airbob Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Oczywiście że na płycie CD. Skoro nie można wytyczyć drogi to znaczy że płyta chociaż częściowo została załadowana i możemy dojść do tego etapu. A to że do nagrania została użyta nagrywarka dvd to nie ma znaczenia.
krzysaudi Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Czyli - czyszczenie , ewentualnie wymiana RAF-0140A , bo chyba to w tym siedzi
airbob Opublikowano 15 Grudnia 2012 Opublikowano 15 Grudnia 2012 A nie wiem co tam siedzi bo z znaczeniami to jest kłopot, mam oryginały.
Rekomendowane odpowiedzi