Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Felgi i opony do A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wiosnę muszę kupić felgi wraz z oponami do mojej A4 B8, wiem że są zalecane rozmiary opon i jest to wypisane np. na drzwiach od strony kierowcy. Interesują mnie oponki 225/40/R18 wiem że dużo urzytkowników tego forum posiada taki rozmiar w B8 jednak takiego rozmiaru nie ma na liście "zalecanych".. Może mi ktoś powiedzieć czy będą w związku z tym jakieś przekłamania prędkości, a jeśli tak to rzędu ilu km/h będą te przekłamania wynosić ?? No i jaki rozmiar felgi musiałby być pod te oponki, 8" ? Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

felgi standardowo 7,5 - 8,5' pod taką oponę.

Tu możesz sprawdzić przekłamania : Zamienniki opon

Opublikowano
  • Autor

Dzięki :) Tylko problem z tymi przekłąmaniami taki , że w zależności który rozmiar z zalecanych przez Audi wpiszę to wychodzą mi inne przekłamania względem mojej docelowej opony którą chcę mieć 225/40/R18. No wiec jak na to patrzeć??

---------- Post dopisany 21-12-2012 at 11:24 ---------- Poprzedni post napisany 19-12-2012 at 12:55 ----------

Czy może ktoś z posiadaczy B8 na oponach 225/40/R18 powiedzieć mi czy to przechodzi i jak to wszystko wygląda ??

Opublikowano

Chłopy :decayed:

Czy moje 19" ET 35 z B6 będą pasować do B8??

Czy jest inny rozstaw śrub albo rozmiar piasty??

Wydaje mi się, ze nie będzie pasic ale chciałbym się upewnić

Opublikowano
Chłopy :decayed:

Czy moje 19" ET 35 z B6 będą pasować do B8??

Czy jest inny rozstaw śrub albo rozmiar piasty??

Wydaje mi się, ze nie będzie pasic ale chciałbym się upewnić

W B8 rozstaw śrub jest taki sam różnica jest tylko w osadzeniu na piaście w B8 jest 66,6mm a w B6 jest 57,1 możliwe, że jeśli felgi, które miałeś założone w B6 miały dodatkowo pierścienie centrujące to będą też pasować do B8 musisz to sprawdzić a jeśli chodzi o ET to jak najbardziej powinno też pasować(zależy jeszcze jaką masz szeroką felgę) ja mam felgę z S5 19" i 8,5" szeroka ET32 do tego opona 245/35/19 i pasuje wszystko idealnie:wink:

Opublikowano
ogolnie to 245 ale dla mnie balonn u mnie w waatku bylo troche opisane na temat opon do b8

http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-76/b8-caga-czarny-phantom-251618/

Zgodzę się , ale w B8 jest trochę inny przelicznik niż np. w B6/B7 bo na 17" w B8 producent zaleca 225/50/17 a w B6/B7 235/45/17 więc ogólnie widać, że w B8 już są inne rozmiary zalecane, jeśli na 19" założyłbyś niższy profil to bez konkretnej gleby będzie to nijako wyglądać i do tego dojdzie jeszcze przekłamywanie licznika ja u mnie założyłem 245/35/19 a z tego co pamiętam to producent zaleca 255/35/19...to jeszcze większy balon wychodzi.

Opublikowano
  • Autor

No a te 225/40/R18 pasowałoby do B8??

Opublikowano

Moje 19" od B6 maja pierścienie centrujące bo do B6 były a duże te dziury w kołach więc teoretycznie powinny pasować.

Dzieki panowie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

cześć

mam pytanie odnośnie 17 - tzn. na wiosnę kupiłem nowe dunlopy sport maxx 225/45, ponieważ auto sprzedałem i zostały mi opony zastanawiam się czy mogę je wrzucić do mojej b8 (kupiłem ją na całorocznych 225/50) - czy ktoś z kolegów jeździ na 225/45 ?

Opublikowano

ja w swojej b8 mam 245/40/18 i uwazam ze jest to rozsadny rozmiar. balon?? nie sadze... przynajmniej na dziurach nie trzeba az tak uwazac....:)

Opublikowano

wracając do 17 - czy ktoś może doradzić czy 225/45 mogą być do b8 ?

Opublikowano

Moge zaproponowac Ci 235/55/17 w ładnym stanie i do oddania za połowe ceny bo mi garaz zawalaja...

Opublikowano

dzięki roberto - mi bardziej chodzi o to czy mogę włożyć do b8 225/45 jeśli oryginał to 225/50 ?

zostały mi z poprzedniego samochodu (prawie nówki - trzy miesiące jeżdżone i bez sensu sprzedawać)

Opublikowano

Panowie jaki ma rozstaw śrub i otwór centrujący B8??

Rozstaw śrub 5x112 chyba tak samo jak B6?? a co z otworem centrującym na piastę?? Jest wiekszy??

Pytam bo jedni mówią, że moje 19" ET35 z mojej starej B6 nie podejdą do B8 a inni, ze spokojnie moge zakładać.

Tak więc powie mi ktoś konkretnie czy musze iść odkręcić koło i przymierzyć :wink:

Opublikowano
Panowie jaki ma rozstaw śrub i otwór centrujący B8??

Rozstaw śrub 5x112 chyba tak samo jak B6?? a co z otworem centrującym na piastę?? Jest wiekszy??

Pytam bo jedni mówią, że moje 19" ET35 z mojej starej B6 nie podejdą do B8 a inni, ze spokojnie moge zakładać.

Tak więc powie mi ktoś konkretnie czy musze iść odkręcić koło i przymierzyć :wink:

Otwór centrujący w B8 ma 66,6mm:wink: i śruby 5x112

Opublikowano

A w B6 jaki jest??

Teraz we felgach mam pierścienie centrujące bo oryginalnie dziura na piastę w tych felgach była bardzo duża czyli teoretycznie wystarczy kupic nowe pierścienie i bedę mógł polatać na moich 19" w B8 :decayed:

Opublikowano

W B6 jest 57,1mm skoro piszesz, że jak miałeś te felgi w B6 założone i potrzebowałeś pierścienie to w B8 obędzie się bez, ale to już musisz do auta przymierzyć i wszystko się wyjaśni.