Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekłamania w spalniu na FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy to normalne, że przy jeżdzie w srednich korkach w mieście, prędkośc do 60km/h FIS wskazuje mi średnie spalanie ok 15l/100km ?

Ogólnie nie widziałem u siebie na FIS, żeby spalanie średnie przy jeździe po mieście pokazało mi mniej niz 12l/100km.

Mówie oczywiście o spalaniu średnim, a nie o spaaniu chwilowym.

Opublikowano

Ile wymieniłeś oleju w automacie??? Był taki wątek na forum jak gościu wymienił olej w multi u Sopy i miał zwiększone spalanie. Co się póżniej okazało miał dużo za dużo oleju w skrzyni.

Opublikowano
  • Autor

Jak dobrze pamietam 5l, ale przed wymiana tez tak mi FIS pokazywal.

---------- Post dopisany at 13:10 ---------- Poprzedni post napisany at 13:08 ----------

Może przez to stawanie w korkach ,na swiatlach itd. FIS nie jest w stanie prawidlowo tego wyliczac ?

Jest ktoś kto w mieście ma podobnie ?

Opublikowano

Po przekładce na manual spalanie mi spadło o litr diesla

Opublikowano
  • Autor

Ale ile srednio FIS ci pokazuje w miescie ?

Chodzi mi o jazde tylko i wylacznie w miescie, bez zadnych tras.

Opublikowano

U mnie jak jezdze tylko po miescie i to we Wroclawiu , gdzie korki sa mega to spalanie max do 10,5 doszlo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Tak ci pokazuje FIS ?

To u mnie chyba rzeczywiscie jest cos nie tak.

Opublikowano

A jeszcze pytanie na ktorym komputerze pokladowym ci tak wskazuje? 1 czy 2 ? Jesli na 1 to ten komputer sie resetuje po jakims czasie od wylaczenia silnika.

Opublikowano
  • Autor

Ale na ktore srednie spalanie patrzycie na FIS , pojedyncze czy sumaryczne ?

---------- Post dopisany at 13:20 ---------- Poprzedni post napisany at 13:18 ----------

Chyba zadalismy te same pytanie w tym samym czasie :P

Ja wlasnie sprawdzam na 1 (pojedyncze)

Opublikowano

Ja na sumaryczne. Na pokedynczym musialbys bardzo dlugo po tym miescie jezdzic zeby ci prawde pokazalo.

Opublikowano

A jakie jest twoje odczucie, wciąga tyle ile pokazuje fis, napewno czuł byś po kieszeni spalanie 12l na 100 km.

Opublikowano
  • Autor

Na tym drugim pokazuje mi 9, ale to jest sumaryczne a wiec wlicza mi tez to jak jechalem wczesniej po trasie.

Opublikowano

Czyli masz wszystko ok.

Opublikowano
  • Autor

Odczucie jest takie po kieszeni ze napewno nie pali mi 12.

Na tym sumarycznym pokazuje mi tak jak pisalem spalanie w trasie i miescie naraz.

A wiec musialbym na nowo zresetowac sumaryczne i jezdzic tylko po miescie i wtedy patrzec na sumaryczne?

---------- Post dopisany at 13:26 ---------- Poprzedni post napisany at 13:24 ----------

Ale zdziwilem sie ostatnio jak mi gosc ode mnie z miasta powiedzial ze jego a6 1.9 tdi 2000r pali mu nie wiecej niz 7 w miescie, fakt ze u niego manual, a u mnie multitronic.

Opublikowano

Niestety mam pół fis i pokazuje mi tylko ile km na baku

---------- Post dopisany at 13:43 ---------- Poprzedni post napisany at 13:32 ----------

Ja na połówce baku czyli jakieś 35l robie tylko po samej Wawie spokojnie 500 km z małym hakiem.

Opublikowano

Mi w b5 zależy od tego jak jeżdżę i gdzie fis przekłamuje od 1 do 2 litrów. Jeżdżąc spokojnie w tej pogodzie pokazuje 7.7 a rzeczywiste 6.5 a jak deptam bardzo mocno i sporo po miejscu jeżdżę to pokazuje ok 9 a wychodzi 7.

Opublikowano

Najlepiej będzie jak zatankujesz na stacji np. shell dystrybutor np.1 do pierwszego odbicia pistoletu. Wyzeruj wskazania na fisie i licznik kilometrów, przejeździj np. 300km i wróć na tą samą stację i do tego samego dystrybutora. Zatankuj do pierwszego odbicia i zobacz ile weszło Ci paliwa. Podziel tą ilość przez kilometry które zrobiłeś i masz wtedy rzeczywiste średnie spalanie. Najbardziej dokładnie wskazywało by po przejechaniu 1000-1500km.

Prosty wzór:

Weszło Ci 25.5litra \ 307km = 0,083 przesuwasz przecinek o dwa miejsca i masz 8,3 litra

Jeżeli nie pokrywa Ci się to z fisem to musisz podpiąć vaga i to skorygować tu:

17 INstruments---> Adaption 10---< channel 3: I Consumption correction 85% - 115% (in 5% increments) Correction: 85% 90% 95% 100% 105% 110% 115% Value in channel: 85 90 95 100 105 110 115

Fabrycznie ustawienie jest na 100, jeżeli za dużo Ci pokazuję to ustaw po kolei 95, 90, 85 i zobacz przy którym ustawieniu jest najbliżej Twojego rzeczywistego spalania.

Opublikowano

U mnie po samym mieście w zimę wychodzi wg fisa ok 9.1L

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
  • Autor

Jednak chyba nie do konca u mnie jest dobrze.dzisiaj zrobilem 30km w trasie, 30 w miescie w korkach i 40 w miescie bez korkow i spalanie sumaryczne wyszlo mi 10.7 l.

Opublikowano

to zatankuj sobie np 10 L po tym jak zapali ci się rezerwa, jeździj do następnej rezerwy i będziesz wiedział ile zrobiłeś km na 10 L, jak ci się nie pokryje to musisz sobie skorygować.Wiadomo pomiar nie będzie jakoś dokładny , jak na całym zbiorniku

---------- Post dopisany at 01:59 ---------- Poprzedni post napisany at 01:38 ----------

a najlepiej to zatankuj do full, wyjeździj cały zbiornik bo wtedy będziesz miał najdokładniejszy pomiar, znowu zatankuj i wylicz sobie ile ci wyszło spalanie.tylko po tankowaniu oczywiście wykasuj w pozycji 2 na fisie średnie spalanie. jeżeli ci się zgadza to masz wszystko ok. mi teraz w manualu w mieście pokazuje ok 9L