Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7] Z belgii BRF 136 KM Rozrząd + ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Sprowadziłem samochód z Belgii A4 B7 Avant z kodem silnika BRF

Jak juz wiem jest to 136konna wersja z uwagi na jakieś podatki w Belgii.

Z uwagi na jego przebieg 190tyś chciałbym zrobić:

-Rozrząd

I tu moje pytanie czytałem na forum o imbusach (zabierakach)napedzajacych pompe oleju czy mechanik bedzie wiedział czy tez mu napomknąć aby zerknoł czy ów część nie jest juz zmęczona ? Czy to tez normalna procedura aby to wymienić?

Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

ftp://revelier.home.pl/silnik.jpg

Opublikowano

w silniki o oznaczeniu BRF (to jest ten sam silnik co BRE tylko twój jest o 4konie słabszy ze względu na podatki w Belgii). Silniki BRE/BRF nie mają już wałków wyrównoważających, jednak dalej pozostaje problem zabieraka/imbusika...

ja jak kupiłem swoje B7 to tez myslałem czy rwac miske i skontrolować stan zabieraka i gniazda...czy nie... ale padła decyzja ze zdejme sprawdze i wymienie w razie koniecznosci -i wymieniłem( dobry na nowy) ale przynajmniej mam spokojne mysli...Mechanik zdejmie miche i wtedy będzie wiadomo czy sama wymiana imbusika wystarczy czy potrzebna będzie modyfikacja napędu pompy oleju...

Opublikowano
  • Autor
w silniki o oznaczeniu BRF (to jest ten sam silnik co BRE tylko twój jest o 4konie słabszy ze względu na podatki w Belgii). Silniki BRE/BRF nie mają już wałków wyrównoważających, jednak dalej pozostaje problem zabieraka/imbusika...

ja jak kupiłem swoje B7 to tez myslałem czy rwac miske i skontrolować stan zabieraka i gniazda...czy nie... ale padła decyzja ze zdejme sprawdze i wymienie w razie koniecznosci -i wymieniłem( dobry na nowy) ale przynajmniej mam spokojne mysli...Mechanik zdejmie miche i wtedy będzie wiadomo czy sama wymiana imbusika wystarczy czy potrzebna będzie modyfikacja napędu pompy oleju...

Modyfikacja napędu pompy czyli ??:)

Opublikowano

Szukaj modyfikacji przeprowadzonej przez kolege klubowego jaro4444. Tam masz wszystko opisane dokładnie.

Opublikowano
Silniki BRE/BRF nie mają już wałków wyrównoważających, jednak dalej pozostaje problem zabieraka/imbusika...

Bzdury pleciesz... wałki są jak w każdym 2.0TDI

Opublikowano
Silniki BRE/BRF nie mają już wałków wyrównoważających, jednak dalej pozostaje problem zabieraka/imbusika...

przepraszam...faktycznie A4... wprowadziłem w bład... wybaczy
Opublikowano

luzik :wink:

Opublikowano

chyba jednak nie:

Zaczerpniete z innego forum

Kilka slow o 2.0 TDI

- 2.0 TDI 8V bez wałków wyrównoważających (np. BMM, BGW) - zero problemów mechanicznych w układzie korobowo - tłokowym, czasem (bardzo sporadycznie) pękające głowice na mostku pomiędzy zaworami a końcówką pompowtrysku, wyrabiające się gniazda pompowtrysków, awaryjne turbiny i problemy wynikające z DPF,

- 2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważajkących z popmpkami Bosch (np. BSY, BKD, AZV) - pękają głowice do 2007 r, siadają pompki z końcówką "B", awaryjne rumuńskie turbiny, kiwające się na boki pompowtryski, drgania na obrotach jałowych,

- 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi (np. BPW) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,

- 2.0 TDI 16 V z wałkami wyrównoważającymi i pompkami Bosch (np. BLB, BRE) - problemy te same co z BKD + awarie napędu pompy oleju i wałków wyrównoważających,

- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD) lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa - analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami (utrata mocy, zapychanie się dysz).

Generalnie najmniej awaryjny jest BMM, najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.

Opublikowano

chyba jednak nie:

Kilka slow o 2.0 TDI

- 2.0 TDI 8V bez wałków wyrównoważających (np. BMM, BGW) - zero problemów mechanicznych w układzie korobowo - tłokowym, czasem (bardzo sporadycznie) pękające głowice na mostku pomiędzy zaworami a końcówką pompowtrysku, wyrabiające się gniazda pompowtrysków, awaryjne turbiny i problemy wynikające z DPF,

- 2.0 TDI 16V bez wałków wyrównoważajkących z popmpkami Bosch (np. BSY, BKD, AZV) - pękają głowice do 2007 r, siadają pompki z końcówką "B", awaryjne rumuńskie turbiny, kiwające się na boki pompowtryski, drgania na obrotach jałowych,

- 2.0 TDI 8V z wałkami wyrównoważającymi (np. BPW) - problemy te same co z BMM + awarie napędu pompy oleju,

- 2.0 TDI 16 V z wałkami wyrównoważającymi i pompkami Bosch (np. BLB, BRE) - problemy te same co z BKD + awarie napędu pompy oleju i wałków wyrównoważających,

- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD) lub bez wałków wyrównoważających (BMN) ale z pompkami piezo od Siemensa - analogiczne problemy jak dla tych z Boschem + problemy z pompkami (utrata mocy, zapychanie się dysz).

Generalnie najmniej awaryjny jest BMM, najbardziej BKP i BMR. Bardzo przyzwoity jest BKD roczniki od 2007.

daniel czy ty wiesz co piszesz? przeczytaj uważnie info odnośnie BLB/BRE bo przecież chodzi o BRF a to to samo co BRE

Opublikowano

chyba jednak nie:

Kilka slow o 2.0 TDI

daniel czy ty wiesz co piszesz? przeczytaj uważnie info odnośnie BLB/BRE bo przecież chodzi o BRF a to to samo co BRE

oj chyba nie czytasz sam siebie cyt."..wałki są jak w każdym 2.0TDI" a wychodzi iż nie w każdym :decayed:
Opublikowano

człowieku ale tych silników bez wałków nie ma w A4 a my rozmawiamy nt. silnika BRF

Opublikowano

człowieku luz :grin: weekend jest

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Rozrząd zrobiony oleje filtry paski klinowe wsumie 1800zł :)

Opublikowano

no OK, a jak rozwiązałeś problem z imbusem? nowy imbus czy wymiana smarowania na konstrukcję z 1.9?