Skocz do zawartości
IGNOROWANY

blad,kontrolka AIRBAG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowicze.

Mam problem z moją niunią (A4 B5 1.8T 2001r.). Otóż od jakiegoś czasu świeci mi się na czerwono kontrolka AIRBAG. Sprawdzałem kilkukrotnie komputerem, i nic nie znalazło. Żadnego błędu (!). Będę wdzięczny za wszelkie pomysły na usunięcie tego denerwującego czerwonego "czegoś" :-)

PS: gdzieś przeczytałem, że można wyłączyć poduszki a samochodzie. niestety nie znalazłem żadnego przycisku w schowku. Czy w ogóle "przypadkowe" lub zamierzone wyłączenie poduszki może powodować świecenie się kontrolki??

Pozdr

Szeryf

Opublikowano

Jaki masz licznik ???

Opublikowano

mam to samo, prawdopodbnie czujnik od abs ten podsiedzeniem pasazera sie rozczepil, mozesz tez sprawdzic

pomylka oczywsicie nie chodzilo mi o abs tylko airbag

Opublikowano
mam to samo, prawdopodbnie czujnik od abs ten podsiedzeniem pasazera sie rozczepil, mozesz tez sprawdzic

tak, napewno ten od ABS:decayed: skoro się świeci to musi zapisać się błąd w sterowniku, spróbuj odłączyć klemę od aku,podłacz i

sprawdź jeszcze raz błędy kompem. Czym zczytujesz błedy?

Opublikowano
tak, napewno ten od ABS:decayed: skoro się świeci to musi zapisać się błąd w sterowniku, spróbuj odłączyć klemę od aku,podłacz i sprawdź jeszcze raz błędy kompem. Czym zczytujesz błedy?

Ok, zrobię jak radzisz.

Kuzyn mi sprawdza, chyba AUTO-COMem, ale nie jestem pewny nazwy. Jestem raczej laikiem, jeśli chodzi o diagnostykę aut ;)

A co do tego czujnika... ktoś wie, gdzie takowy się znajduje?? Zastanawia mnie ten temat... :)

Opublikowano
tak, napewno ten od ABS:decayed: skoro się świeci to musi zapisać się błąd w sterowniku, spróbuj odłączyć klemę od aku,podłacz i sprawdź jeszcze raz błędy kompem. Czym zczytujesz błedy?

Ok, zrobię jak radzisz.

Kuzyn mi sprawdza, chyba AUTO-COMem, ale nie jestem pewny nazwy. Jestem raczej laikiem, jeśli chodzi o diagnostykę aut ;)

A co do tego czujnika... ktoś wie, gdzie takowy się znajduje?? Zastanawia mnie ten temat... :)

W schowku pasażera może być wyłącznik poduszki powietrznej pasażera i tylko pasażera-nie całego systemu air bag.

Jego wyłączenie-dezaktywacja-poduszki pasażera w żadnym wypadku nie powoduje zapalenia się kontrolki AIR BAG.

Jeżeli kontrolka się zaświeciła-na pewno są błędy zapisane w sterowniku air bag- sprawdź innym sprzętem-jeżeli masz taką możliwość.

Opublikowano

Jaki czujnik ?? ABS-u czy jakiś inny ?? Myślę iż może masz spadek ciśnienia w oponach ze względu na zimową porę i dlatego tak reaguje auto tym świecącym airbagiem ....

Opublikowano

zrób diagnoze vagiem i sprawdz czy nie masz wody pod dywanikiem/wykładziną od strony kierowcy

Opublikowano

mi się świeciła kontrolka od jaśka to posprawdzałem połączenia pod siedzeniami i pomogło :)