tomek20stencel5 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Ostatnio zauważyłem, że jak ostrzej jadę w moim AJM znika płyn chłodzący, nie są to jakieś wielkie ubytki ale raz na miesiąc muszę dolać z 300ml. Nic nie wskazuje na to aby to była uszczelka - auto ma moc, po rozgrzaniu nie kopci ani na biało ani na żaden inny kolor, płyny czyste (jedynie pod korkiem jest trochę mazi, ale znika po dłuższej trasie czyli norma), oleju nie przybywa, płynu nie wyrzuca też przez zbiorniczek, musi znikać gdzie indziej. Ogrzewanie jest i nie ma zmian w jego działaniu czy to na postoju czy podczas jazdy. Temperatura silnika po rozgrzaniu waha się pomiędzy 88 i 91, olej do 90 maks 95 przy jeździe do odcięcia. Wydaje mi się, że raczej nie wskazuje to na uszczelkę, chociaż co o tym sądzicie. Narazie słabo z czasem ale jak się za to zabiorę mam zamiar zacząć od króćca w głowicy, myślicie to dobry trop? Pozdro. Aha, raczej nie ma to znaczenia, ale auto ma chipa robionego u Zoltara na ok 150KM.
radioo11 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Opublikowano 26 Grudnia 2012 proponuje obejrzec chlodnice szczegolnie od spodu sol na drogach czyni cuda sam mialem taki przypadek zero wyciekow pod autem a jednak plynu ubywalo okazalo sie ze w chl. puscily uszczelnienia byl tylko lekko rozowy nalot
tomek20stencel5 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2012 I robiło tak tylko przy wyższych obrotach, jak spokojnie jeździłeś to nic się nie działo?
radioo11 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Opublikowano 27 Grudnia 2012 do pracy jak jezdzilem okolo 5km to plyn ubywal wolniej ale trasa do Krakowa to juz po 200km 1/2litra ubywalo obieg otwieralo cisnienie sie zwiekszalo w chlodnicy a temp. powodowala ze plyn parowal z zeberek i tylko ten nalot byl.naprawde bylo ciezko znalesc,ten wyciek dopiero po dokladnych ogledzinach z kanalu znalazlem slad podlozylem tam karton i na drugi dzien pare kropel juz bylo wiadomo proponuje dokladnie obejrzec chlodnice weze krocce itd.jesli przy chlodnicy masz szybkozlaczki to czasami moze oring puscic tez warto ogladnac.
Rekomendowane odpowiedzi