JanekAudi666 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Witam napisałem pewien w post ale nikt mi nie odpowiedział wiec robie nowy temat a mianowicie Mam problem w Mojej A4 B5 95r. wszystko było ok klimatronik działał jak nalezy ale nagle przestał reagowac na regulacje temperatury, czy jest LO czy HI czy inna temperatura ustawiona to i tak leci gorące.. z tego co tu wyczytałem to prawdopodobnie silniczek który steruje tą klapką ciepło zimno znajduje sie pod schowkem ten który oznaczony jest na zdjeciu nr 2 http://s11.postimage.org/db5eqtsib/DSC_0300.jpg sprawdziłem i rzeczywiscie sie nie rusza, zdjełem ciegno przestawie reczne to jest zimne a silniczek stoi, mam jeszcze jedną wątpliwosc bo w bezpiecznikach znalazłem jeden taki zmostkowany kawałkem drucika, jak przestało działac te regulowanie ciepła zimna to i znikło podswietlenie przełaczników górnych miedzy innymi od regulacji swiateł i wszystkie guziki od klimatronika również przestały świecic. czy jest taka mozliwosc ze przez ten zmostkowany bezpiecznik moze gdzies przypadkowo zrobiło mi sie zwarcie jak cos robiłem i zamiast spalic sie bezpiecznik to spalił sie jakis przekaznik ??
wojtek79 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Nie napisałeś który to bezpiecznik. A co znaczy "zmostkowany"? że spalony bezpiecznik został naprawiony drutem (jak tak to czym prędzej go wymień)czy też ten bezpiecznik został połączony drucikiem z czymś innym? Co do braku regulacji ciepło-zimno to załóż to cięgno z powrotem, podepnij VAG i zrób adaptacje silniczków, niech sobie przęjdą w krańcowe położenia i powinno pomóc.
JanekAudi666 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 bezpiecznik ktos zdrutował poprostu, musze jechac do kumpla podpiac pod vaga ale co z tym podswietleniem ?
wojtek79 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Podaj numer tego zadrutowanego bezpiecznika. Mam nadzieję że już go wymieniłeś na taki jak ma być, bo prędzej się auto spali jak zadrutowany bezpiecznik
JanekAudi666 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2013 Jutro Ci podam i wielkie dzieki ze chociaz TY potrafisz pomóc bo czekałem ładnych pare dni i napisałem pare postów i nic, a pozatym to mam drugi klimatronik i ten silniczek który odpowiada za tą klape ciepło zimno moze to zmienic i zobaczyc czy działa ? czy bez VAG a nic to mi nie da ?
wojtek79 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Możesz spróbować wsadzić inny klimatronik i sprawdzić ale osobiście najpierw podpiąłbym VAG bo może się udać to uruchomić i nie będziesz musiał rozkręcać tego wszystkiego.
JanekAudi666 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2013 na Vag-u pokazało mi stały bład silniczka cos tam silniczek zablokowany lub brak napiecia od klapy tej ciepła zimna i jeszcze potencjometru tego silniczka, czyli on jest do wymiany ?
wojtek79 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Silniczek zablokowany lub brak napięcia - to dwie różne przyczyny niedziałania silniczka które podaje VAG. Silniczek niekoniecznie do wymiany ale może do przeczyszczenia. W końcu ma on już "naście" lat. Jeśli masz taki na podmianę to wymontuj ten niedziałąjący i wstaw dobry, zobaczycz czy ruszy. Jeśli będzie OK to spróbój stary rozebrać i zobaczyć czy nie ma tam brudu który go zablokował.
JanekAudi666 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2013 silniczek rozebrałem i wszystko jest ok przeczysciłem potencjometr ina rozebranym podłaczyłem i raz na 20 jak sie bawiłem ustawieniami temperatury ruszał, zmieniłem silniczek i było to samo, to gdzie jest teraz przyczyna ? moze ten bład brak napiecia cos podpowie Tobie bo mi to nic nie mówi ? moze panel ? niewiem juz sam
wojtek79 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Opublikowano 16 Stycznia 2013 A jest dobry styk na połączeniach? (kostka silniczka, kostki panelu) Może gdzieś coś jest zaśniedziałe albo któryś kabel gdzieś ukiwany i raz jest styk a 10 razy nie ma. A czy ten twój zapasowy silniczek zachowuje się tak samo? P.s. Jak podpinałeś VAG to sprawdziłeś tylko błędy czy robiłeś kodowanie klimatronika? Może są też jakieś "zimne luty" w samym panelu ale to trudne do zdiagnozowania. W sumie jak masz drugi panel to możesz spróbować go podpiąć i zobaczysz co będzie.
JanekAudi666 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2013 niewiem zmieniałem silniczki kostki itp itd zamieniałem miejscami i raz działało raz nie sprawdze moze drugi panel
Rekomendowane odpowiedzi