Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy olejowe w 1.8 t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie mam sprawe. Mam audice 1.8 t z przebiegiem 205 tysi. Ma zalany mobil 5w30 zrobilem na nim 10tysi i dolalem ogolem chyba z 3 lub nawet 4 litry oleju przez ten okres. Teoretycznie za bardzo sie silnik nie poci jedynie tak bardziej przy chłodnicy oleju, ale tragedii nie ma. sprawdzilem turbo to wirnik delikatny luz ma i słychać świszczenie ( no ale czy to turbo by powodem takich ubytków przecież do jest 300 - 400 ml na tysiac km ????)

Poza tym ostatnio stwierdziłem że pomimo tego że samochód fajnie się zbiera potrafi się również rozbójać do ładnych prędkości to niestety ciśnienie w cylindrach wynosi ok 8. Kopci trochę na biało ale może to też kwestia faktu że mam gaz. Tak więc 2 problemy mianowicie spore ubytki oleju no i trochę zajechany silnik. Stda moja prośba o pomoc bo nie wiem co dalej z tym silnikiem robić ? Poza tym szukam dobrego mechaniora siedzącego w samochodach grupy VAG mającego pojęcie o 1.8 t z okolic katowic, Sosnowca itd

Dzięki za wszystkie rade i pozdrawiam

Opublikowano

szukaj słupka z angola, najprostsze wyjście

remont nie jest opłacalny w sensie kasy ale z drugiej strony jak chcesz miec

całkowitą pewnosc to go remontuj

sprawdz jeszcze raz dokładnie ciśnienie bo 8 to już licho

Opublikowano
szukaj słupka z angola, najprostsze wyjście

remont nie jest opłacalny w sensie kasy ale z drugiej strony jak chcesz miec

całkowitą pewnosc to go remontuj

sprawdz jeszcze raz dokładnie ciśnienie bo 8 to już licho

Może ma zapieczone pierścionki? Ja bym rozkręcił ten motor i sprawdził jak wyglądają gładzie w bloku i ewentualnie zapodał nowe pierścionki, uszczelki i regeneracja głowicy. Jeśli nadal będzie pił to tylko turbo zostanie :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. A powiedz mi ile może kosztować remont silnika. i jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o luz między tłokiem a cylindrem,tzn kiedy trzeba by było tłoki wymienić.

Dzieki za odp.

Opublikowano

a jak jest u ciebie z porannym odpalaniem???

Opublikowano
  • Autor

Żadnych problemów rano. Samochód ostatnio jak były mrozy stał kilka dni pod chmurką rano-10 a on od kopa odpalił.Nie widzę strat na mocy, płyn chłodniczy czyściutki.Tylko olej znika :/ No i drapię się pogłowie bo nie wiem co dalej z tym fantem zrobić

Opublikowano

A poza tym to olej 5w/30 to nie najlepszy wybór do tego silnika bardziej odpowiedni jest 5w/40 lub 0w/40.

Opublikowano

Z tym olejem to sprawdz czy pod samochodem nie masz plam na asfalcie.Może uszczelka przy chłodnicy oleju przecieka albo oring.Ja miałem podobnie,dolewałem olej,aż do czasu jak wywaliło oring i cały olej zleciał z silnika:wink:Po wymianie do tej pory spokój i nic nie dolewam.

Wcześniej mechanik patrzył pod spodem i nic nie widział,też mówił że turbo,silnik do naprawy skoro olej dolewam:wink: