Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A3 1,9TDI ALH 90 KM 98r Problem z odpaleniem .... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, autko odpaliłem normalnie ( stało 2 dni na deszczu ) wjechałem do garażu, zgasiłem i klops, nie mogę odpalić, kontrolki wszystkie gasną, na vagu 0 błędów .... gdzie szukać przyczyny ?? icon_sad.gif

Opublikowano
kontrolki wszystkie gasną, na vagu 0 błędów .... gdzie szukać przyczyny ??

Nie patrz na to czy gasną tylko zwróć uwagę czy zapala się w ogóle kontrolka świec żarowych w momencie włączenia zapłonu - jeśli nie - wina leży po stronie przekaźnika 109 (numer na jego obudowie, znajduje się pod deską rozdzielczą dokładnie nad podstopnicą lewej nogi, wyjmij go i przeszlifuj jego nóżki a jak to nie pomoże to zdejmij obudowę i lutownicą popraw wszystkie luty na płytce drukowanej). Skoro Vag nie pokazuje żadnych błędów to są tylko dwie opcje albo przekaźnik 109 albo zacięta klapa gasząca wewnątrz obudowy zaworu EGR w pozycji zamkniętej z tym, że tę drugą opcję można od razu wykluczyć jeśli nie masz wrażenia, że podczas kręcenia rozrusznikiem kręci on zbyt lekko jakby silnik nie miał kompresji.

Opublikowano

Kreci normalnie, tj pierwszy raz jakby chcial zapalic a pozniej jakby sie tak przydlawial .... po przekreceniu kluczyka zaswieca sie kontrolka zarowych swiec ....

Opublikowano

a próbowałeś odpalić go na np. plaka jak odpali na dwie trzy sekundy to będzie wiadomo że coś z paliwem może sie zapowietrzył miałem taki przypadek

Opublikowano

no jednak Sztomel miał racje, zacięta klapa, ruszyłem i odpalił odrazu :decayed: Jest jakiś sposób aby ją na stałe rozruszać, czy trzeba czyścić egr w środku ??

Opublikowano

tylko wyjęcie i czyszczenie