Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu w B6 1.8 T - BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kopię, kopię i nie mogę znaleźć informacji dotyczących wymiany rozrządu w 1.8T BFB 163HP (silnik ma przejechane >200 tyś i nie mam pewności kiedy i co mogło być wymienione):

- czy jest to pasek czy łańcuch (na stronie Intercars są i paski i łańcuszki pod ten silnik :-( ?

- co należy wymienić, a przede wszystkim jakich producentów części należy użyć (wymiana u znajomego mechanika - serwis odpada)

Opublikowano

no to trza wymienic pasek,rolki,napinacz i pompe wody przy okazji

Opublikowano
Witam,

(wymiana u znajomego mechanika - serwis odpada)

Ważne żeby się na tym znał i miał odpowiednie narzędzia.

Ostatnio był temat jak znajomy machanik włożył wahacz z b5 do b6 :facepalm:

Opublikowano

1.8T ma pasek ale jak już tak Cię to interesuje to łańcuszkiem są spięte wałki i tam zagląda się dopiero wtedy jak łańcuch głośno się odzywa :decayed:

Też mam BFB i w książce serwisowej jest zapis że pierwsza wymiana po 180tyś km. :naughty: ...ja zmieniałem przy 178tyś :kox:

Opublikowano
  • Autor

a co z częściami - jakich producentów, bo to jest bardzo istotne i wpływa na koszty

(wychodzę z założenia że to co najdroższe nie musi być najlepsze, a zakupy robię w Intercarsie - allegro odpada)

Opublikowano

Intercasr heh... ta sama kicha...

Opublikowano

Części szukaj u ludzi z forum w dziale ogłoszeń...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniałem dokładnie w tym samym silniku 2 tyg. temu kpl. rozrząd zapłaciłem 530zł za klamoty

Pasek, rolka napinacza, pompa wody i napinacz gazowy z rolką.

Robota 200zł - ok 5h i zrobione

pozdrawiam

Opublikowano

5h?:D przeciez tam jesr pracy na max 3h :D bez sciagania pasa przedniego ;) wystarczy go odchylic i masz dostep wszedzie ;)

P.s Marek wymien odrazu wszystk, napisz do Hammera ma on w bardzo dorbej cenie ori rozrzady ;) bedziesz wiedzial przynajmniej co masz....

Opublikowano

Rafał - ja robię też ok 5h razem z pompą wody, a robię niepierwszy raz, tak więc nie rozpędzaj się:) Potem odpowietrzenie układu, ustawienie zderzaka to lamp - to trochę schodzi;)

5h?:D przeciez tam jesr pracy na max 3h :D bez sciagania pasa przedniego ;) wystarczy go odchylic i masz dostep wszedzie ;)

P.s Marek wymien odrazu wszystk, napisz do Hammera ma on w bardzo dorbej cenie ori rozrzady ;) bedziesz wiedzial przynajmniej co masz....

Opublikowano

ja 2 lata temu placiłem za paski, pompe wodna i napinacz 1050zł brutto z wymianą, ja chcesz to moge jutro napisać symbole(conti/rouville)

Opublikowano

po co kupowac zamienniki jak teraz ori sa niewiele drozsze ;)

Opublikowano

Teraz ceny troche poleciały w dół wiec za 800zł powinienes miec juz komplet razem z robotą. A co do czasu to 5h jest normalnym czasem aby wszystko zrobic jak nalezy, a z odchylaniem pasa przedniego i takie dłubanie to h..j nie robota.

pozdrawiam

Opublikowano

Komplet INA kosztuje jakieś 340zł do tego pompa wody 100zł no i rbocizna tak minimu 250zł i wcale dużo nie wychodzi:wink:

Opublikowano

Tylko uważaj kto Ci to robi. Znajomy oddał Golfa GTI do wymiany drążków stabilizatora. Gdzie w Golfie masz lewy i prawy to założyli mu dwa lewe :) I potem coś dziwnie jechał, pojechaliśmy na zbieżność to jak gościu zobaczył to nie wierzył :D

Opublikowano
Komplet INA kosztuje jakieś 340zł do tego pompa wody 100zł no i rbocizna tak minimu 250zł i wcale dużo nie wychodzi:wink:

za 340zł to kupisz komplet ale bez napinacza gazowego, wiec dolicz jeszcze około 230zł ;)

pozdrawiam

Opublikowano

za 340zł to kupisz komplet ale bez napinacza gazowego, wiec dolicz jeszcze około 230zł ;)

pozdrawiam

Chyba się jednak mylisz kolego:whistling: Nie jestem pewny ale jutro to sprawdzę:wink:

Sprawdz sobie na allegro z czego składa się zestaw 520 018110 :wink:

Opublikowano

Chyba sie jednak nie myle, bo robiłem rozrząd 2 tyg. temu i wiem co kupowałem :)

pozdrawiam

Opublikowano

Chyba jednak tak:whistling: 530018110.jpg To jest zestaw 530018110 no i jest w nim też napinacz hydrauliczny jak widzisz. Widocznie sporo przepłaciłeś:good: