Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak dobrać amorki do sprężyn eibach -30.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z Bilsteina wiem, że powinna być seria B6 lub B8. Jednak chciałbym coś tańszego. Która seria z KAYABA nadaje się do obniżenia -30? Lub mogą być też inne amorki w miare dobre, które pasują do krótszych sprężyn. Nie koniecznie musi być coś utwardzonego bardziej zależy mi na dopasowaniu do tych -30.

Opublikowano

W katalogu Bilsteina B4 wyczytałem, że w przypadku B5 pasują do 1BA i 1BE. Lecz ostrzegam, że auto idzie w górę na tych amorkach - 1,5 - 2 cm wyżej niż na serii w przypadku B5. B6 też idzie w górę, był kiedyś o tym wątek, więc nie wiem jak Ci sumarycznie wyjdzie obniżenie. Sprawdź numer oryginalnego Sachsa z 1BE i sprawdź cenę, może nie będzie tragedii.

Opublikowano

Ja mam takie sprężyny na ori 1BA w B5 i auto zeszło w dół 2cm oraz jest bardziej miękko niż oryginalnie. Wg mnie Audi fabrycznie powinno być na takiej wysokości, bo na serii stoi strasznie jak koza:wink:

Opublikowano
  • Autor

Kurczę nigdzie nie mogę znaleźć info jakie będą pasowały amory;/

Opublikowano

możesz kupić monroe reflex dla zawieszenia sport

Opublikowano

Mam kit Eibach Pro-System (amortyzatory Pro-Dumper i spreżyny Pro-Kit -30mm). Eibach Pro-Dumper nie ma już w ofercie ale ich odpowiednikiem jest Bilstein B4. Dystrybutor Eibach / Bilstain na Polskę wymienił mi na gwarancji Pro-Dumper właśnie na B4 - mimo, że byłem 100% przekonany że odpowiednikiem jest B6.

Aktualne zestawy do A4 B6, to Bilstein B12 czyli amortyzator Bilstein B6 i Eibach Pro-Kit -30mm. Niestety wraz ze zmianą z B4 na B6 poszła w górę cena (1,5 roku temu płaciłem 2tys., aktualnie cena ok. 2,7 tys.). Komplet B4 na tył kosztuje 2x180 zł. B6 kosztują ponad 2 razy tyle 2x420 zł. Niemniej jakbym teraz miał kupić cały komplet to poszedłbym właśnie w B6. To jest amortyzator o zupełnie innej konstrukcji - monotube - grube tłoczysko, powinien być bardziej trwały i jeszcze bardziej sztywny niż B4.

Ale jeżeli chcesz w miarę tanio to B4 spokojnie można do tych sprężyn włożyć, cena będzie o połowę niższa :)

Opublikowano
  • Autor

Mysle nad Monroe Refleks do sportowego zawieszenia lub Sachs SuperTourning. Jezdzi ktoś na tym? Nie za twardo?

[

Opublikowano

Mam u żony w A3 Monroe Refleks (fabrycznie sportowe zawieszenie i wymieniłem na Monroe bo tak wychodziło z katalogów), w swojej A4 mam Bilsteina B4 ze sprężynami 1BE i w A3 jest zdecydowanie bardziej twardo. B4 są bardziej miękkie i właściwie się jeździ jak na zwykłym zawieszeniu, co przy obniżonych sprężynach dla mnie jest wadą - łatwiej uderzyć w przeszkodę (już zerwałem osłonę pod silnikiem), auto wpada w drgania o większej amplitudzie.

Opublikowano
  • Autor

A jeżdzi ktoś na Sachs Super Touring (do sportowego zawieszenia) ?

Opublikowano

Sachs i Monroe to takie podstawowe amorki do założenia w sportowym zawieszeniu 1BE. Najbardziej jednak dziwi mnie fakt zakładania przez Eibach'a Bilstein'a B4, bo to największa tej firmy kupa, na pewno nie nadająca się do sprężyn -30/35mm:doh:

Bilstein swojego czasu wyraźnie zalecał do takiego obniżenia zastosowanie amorów B8, między którymi w porównaniu do B4 jest przepaść jak z ziemi na księżyc:shock3:

Opublikowano
  • Autor

A Koni STR.T nadaje się do sprężyn obniżających? Jeździ ktoś na tym?