Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie koszty naprawy klimatyzacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W moim aucie AVF 2002 r. pod koniec zeszłorocznych wakacji podczas powrotu z urlopu padła mi sprężarka klimy (po 8 godzinach jazdy stuki puki pod maską i brak chodzenia), szpecjalista postawił diagnozę: padła sprężarka więc do wymiany (na regenerowaną), układ klimatyzacji do czyszczenia, do wymiany osuszacz i skraplacz (bo podobno już czas na to) - koszt to około 2700 zł.

Koszty dla mnie przerażające, więc zwracam się do Was o opinie i ewentualne podpowiedzi. Czy spotkała Was podobna awaria i w jaki sposób z niej wybrnęliście? Czy podane koszty naprawy są realne i czy można w jakiś sposób je zminimalizować?

Z góry dziękuje za dobre rady.

Opublikowano

poszukaj u nas na forum sprezarki klimy moze ktos ma na sprzedanie uzywana sprawna. zawsze bedzie troche taniej. a jak nie to napisz w dziale Kupie napewno ktos sie odezwie. bo osuszacz i skraplacz to musi byc nowy

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z drugim szpecem i niestety potwierdził koszty. Podobno problem jest skomplikowany i nie wystarczy wymienić sprężarkę ale należy ustalić dlaczego stara padła no i do tego płukanie i czyszczenie całego układu z wymianą wszystkich "płynów ustrojowych".

Jednak może jest ktoś kto był w podobnej sytuacji i wybrnął z niej nie ponosząc takich wydatków? Proszę o pomoc.

Opublikowano

a w jaki sposob on zamierza sprawdzic czemu stara padla?

Opublikowano

kolego miałem identyczny problem na cały serwis z regenerowaną sprężarką, wydałem trochę ponad tysiaka dwa lata temu, jak chcesz mogę dać Ci namiar na PW

Opublikowano

---------- Post dopisany at 13:09 ---------- Poprzedni post napisany at 13:04 ----------

[/color]

kolego miałem identyczny problem na cały serwis z regenerowaną sprężarką, wydałem trochę ponad tysiaka dwa lata temu, jak chcesz mogę dać Ci namiar na PW

W takim razie poproszę Cię kolego o ten kontakt, zadzwonię i dowiem się co i jak i dam znać jak to wygląda cenowo w tej chwili.

---------- Post dopisany at 13:22 ---------- Poprzedni post napisany at 13:12 ----------

a w jaki sposob on zamierza sprawdzic czemu stara padla?

Z tego co mówił to musi uruchomić klimatyzację znaleźć co mogło być przyczyną że sprężarka się zatarła, wyeliminować tą przyczynę i po robocie. Tylko że nie powiedział jak ma zamiar to sprawdzić, bo żeby dojść to najpierw musi zamontować sprawną sprężarkę (czyli podejmuje ryzyko że ta też stanie podczas kiedy on będzie "badał" cały układ), trochę dziwne ale technikę musi mieć opanowaną skoro mu się opłaca ryzykować zatarcie następnej :-P

Opublikowano

jesli sprzezarka zatarta to wymiana na druga nic nie da, nowa zaciagnie syf i sie zatrze, trzeba plukac uklad, wymienic skraplacz i osuszacz, przyczyn zatarcia moze byc kilka, brak oleju, nieszczelny uklad, wentylator spalony

Opublikowano

Jutro jadę do mechanika poleconego przez kolegę selekta na diagnostykę. Napiszę co i jak po powrocie.

---------- Post dopisany 30-01-2013 at 22:22 ---------- Poprzedni post napisany 29-01-2013 at 15:41 ----------

Jutro jadę do mechanika poleconego przez kolegę selekta na diagnostykę. Napiszę co i jak po powrocie.

Więc wygląda to tak:

sprężarka do wymiany(rok gwarancji i oddaje swoją popsutą), układ do czyszczenia, osuszacz do wymiany, chłodnica klimy zostaje koszt to 1800 zł.

Rachunek prosty :-) w poniedziałek robimy.