Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 Avant 1.8T 163KM Quattro - problem z 2 biegiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Posiadam ww. auto od około miesiąca tylko jedna rzecz mnie martwi(byc moze niepotrzebnie) a mianowicie problem z 2 biegiem. Na postoju nie ma problemu z wrzucaniem jakiegokolwiek biegu czy to na odpalonym silniku czy tez nie, ale jak juz rusze to drugi bieg wchodzi z oporem(tak jakby cos haczyło) nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy tez rozgrzany. Zaznaczę ze 500km temu wymieniony komplet sprzegła LUK(bez koła 2 masowego) olej w normie. Silnik pracuje cicho nie ma zadnych drgan, stuków itp. Jedna rzecz mnie zastanawia, chodzi o boczne poduszki silnika polał sie juz z nich olej czy to nie bedzie problemem z tym drugim biegiem ? Mechanik twierdzi ze nie są one jeszcze az tak 'wybite' zeby to powodowało takie efekty, ale ja jestem troche innego zdania. Podczas przyspieszania lub hamowania silnikiem lewarek sie przesuwa w przód i tył a jak np. na 2 biegu trzymam rekę na lewarku to czuc drganie. Nie zauwazyłem jak narazie zadnych zgrzytów podczas wrzucania 2 biegu tylko podczas ostrego ruszania i chęci wrzucenia 2 biegu bardzo szybko jest problem z wbiciem biegu(trzeba go mocniej przycisnąc i przytrzymac az w koncu wskoczy.

Dziekue z góry i prosze o opinie co myslicie o tym przypadku.

Opublikowano

no to sprawdz poduszki a jak one beda sprawne to moze byc wyrobiony wodzik w skrzyni biegow ;)

Opublikowano
  • Autor

Byłem u mechanika i sprawdzał poduszki ale stwierdził, ze pomimo wycieku oleju z poduszek nie są one az tak wybite zeby był problem z 2 biegiem. Zauwazyłem dzisiaj, ze jak trzymam mocno lewarek i troche mocniej go dociskam to ten bieg wskakuje ale nie odrazu tylko tak jakby trafiał na cos i dopiero po chwili wchodzi na swoje miejsce. Czy moze to byc wina dwumasy? Synchronizatora 2 biregu? Nie wiem co z tym robic, nie potrafie tez do konca powiedziec czy przed zdejmowaniem skrzyni do wymiany sprzegła było tak samo bo auto mam od 1 m-ca a jak kupiłem to sprzegła juz praktycznie nie było(slizgało sie juz prawie na wszystkich biegach. Prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, moze jest jakas regulacja ustawienia skrzyni lub lewarka. Bede bardzo wdzieczny za kazdą pomoc.

ps. Poduszki pod silnikiem i tak wymienie nie patrząc na to czy są jeszcze sprawne czy nie, tylko pytanie jakiej firmy kupic zeby troche pojezdzic i nie wydac fortuny?

pozdrawiam

Opublikowano

Kończy ci się synchronizator II. Pałowane auto się znaczy pewno było. Jako że miałeś zjarane sprzegło, to tym bardziej o tym świadczy, bo w ośce zjarać sprzęgło to tylko się da nieumiejetnie nim operująć, mówiąć najprościej start z petardy na półsprzegle i wbijanie potem na siłe II. Szukaj skrzyni

Opublikowano
  • Autor

Byc moze ze masz racje z tym pałowaniem, ale wolałbym zeby to nie była prawda :facepalm:wyglad zew. i wew. oraz silnik nic na na to nie wskazuje, machanik przejrzał wszystko co było mozliwe i powiedział ze autko jest naprawde zadbane czesci wszystkie org. zawieszenie stan idealny silnik suchy pracuje jak zyleta, wiec ciezko powiedziec ze auto było katowane.

Pozdrawiam

---------- Post dopisany 06-02-2013 at 16:41 ---------- Poprzedni post napisany 05-02-2013 at 22:33 ----------

Witam!!!

Dzisiaj doznałem małoego szoku po zamowieniu poduszek pod silnik firmy FEBI, zadzwonił gosc ze sklepu informując mnie ze wg. nr. Vin nie ma poduszek(zamienników)do mojego auta i tylko serwis. Zadzwoniłem do serwisu i niezbyt grzeczny pan poinformował mnie za zamowi mi takie poduszki w cenie 460 zł za szt. wiec grzecznie podziekowałem i sie pozegnałem. Jak to jest mozliwe zeby nie było poduszek pod ten silnik przeciez to normalny motor jak kazdy inny i wg. wszystkich dany poduszki są a wg. vin tylko serwis.

Dziekuje za pomoc z góry

pozdrawiam

Opublikowano

w sprawie części zaczep tego gościa

http://a4-klub.pl/members/tom77-9739/

:good:

Opublikowano

albo napisz do dzikiego ;)

Opublikowano

Napisz jak sie skonczyla sprawa

Opublikowano
  • Autor

Witam!!!

Poduszki wymienione (FEBI) napewno juz nie 'lata' lewarek i biegi wchodzą lzej, ale dokładnie co z 2 biegiem to napisze za klika dni bo jak narazie to przejechałem 2 km :grin:

Okazało sie ze lewa poduszka nie tyle ze straciła olej to miała praktycznie urwaną srubę mocującą, prawa była tylko bez oleju ale jeszcze jakos sie trzymała. Jeszcze musze nasmarowac wybierak w srodku bo nie zauważyłem tam ani grama smaru na tej gałce z wycieciami w srodku. Moze ktos wie jak wyjąc sam lewarek z wybieraka tak zeby był dobry dostep do tej całej kulki i ją obejzec dokładnie czy tam przypadkiem nie lezy problem.

Dzieki pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzieki wampir :wink:

---------- Post dopisany 15-02-2013 at 12:34 ---------- Poprzedni post napisany 11-02-2013 at 16:33 ----------

Witam!!

Wymieniłem poduchy pod silnikiem bo olej juz pusciły i jest troche lepiej ale 2 bieg jak haczył tak haczy dalej i nie mam pojecia co moze byc. A jeszcze co zauwazyłem przy naciskaniu lewarka w prawo, w lewo lub dociskając go na erzuconym biegu słychac przy lewarku jakby szum/syczenie tak jakby cos ocierało o wał lub inną obracającą sie czesc. Nie mam juz pomysłow co mozna by jeszcze sprawdzic a wymiana wszystkiego co związane ze skrzynią to bezsens. Moze to wina synchronizatora lub czegos innego w skrzyni.

pozdrawiam