Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana gałki automat/multitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, próbowałem wymienić sobie gałkę na s-line ale nie potrafię ściągnąć starej.

Wie ktoś może jakim sposobem się to robi??

Na forum szukałem to wszystko tyczy się manuala a o automacie nic :kwasny:

Opublikowano

Ten guzik co go wciskasz kciukiem to musisz go wyciagnac(nie calkowicie) a galke wyjmujesz do gory i to chyba wszystko.

Opublikowano

kolego ustawiasz lewarek w pozycji neutralnej,następnie delikatnie zsuwasz pierścień aluminiowy z gałki w duł jak zsuniesz to przycisk wyciągasz delikatnie i ci zejdzie, montaż odwrotnie

2921553890_1.jpg

Opublikowano
  • Autor

Właśnie tak robiłem no i za chiny się nie da...Ciągnę tym wszystkim i nic.

Pierścień zszedł mi może jakiś 3mm w dół i to w pozycji D. Jak lewarek jest na pozycji N to nawet trochę się go nie da zsunąć a próbowałem śrubokrętem nawet :facepalm:

DSC_0077.jpg DSC_0078.jpg

A druga sprawa, gałka którą kupiłem ma wciśnięty ten przycisk a mniemam że do montażu tak nie może być. Próbowałem go wyciągnąć ale ani drgnie.

Głupia wymiana gałki a taki problem:kwasny:

DSC_0077.jpg

---------- Post dopisany 03-02-2013 at 12:36 ---------- Poprzedni post napisany 02-02-2013 at 15:41 ----------

Nikt nie pomoże :eusathink:

Opublikowano
  • Autor

To ja już nic nie wiem, jedni piszą że trzeba przycisk pociągnąć a w tym linku ktoś napisał że trzeba nacisnąć i ciągnąć gałkę w górę. Więc jak trzeba pociągnąć przycisk to wogóle jest problem bo w nowej gałce się go nie da wyciągnąć. Zepsuta albo nie umiem....

Opublikowano

No ja też miałem u siebie wymieniać na skórę

ale nie mogę zdjąć starej :facepalm::facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Nic może kiedyś coś wymyślę to napiszę co i jak. Puki co mi się nie chce grzebać.

Czekam na kogoś kto już wymieniał w b6 gałkę w automacie, może opisze dokładnie jak ją wymienić.

Opublikowano

heh ja też siłowalem sie z tym i d*pa odpuścilem puki co :/

Opublikowano

Wyciągacie przycisk blokady na zewnatrz i oplatacie go "trytytką" aby nie wpadł do środka. Kolejnym krokiem jest odkręcenie (odwrotnie do wskazówek zegara) aluminiowej osłonki znajdującej się tuż pod uchwytem. Jeśli dobrze pamiętam jakieś 60 stopni) - osłonka osunie się na dół o jakieś 3mm w stosunku do gałki. Teraz pozostaje już tylko siłowanie się z samą gałką...

Najlepszy patent na ściągnięcie tego cholerstwa to odchylenie podłokietnika na maksa do tyłu i wejście na środek tunelu (lewa noga na stronie kierowcy, prawa na stronie pasażera). To da nam lepszą pozycję do szarpnięcia. Teraz już z całej siły ciągnąć na maksa (można dodać do tego delikatne ruchy obracające gałką w lewo i w prawo).

Także procedura, którą wykonałeś Marku jest OK (zapomniałeś tylko zablokować blokadę). Jeśli chodzi o wyciągnięcie przycisku w nowej gałce - dmuchnij od dołu kompresorem (tylko nie przesadź z ciśnieniem, zacznij od małych wartości i kontroluj).

Opublikowano

w multi ściąga się tak jak pisałem dziś jeszcze z kumplem rozmawiałem co wymieniał z drewna na skórę w A6/C5, jedynie co to trzeba trochę siły żeby wyszła bo góry

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Bartku za poradę. Jutro po pracy z tym powalczę. Obym nie wyrwał tej gałki z całym mechanizmem :decayed:

Faktycznie, dmuchnąłem w tą gałkę to przycisk wychodzi. na to bym nie wpadł :grin:

Opublikowano

Ja wymieniałem gałke na s-line z mulitronica.

Niestety za cholerę nie chciała zejść.W koncu ułamały się plastiki:kwasny:

Zakupiona okazała się od modelu 2,7tdi.Zdecydowanie różni się od tej do 2.0.Chociażby długością trzpienia na który nachodzi gałka.Zresztą trzpień z 2.0 jest tylko pociągnięty chromowanym plastikiem ,a od sline jest cały ze szczotkowanego aluminium.Skonczyło się na dokupieniu reszty gratów do gałki(którą w koncu zamontowałem)

Zabawa wyszła drogo:grin:

Opublikowano
  • Autor

No i gałka s-line na miejscu. Faktyczne trzeba było się zaprzeć i wyskakuje.

60_Ga_ka_s_line.jpg

Dzięki wszystkim za pomoc :wink:

Opublikowano

http://s9.postimage.org/beu1nmsgb/60_Ga_ka_s_line.jpg

I co - stałeś okrakiem nad tunelem ? :decayed:

Opublikowano

Podepnę się pod temat - tym bardziej że Bart-S jest online - może pomoże :). Z góry przepraszam że nie konkretnie na temat gałki ale... szukam, szukam, szukam i nic (jeden post z 2010 roku bez konkretnej odpowiedzi).

Mam mocno porysowaną tą obudowę chromowaną skrzyni i nie mam zielonego pojęcia co z nią zrobić. Na allegro są tylko w zestawie z całym wybierakiem od 200zł - a i tak są porysowane. Czy ktoś może przerabiał ten temat? Można to jakoś okleić albo pomalować?

Opublikowano
Podepnę się pod temat - tym bardziej że Bart-S jest online - może pomoże :). Z góry przepraszam że nie konkretnie na temat gałki ale... szukam, szukam, szukam i nic (jeden post z 2010 roku bez konkretnej odpowiedzi).

Mam mocno porysowaną tą obudowę chromowaną skrzyni i nie mam zielonego pojęcia co z nią zrobić. Na allegro są tylko w zestawie z całym wybierakiem od 200zł - a i tak są porysowane. Czy ktoś może przerabiał ten temat? Można to jakoś okleić albo pomalować?

Ten element w ASO trochę kosztuje - próbowałbym spolerować (przydałoby się coś na próbę).

Opublikowano

Będę oklejał wnętrze folią (popielniczkę, dekory na) ... Podobno folią chrom się nie da okleić tej obudowy bo jest sztywna i się nie zawinie w te kółeczka :( Zobaczę czy uda się zdemontować... Jeśli tak to polerka i ew. pomalowanie...

Ale aż dziwne że nikt takiego zabiegu nie wykonywał :/

Opublikowano
Będę oklejał wnętrze folią (popielniczkę, dekory na) ... Podobno folią chrom się nie da okleić tej obudowy bo jest sztywna i się nie zawinie w te kółeczka :( Zobaczę czy uda się zdemontować... Jeśli tak to polerka i ew. pomalowanie...

Ale aż dziwne że nikt takiego zabiegu nie wykonywał :/

Też mnie czeka polerowanie albo malowanie, daj info proszę co zrobiłeś i jaki efekt.

Opublikowano
  • Autor

http://s9.postimage.org/beu1nmsgb/60_Ga_ka_s_line.jpg

I co - stałeś okrakiem nad tunelem ? :decayed:

Dokładnie, bez tego patentu by się nie udało. Tak się zaparłem że mało co tą gałką w zęby sobie nie dałem :grin::kox: