mr.mark1 Opublikowano 2 Lutego 2013 Opublikowano 2 Lutego 2013 Tak jak w temacie, próbowałem wymienić sobie gałkę na s-line ale nie potrafię ściągnąć starej. Wie ktoś może jakim sposobem się to robi?? Na forum szukałem to wszystko tyczy się manuala a o automacie nic
siwy2326 Opublikowano 2 Lutego 2013 Opublikowano 2 Lutego 2013 Ten guzik co go wciskasz kciukiem to musisz go wyciagnac(nie calkowicie) a galke wyjmujesz do gory i to chyba wszystko.
ucho.77 Opublikowano 2 Lutego 2013 Opublikowano 2 Lutego 2013 kolego ustawiasz lewarek w pozycji neutralnej,następnie delikatnie zsuwasz pierścień aluminiowy z gałki w duł jak zsuniesz to przycisk wyciągasz delikatnie i ci zejdzie, montaż odwrotnie
mr.mark1 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Opublikowano 3 Lutego 2013 Właśnie tak robiłem no i za chiny się nie da...Ciągnę tym wszystkim i nic. Pierścień zszedł mi może jakiś 3mm w dół i to w pozycji D. Jak lewarek jest na pozycji N to nawet trochę się go nie da zsunąć a próbowałem śrubokrętem nawet A druga sprawa, gałka którą kupiłem ma wciśnięty ten przycisk a mniemam że do montażu tak nie może być. Próbowałem go wyciągnąć ale ani drgnie. Głupia wymiana gałki a taki problem:kwasny: ---------- Post dopisany 03-02-2013 at 12:36 ---------- Poprzedni post napisany 02-02-2013 at 15:41 ---------- Nikt nie pomoże
marcin120383 Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 może pomoże http://a4-klub.pl/wnetrze-99/all-b5-wymiana-drazka-zmiany-biegow-automacie-78576/:wink:
mr.mark1 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Opublikowano 3 Lutego 2013 To ja już nic nie wiem, jedni piszą że trzeba przycisk pociągnąć a w tym linku ktoś napisał że trzeba nacisnąć i ciągnąć gałkę w górę. Więc jak trzeba pociągnąć przycisk to wogóle jest problem bo w nowej gałce się go nie da wyciągnąć. Zepsuta albo nie umiem....
marcin120383 Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 No ja też miałem u siebie wymieniać na skórę ale nie mogę zdjąć starej :facepalm:
mr.mark1 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Opublikowano 3 Lutego 2013 Nic może kiedyś coś wymyślę to napiszę co i jak. Puki co mi się nie chce grzebać. Czekam na kogoś kto już wymieniał w b6 gałkę w automacie, może opisze dokładnie jak ją wymienić.
xbladyx Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 heh ja też siłowalem sie z tym i d*pa odpuścilem puki co :/
Bart-S Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 Wyciągacie przycisk blokady na zewnatrz i oplatacie go "trytytką" aby nie wpadł do środka. Kolejnym krokiem jest odkręcenie (odwrotnie do wskazówek zegara) aluminiowej osłonki znajdującej się tuż pod uchwytem. Jeśli dobrze pamiętam jakieś 60 stopni) - osłonka osunie się na dół o jakieś 3mm w stosunku do gałki. Teraz pozostaje już tylko siłowanie się z samą gałką... Najlepszy patent na ściągnięcie tego cholerstwa to odchylenie podłokietnika na maksa do tyłu i wejście na środek tunelu (lewa noga na stronie kierowcy, prawa na stronie pasażera). To da nam lepszą pozycję do szarpnięcia. Teraz już z całej siły ciągnąć na maksa (można dodać do tego delikatne ruchy obracające gałką w lewo i w prawo). Także procedura, którą wykonałeś Marku jest OK (zapomniałeś tylko zablokować blokadę). Jeśli chodzi o wyciągnięcie przycisku w nowej gałce - dmuchnij od dołu kompresorem (tylko nie przesadź z ciśnieniem, zacznij od małych wartości i kontroluj).
ucho.77 Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 w multi ściąga się tak jak pisałem dziś jeszcze z kumplem rozmawiałem co wymieniał z drewna na skórę w A6/C5, jedynie co to trzeba trochę siły żeby wyszła bo góry
mr.mark1 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Opublikowano 3 Lutego 2013 Dzięki Bartku za poradę. Jutro po pracy z tym powalczę. Obym nie wyrwał tej gałki z całym mechanizmem Faktycznie, dmuchnąłem w tą gałkę to przycisk wychodzi. na to bym nie wpadł
skius Opublikowano 3 Lutego 2013 Opublikowano 3 Lutego 2013 Ja wymieniałem gałke na s-line z mulitronica. Niestety za cholerę nie chciała zejść.W koncu ułamały się plastiki:kwasny: Zakupiona okazała się od modelu 2,7tdi.Zdecydowanie różni się od tej do 2.0.Chociażby długością trzpienia na który nachodzi gałka.Zresztą trzpień z 2.0 jest tylko pociągnięty chromowanym plastikiem ,a od sline jest cały ze szczotkowanego aluminium.Skonczyło się na dokupieniu reszty gratów do gałki(którą w koncu zamontowałem) Zabawa wyszła drogo:grin:
mr.mark1 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Opublikowano 7 Lutego 2013 No i gałka s-line na miejscu. Faktyczne trzeba było się zaprzeć i wyskakuje. Dzięki wszystkim za pomoc
Bart-S Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 No i gałka s-line na miejscu. Faktyczne trzeba było się zaprzeć i wyskakuje.http://s9.postimage.org/beu1nmsgb/60_Ga_ka_s_line.jpg Dzięki wszystkim za pomoc I co - stałeś okrakiem nad tunelem ?
PrzemoVKP Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 Podepnę się pod temat - tym bardziej że Bart-S jest online - może pomoże . Z góry przepraszam że nie konkretnie na temat gałki ale... szukam, szukam, szukam i nic (jeden post z 2010 roku bez konkretnej odpowiedzi). Mam mocno porysowaną tą obudowę chromowaną skrzyni i nie mam zielonego pojęcia co z nią zrobić. Na allegro są tylko w zestawie z całym wybierakiem od 200zł - a i tak są porysowane. Czy ktoś może przerabiał ten temat? Można to jakoś okleić albo pomalować?
Bart-S Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 Podepnę się pod temat - tym bardziej że Bart-S jest online - może pomoże . Z góry przepraszam że nie konkretnie na temat gałki ale... szukam, szukam, szukam i nic (jeden post z 2010 roku bez konkretnej odpowiedzi). Mam mocno porysowaną tą obudowę chromowaną skrzyni i nie mam zielonego pojęcia co z nią zrobić. Na allegro są tylko w zestawie z całym wybierakiem od 200zł - a i tak są porysowane. Czy ktoś może przerabiał ten temat? Można to jakoś okleić albo pomalować? Ten element w ASO trochę kosztuje - próbowałbym spolerować (przydałoby się coś na próbę).
PrzemoVKP Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 Będę oklejał wnętrze folią (popielniczkę, dekory na) ... Podobno folią chrom się nie da okleić tej obudowy bo jest sztywna i się nie zawinie w te kółeczka Zobaczę czy uda się zdemontować... Jeśli tak to polerka i ew. pomalowanie... Ale aż dziwne że nikt takiego zabiegu nie wykonywał :/
Zimny75 Opublikowano 7 Lutego 2013 Opublikowano 7 Lutego 2013 Będę oklejał wnętrze folią (popielniczkę, dekory na) ... Podobno folią chrom się nie da okleić tej obudowy bo jest sztywna i się nie zawinie w te kółeczka Zobaczę czy uda się zdemontować... Jeśli tak to polerka i ew. pomalowanie... Ale aż dziwne że nikt takiego zabiegu nie wykonywał :/ Też mnie czeka polerowanie albo malowanie, daj info proszę co zrobiłeś i jaki efekt.
mr.mark1 Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Opublikowano 7 Lutego 2013 No i gałka s-line na miejscu. Faktyczne trzeba było się zaprzeć i wyskakuje.http://s9.postimage.org/beu1nmsgb/60_Ga_ka_s_line.jpg Dzięki wszystkim za pomoc I co - stałeś okrakiem nad tunelem ? Dokładnie, bez tego patentu by się nie udało. Tak się zaparłem że mało co tą gałką w zęby sobie nie dałem
Rekomendowane odpowiedzi