michalex Opublikowano 9 Lutego 2013 Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam. Zdarzyło mi się to kilka razy, że gdy silnik mam ciepły to jest problem z uruchomieniem silnika. Po dłuższym rozruchu, zazwyczaj bo drugim dłuższym "kręceniu" auto zapala, ale świeci się kontrolka EPC - zazwyczaj też silnik jest wtedy na wyższych obrotach (coś jakby ssanie się włączyło). Zdarza się też, że na postoju (np. w korku) samochód gaśnie...o co chodzi? Podłączyłem VAGa i wyszły błędy: 16706 Czujnik obrotów silnika - brak sygnału brak osprzętu / nie związany ze sprzętem 16396 Nastawnik wałka rozrządu strona 1 - nieprawidłowa funkcja brak osprzętu / nie związany ze sprzętem 16705 Czujnik obrotów silnika - zakres/możliwości brak osprzętu / nie związany ze sprzętem Macie jakieś pomysły, gdzie muszę szukać przyczyny??? Wyczytałem tylko, że to może być czujnik Halla ________________________________________________________________________________________________________________________________________ Jestem po wymianie czujnika, pomogło:)
grzes1150 Opublikowano 9 Lutego 2013 Opublikowano 9 Lutego 2013 Czujnik obrotów do wymiany do tego chyba kończy się nastawnik wałka rozrządu
michalex Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Opublikowano 10 Lutego 2013 Drogie są graty?? Jak z wymianą, można samemu zrobić, czy bez mechanika się nie obejdzie?
grzes1150 Opublikowano 10 Lutego 2013 Opublikowano 10 Lutego 2013 Wymiana czyjnika jest banalnie prosta dasz radę. Nastawnik wałka to już większa przygoda i narazie sobie ją odpuść
norman_69 Opublikowano 10 Lutego 2013 Opublikowano 10 Lutego 2013 Miałem kiedyś 80-kę z 82r(jakieś 15 lat temu)też to miałem,pomogło palenie na pełnym gazie-ale tobie raczej nie pomoże,inna generacja motorów...
grzes1150 Opublikowano 10 Lutego 2013 Opublikowano 10 Lutego 2013 Miałem kiedyś 80-kę z 82r(jakieś 15 lat temu)też to miałem,pomogło palenie na pełnym gazie-ale tobie raczej nie pomoże,inna generacja motorów... takie rozwiązania stosowało się w starych polonezach jak się zalał
Rekomendowane odpowiedzi