Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o Analizę logów dynamicznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Od dłuższego czasu jestem posiadaczem Audi A4 1.9 z silnikiem 1Z, ale dopiero teraz zdecydowałem się na zrobienie logów (był to mój pierwszy raz, tak, że proszę nie bić :) ), wiem, że nie są to pełne logi, ale głównie chodzi mi o zdiagnozowanie przepływomierza i turbo, gdyż autko przyspiesza miarowo, ale słabo w porównaniu do innych 90 km, w najbliższym czasie dodam też logi statyczne (o ile będą potrzebne)

Log (0 - 011)

Log (1 - 003)

Log (2 - 000)

Log (3 - 010)

Z tego co zaobserwowałem, na pewno turbo nie ładuje tyle ile chce mapa, oraz podejrzanie zachowuje się przepływomierz. Prosiłbym o nakierowanie, od czego zacząć, by silnik wrócił do swej świetności.

Pozdrawiam

Mateusz

Opublikowano

Jeszcze 8 grupę daj. Zatkaj EGRa. To na początek.

Opublikowano

W logu 010 wskazuje niewlasciwe cisnienie atmosferyczne. Niestety nie wiem gdzie on sie znajduje w 1Z. A co do turbo to moze ktos sie bawil dlugoscia sztangi.

Opublikowano
  • Autor

dziękuje, za szybkie odpowiedzi, właśnie o grupie 8 zapomniałem, tak że jutro dodam. No ciśnienie faktycznie jest wyższe, pomoże czyszczenie, czy tylko wymiana ? Osobiście turba nie dotykałem.

Opublikowano

W 1Z to chyba w sterowniku jest? Możesz rozebrać sterownik i zobaczyc, czy nie brudny od oleju w środku.

Opublikowano
  • Autor

ok, na pierwszy ogień idzie zaślepienie egr i rozebranie sterownika i zapewne jeszcze raz logi tak ?

Opublikowano

Tak. I grupa 004 dla mnie jeszcze :decayed:

Opublikowano

Grupę 010 zloguj statycznie na wolnych obrotach ale winę za brak odpowiedniego ciśnienia doładowania ponosi tutaj zbyt wysokie wskazanie z czujnika barometrycznego więc trzeba sprawdzić jak wygląda wnętrze ECU.

Opublikowano
  • Autor

egr został zatkany, dziś zobaczę co się dzieje w ecu, najprawdopodobniej jest coś z wężykiem od map sensora w ecu i pompuje powietrze do obudowy i temu czujnik zawyża, bo na włączonym zapłonie pokazuje dobrze. I potem wrzucę wszystkie logi jeszcze raz z dołączeniem grupy 004, 008 i statycznie 010.

---------- Post dopisany 15-02-2013 at 20:29 ---------- Poprzedni post napisany 14-02-2013 at 15:03 ----------

Ecu wyczyszczone wężyk do map sensora wymieniony, ale problem z doładowaniem i przepływką nie znikną.

Log (0 - 003,011)

Log (1 - 000,010)

Log (2 - 004,008)

i statyczny 010

Log (0 - 010)

Opublikowano

moze sztanga od gruchy za dluga i klapka caly czas uchylona

Opublikowano
  • Autor

Właśnie też mi się wydaje żeby skrócić sztangę, ale poczekamy na wypowiedź innych.

Opublikowano

Nic nie skracaj.... podmien zawór N75 z innego 1Z/AHU.... i zrob 011 i 010 dynamiczne...

Opublikowano

Teraz te logi wyglądają tak jakby został całkowicie pominięty w układzie regulacji ciśnienia doładowania elektrozawór N75 a wężyki do niego wcześniej idące zostały wypięte z N75 i zmostkowane czyli chyba jest zrobiony bajpas bo ciśnienie doładowania ciągle utrzymuje się na stałym poziomie.

Opublikowano
  • Autor

Wężyki są wszystkie podłączone do n75. Czy taka sytuacja może mieć miejsce, gdy zaworek jest podwieszony, zawieszony? Postaram się z podmienić zaworek z golfa IV AHU i zrobię logi, a czy czyszczenie n75 może przynieść jakieś efekty ? Bo oprócz golfa kolegi nie mam od kogo go podmienić.

Opublikowano

Owszem, zaworek może się podwiesić w pozycji pełnego przepływu przez niego ciśnienia na gruchę przy turbo i będzie taki sam efekt jak zastosowanie zamiast niego bajpasu. W tych zaworkach zazwyczaj pęka wewnętrzna sprężyna - jak rozbierzesz to zobaczysz w jakim jest stanie i czy metalowy tłoczek elektrozaworu się zblokował.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja miałem taki przypadek ze zatkal mi sie przewód który idzie do dolotu i mimo sprawnego zaworka cale ciśnienie szło na gruszke. Obstawiam albo n75 albo sztanga za dluga

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2