SQRA Opublikowano 13 Lutego 2013 Opublikowano 13 Lutego 2013 witam czy macie moze doczynienie z plytami grzewczymi typu indukcja lub ceramiczna jakie macie opinie na ten temat oraz jak odroznic jedna od drugiej sqra
Kazik123 Opublikowano 13 Lutego 2013 Opublikowano 13 Lutego 2013 chodzi o zasade działania czy co lepiej wybrać indukcja pali mniej prądu, zawartość podgrzewa sie o wiele szybciej, pole magnetyczne działa tylko na garnek a szkło jest zimne, przyjmuje ciepło od podgrzanego garnka ale musisz miec garnki które beda na niej działać, były opinie ze działa kazdy garnek który przyciąga magnes ale nie zawsze to działa czasami przy szybkim podgrzewaniu garnki buczą-piszcza, ale jak płyta działa na maxa ceramiczna ciągnie więcej prądu bo grzałka musi sie nagrzać a póżniej podgrzać garnek, dla mnie ceramika to przeszłość fakt jest taki że najlepiej gotować na gazie , ale osobiście mam indukcje chyba że sie myle
Gość adus20 Opublikowano 13 Lutego 2013 Opublikowano 13 Lutego 2013 bardzo dobrze piszesz, ja uzywam indukcji i jestem bardzo zadowolony, jesli chcesz prad to tylko indukcja, plyty grzewcze sobie odpusc
SQRA Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Opublikowano 13 Lutego 2013 ok tylko jak odroznic indukcje od ceramiki bo mam takie cos do kupienia (uzywane) czy jest jakis napis na tym czy jak to lecialo...
tomcio1600 Opublikowano 13 Lutego 2013 Opublikowano 13 Lutego 2013 ok tylko jak odroznic indukcje od ceramikibo mam takie cos do kupienia (uzywane) czy jest jakis napis na tym czy jak to lecialo... Indukcja ma możliwość zasilania prądem 3 fazowym - tzw. "siła" jak i jednofazowym, natomiast ceramiczna zasilana 1 fazą 230V. Ceramikę sobie odpuśc - nie nadaje się prawie do niczego, długo grzeje, zużywa dużo prądu, a jak się coś na nią wyleje natychmiast się przypala. Indukcja - jak masz możliwość zasilania prądem trójfazowym to bierz jak najbardziej, do zwykłej instalacji nie podłączaj, bo to nie ma sensu (nie osiągniesz odpowiedniej mocy co za tym idzie też czas grzania się wydłuża a zużycie prądu duże -do mieszkań ze starą instalacją się nie nadaje)
Kazik123 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 czasami jest napis induktion, ale reguły nie ma jak weżmiesz ceramike pod światło to czasem widać grzałki na używaną musisz uważać bo możesz wtopić kase, ja sam oddałem ceramiczną bo 2 pola padły za ile i jakiej firmy?
Gość adus20 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 co ty gadasz, ja mam podlaczona indukcje na 230v i nie widze zeby byl problem z grzaniem itp, wiekszosc plyt indukcyjnych ma mozliwosc podlaczenia takiego i takiego
tomcio1600 Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 co ty gadasz, ja mam podlaczona indukcje na 230v i nie widze zeby byl problem z grzaniem itp, wiekszosc plyt indukcyjnych ma mozliwosc podlaczenia takiego i takiego zgadza się - możliwość podłączenia 1 lub 3 faz. Natomiast na 1 fazie nie wykorzystujesz jej potencjału - może jakieś 60% mocy. Grzanie jest znacznie dłuższe niż w przypadku gdy są podłączone 3 fazy. W przypadku 1 fazy zużycie prądu większe w stosunku do całego cyklu grzania. Wiem co mówie bo pracowałem w AGD. Tego typu informacje potwierdzali też przedstawiciele i dystrybutorzy..
feniks Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 ok tylko jak odroznic indukcje od ceramikibo mam takie cos do kupienia (uzywane) czy jest jakis napis na tym czy jak to lecialo... Indukcja ma możliwość zasilania prądem 3 fazowym - tzw. "siła" jak i jednofazowym, natomiast ceramiczna zasilana 1 fazą 230V. Ceramikę sobie odpuśc - nie nadaje się prawie do niczego, długo grzeje, zużywa dużo prądu, a jak się coś na nią wyleje natychmiast się przypala. Indukcja - jak masz możliwość zasilania prądem trójfazowym to bierz jak najbardziej, do zwykłej instalacji nie podłączaj, bo to nie ma sensu (nie osiągniesz odpowiedniej mocy co za tym idzie też czas grzania się wydłuża a zużycie prądu duże -do mieszkań ze starą instalacją się nie nadaje) Bzdura, mam ceramiczną na 3 fazach spiętą Co do kosztowności - zużycie prądu w domku(5os), gdzie praktycznie 2 obiady dziennie robione + 2 TV, itp (ogrzewanie z pieca na drzewo, bez elektr. bojlera) ~90PLN/miesiąc
Kazik123 Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 z tego co czytałem w necie to różnica 1 a 3 fazowa polega na obciążeniach faz w instalacji a nie mocy grzania braciak ma płyte miele za pare tys. i ma podłaczenie na jedna faze i działa normalnie miał możliwość podłacznia na 3 fazy ale deweloper tak przygotował instalacje
tomaszstn Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 Również mam indukcję pod 230V i jestem mega zadowolony. Faktem jest że wszystkich czterech palników na maxa nie puścisz ale nie ma problemu aby wszystkie chodziły. Jak masz możliwość podłączenia pod 3 fazy to bierz taką, bardziej możesz ją obciążyć. Ja mam Z Amici i nie do końca jest prawdą że prawie wszystkie można podłączyć pod 1 i 3 fazy. Jak pytałem się o taką pod 230V to na 20-30 modeli 2 miały taką możliwość. Ja mam dokładnie taką: PŁYTA AMICA PI6509LN ZASILANIE NA 230V BOOSTER HIT (3010239940) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i mogę polecić z czystym sumieniem, jestem mega zadowolony. Ktoś tam porównał do gazu, powiem tylko tyle że mam instalację gazową w budynku ale nie zakładałem gazu, mija się z celem. Na pewno zagotowanie wody na gazie i na indukcji to przepaść w czasie, nie mierzyłem ze stoperem ale chyba z 5x szybciej jest na płycie. Po drugie mam mieszkanie w starym budownictwie, w mieszkaniu cała instalacja elektryczna wymieniona na nową ale na klatce już nie. Mam wszystko na prąd, włącznie z ogrzewaniem i bojlerem do ciepłej wody i żadnych problemów a płacę po 450zł na 2 miesiące co daje 225zł miesięcznie. W moim przypadku po podliczeniach nie opłacało mi się nic innego tylko prąd Mieszkanie 41m2
alpin Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 Miałem zwykłą płytę elektryczną teraz mam indukcje, niestety zwykła przechodzi do lamusa indukcja jest o niebo lepsza, wygodna w użytkowaniu i bezpieczniejsza. Obydwie płyty miałem/mam z możliwością podłaczenia 1 lub 3 faz. Kupiłem Elektroluxa płyta nie ma wyznaczonych pól grzewczych czyli tam gdzie postawi się garnek tam grzeje (super wygoda) jeśli ma się nieregularne kształty garnków lub małe garnuszki, mam też funkcje BOOST czyli szybkie grzanie działe niewiarygodnie szybko.
Kazik123 Opublikowano 16 Lutego 2013 Opublikowano 16 Lutego 2013 miałem opcje 1 lub 3 fazy AEG HK 884400 FG cena wysoka ale sprzęt super no i 80 cm szerokosci co było priorytetem dla małżonki
tomaszstn Opublikowano 17 Lutego 2013 Opublikowano 17 Lutego 2013 miałem opcje 1 lub 3 fazy http://s8.postimage.org/swbnwljap/plita_aeg_hk884400fg_decor.jpg AEG HK 884400 FG cena wysoka ale sprzęt super no i 80 cm szerokosci co było priorytetem dla małżonki Na to wychodzi że część płyt trójfazowych można podłączyć tylko pod jedną, ale ktoś pisał że wtedy drastycznie spada moc, być może. Ja mówię o płycie tylko na 230V, działa rewelacyjnie i koszty bardzo niskie.
Rekomendowane odpowiedzi