Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana turbiny czy potrzebne czyszczenie miski i cos o pompie oleju ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak wyzej napisane wczoraj rozleciala mi sie turbina w moim ajm-ie dojechalem do domu ok 3km i wypilo mi prawie polowe oleju z silnika i teraz do rzeczy mam juz nowa turbine tylko goscie u ktorych kupowalem kazali mi sciagnac miske olejowa wszystko wyczyscić dokladnie i sprawdzic jakis trzpien w pompie oleju i tu niewiem o co chodzi poniewaz niewiem o jaki trzpien chodzi i gdzie sie znajduje podobno bardzo dobrym zamiennikiem jest klucz imbusowy 6mm tylko nie mam pojecia co i jak z tym zrobic prosil bym o pomoc w tym temacie i o ewentualne jakies wskazówki pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

olej poszedł wydechem?

Opublikowano
  • Autor

poooszedl

Opublikowano

Podepnę sie do tematu bo też czeka mnie wymiana turbiny po niedzieli i też ciekawi mnie to co mówią mechanicy o czyszczeniu miski , dolotu , oraz EGR . Swoją drogą ciekawe czy oni też to robią skoro wyjęcie michy u mnie to sporo robotu .

Opublikowano

Cytat z ELSY:

"Jeśli stwierdzone zostanie mechaniczne uszkodzenie turbosprężarki (np. zniszczony wirnik sprężarki), nie wystarczy wymienić tylko turbosprężarkę. Aby uniknąć kolejnych uszkodzeń, należy wykonać następujące prace:

-Sprawdzić, czy obudowa filtra powietrza, wkład filtra powietrza i węże prowadzące powietrze nie są zabrudzone.

-Sprawdzić, czy w całym układzie doładowywanego powietrza i w chłodnicy doładowywanego powietrza nie ma ciał obcych.

-Jeśli w układzie doładowywanego powietrza stwierdzone zostaną ciała obce, oczyścić układ doładowywanego powietrza, a w razie potrzeby wymienić chłodnicę doładowywanego powietrza."

Opublikowano

ja bym polecil jeszcze wyczyscic kanaly olejowe bo jak kupisz np. regenerowana turbine to pozniej w razie W jesli sie okaze wadliwa to moga nie uznac gwarancji...

Opublikowano

Proponuje przejrzeć cały układ dop powietrza,rozebrać i poczyścić wsio włącznie z IC,

Co do olejowego to wąż zasilający odkręcić i przeczyścić,od razu nowe filtry,uszczelki itd.

Co do miski to przecież jest w smoku filtr siateczkowy więc nie zassie nic,ewentualnie przytka także też do sprawdzenia.

Wiem ze to dziecinada ale pamiętajcie o prawidłowym odpaleniu po utracie oleju żeby nowe turbo nie dostało po pupie:wink:

Opublikowano
  • Autor

wszystko jest juz ok wymienione wyczyszczone miska wyciagnieta byly jakies odlamki na dnie mosierzne czy cos takiego ale przejechane juz jest ok 2tys km i wszystko dziala :) dzieki za rady temat uznaje za zamkniety :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !

Miałem taki sam przypadek z turbosprezarką w ajm . Auto było po programie,mocy mu przybyło i turbinę wywaliło:)

Okazało sie ze urwało wirnik. Auto zostawiłem dla mechanika. Wymienił olej silnikowy,filtry, wyczyscił intecooler z odłamków metalu a przy okazji turbospreżarkę od awx. Auto jeździ lekko ospale wiec czeka mnie korekta softu.

Opublikowano

Jak to ospale ?? Ja też ostatnio wymieniłem turbawke i też wskoczyło turbo od AWX i autko słabo latało , założyłem drugie i dopiero auto zaczeło normalnie jeździć , fakt turbo troszke wolniej wstaje ale to wina większej turbinki , fakt też korekta mnie czeka .