Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dolewka ATF (automat) do A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przeglądałem ostro forum i nie mogę znaleźć info jak dolać olej do skrzyni automat w A4 avant 2002, 2,5TDI, VIN: WAUZZZ8E03A145715 (nie znam typu skrzyni dlatego podaje VIN). Zamówiłem 2l oleju na jutro (G 052 180 A2) bo zapewne (napewno) jest ubytek, były wycieki przy chłodniczce. Jak go dolać - gdzie. Widziałem na forum dużo info na temat b5. Wiem, że jest korek na skrzyni od strony kierowcy - ale tam się nie dolewa. Proszę o info. Z góry dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Auto na podnośnik i masz tam 2 korki, jeden spustowy a drugi kontrolny, którym także wlewasz olej do skrzyni.

20958210.jpg

A spustowy

B kontrolny.

Opublikowano

I zapalony silnik podczas calej operacji:) A najlepiej jeszcze vag by sprawdzic aktualna temperature oleju w skrzyni :)

Opublikowano

trudno go bedzie wtloczyc od dolu dowowymi sposobami

Opublikowano

Nie tak znowu trudno

Ja wymienilem olej w multi bez zakladania nowego tematu - wiedza jaka przekazuje Bart-S i inni urzytkownicy poprzez to forum wystarczy do takiej operacji :)

Wystarczy przebrnac uwaznie przez temat Multitronic Encyklopedia i przepis na wymiane oleju czy dolewke mamy podany( jest tam i multi i tip)

Opublikowano
  • Autor

No właśnie wiem o tych korkach, ale jak je widziałem od dołu to obawiam się, że po odkręceniu wycieknie olej - bo są na dole. Czy można to odkręcać śmiało? Czy samochód nie musi być przechylony? Ile nalać - ponoć aż z przelewowego zacznie się wylewać nadmiar - tak? Kolego fokusmok15 możesz podać link - jakoś nie mogę znaleźć opisu tych dolewek "grawitacyjnych"?

Opublikowano

uzupelnienie oleju w muti tylko wylacznie z vagiem.... do uzupelnienia tylko wylacznie korek B najlepiej uzupelniac metoda grawitacyjna

Opublikowano

Auto musi byc zapalone - jak napisal Rafal-L musi byc podlaczony vag w celu mierzenia temperatury oleju w skrzyni - przedzial temperatury przy ktorej przeprowadzamy operacje 35-40 stopni(ja zakrecilem przelew przy 37stopniach)

Tak wiec auto zapalone ,musi stac na rownej powierzchni temp. 30 stopni - odkrecamy korek przelewowy i dolewamy olej. ja to zrobilem tak - banka po wodzie destylowanej (sucha) do jej korka zamocowalem 3.5 metra wezyka o przekroju 8 mm na nim zamontowalem zawor kulowy, koniec wezyka owinalem tasma izolacyjna i wkrecilem to w otwor po srubie kontrolnej .Do banki nalalem wczesniej olej i podwiesilem ja na wysokosci 2 metrow

Po zamontowaniu weza w otworze odkrecilem zawor kulowy by olej splynal do skrzyni . Gdy olej juz zplynal z banki zdjalem ja do kanalu by nadmiar oleju mi sie nie rozlal :) Przy temperaturze oleju 37 stopni sciagnalem waz i wkrecilem korek

Ktos z forum zmontowal takie urzadzenie z slomka do picia na koncu a ja je tylko ulepszylem by nic oleju sie nie zmarnowalo :)

Na szybko nie moge teraz znalezc linka :(

Jezeli o czyms zapomnialem to niech ktos mnie poprawi

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Odgrzebuję trochę bo jutro robię operację. Mam przygotowany zestawik jak na foto - jeszcze bańka na górę. Mam pytania

1) Ile oleju wlać?

2) Rozumiem, że wlewam przez zawór kulowy wkręcony w korek zaznaczony na fotce w czerwonym kółku.

3) Czy nie ma się przypadkiem przelać olej "jak jest dobry stan" przez korek - zaznaczony na niebiesko?

4) Samochód ma być przez cały czas zapalony - tak? Czyli: włączam samochód czekam na 30stopni odkręcam korek zapinam zawór uzupełniam olej? A może na wyłączonym samochodzie wykręcam korek zapinam zawór, zapalam samochód czekam na 30 stopni i odkręcam zawór wlewając olej?

ABCD0018.jpg

ABCD0019.jpg

Opublikowano

W obecnym stanie... Odpalasz zimne auto, wchodzisz w bloki skrzyni i czekasz spokojnie aż ATF nagrzeje się do 35 stopni. Wtedy odkręcasz korek B i wlewasz grawitacyjnie zakupiony olej do momentu aż nie zacznie się przelewać. W tym czasie kontrolujesz temperaturę - jeśli zanim zacznie się przelewać osiągnie 45 stopni, zakręcasz korek a następnie gasisz auto i czekasz aż znów się schłodzi ATF.