Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zawieszenie s-line 1BV a komfort jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Posiadam zawieszenie s-line i w tej chwili jezdze na zimówkach 205/55/16 i jest ok, ale pytanie czy po załozeniu ori felg s-line 17 i opon 235/45/17 lub 225/45/17 bedzie duza róznica w komforcie jazdy. Wszyscy doskonale wiemy jakie mamy drogi pełne dziur i kolein. Fakt jest taki ze na 17 auto duzo lepiej sie prezentuje, ale czy jest sens tracic na przyjemnosci z jazdy i robic zawieszenie 2x w roku.

pozdrawiam

Opublikowano

nie masz czego sie obawiać :wink: 2,5 roku na polskich drogach na 17 kołach przejechane 48 tyś km i nawet jednej końćówki nie muszę wymieniać - trzeba jeździć z głową i tyle

Opublikowano
  • Autor

Masz zawieszenie s-line czy zwykłe? Na tym zawieszeniu przy profilu 55 są dosc znacznie odczuwalne nierownosci i własnie tego sie obawiam. To ze da sie jezdzic to ja wiem miałem przez 5 lat Astre GSI 16V na kołach 225/40/16 i wiem co to znaczy ;), ale teraz wydaje mi sie ze juz z tego troche wyrosłem a po drugie to dziecko, rodzina fotelik itp.

pozdrawiam

Opublikowano

ja miałem obniżona springami vogtlanda 35/40mm także było niżej i sztywniej wysokośc opnki 45 na 17 feldze i było lux, jak chcesz miec wiekszy komfort zapodaj oponkę 215/50 :wink:

Opublikowano

Ja mam 18 i jestem zadowolony

Opublikowano
  • Autor

Ceny gum w tym rozmiarze zabijają :shock3:

Opublikowano

W zeszłym roku kupiłem pirelli zero rosso za 2200

Opublikowano
Masz zawieszenie s-line czy zwykłe? Na tym zawieszeniu przy profilu 55 są dosc znacznie odczuwalne nierownosci i własnie tego sie obawiam. To ze da sie jezdzic to ja wiem miałem przez 5 lat Astre GSI 16V na kołach 225/40/16 i wiem co to znaczy ;), ale teraz wydaje mi sie ze juz z tego troche wyrosłem a po drugie to dziecko, rodzina fotelik itp.

pozdrawiam

możemy się zamienić :) dam Ci zwykłe 1BA bodajże :)

Opublikowano

Wg mnie różnica w jeździe po dziurach jest nieodczuwalna. Trochę gorzej jest w przypadku jazdy w koleinach - uczy trzymania kierownicy obiema rękoma :)

Opublikowano

Nie ma się czego bać. Zmieniaj różnica minimalna a jaki wygląd. Ja z 1BA i 16 zmieniłem na 1BE i spręzyny -30 i 18 na lato i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano
  • Autor

możemy się zamienić :) dam Ci zwykłe 1BA bodajże :)

Hehe nie ma szans ja mam 1BV :decayed:

Opublikowano

Hej mam DOKŁADNIE taką samą sytuację jak ty. Zawiecha 1BV , zima 205/55/16 w a na lato 235/45/17 i w tym sezonie muszę kupić nowe kapcie. Na zestawie 235/45 przejechałem w PL ok 50 tys km i wymieniłem jedynie tylne elementy: łączniki stabilizatora i poduszki gumowo-olejowe belki - fakt trzeba jeździć z głową. Ale kierując się nastepującymi czynnikami: komfort (małe dziecko), oryginalność zestawu, cena mając do wyboru 235 czy 225 wziąłbym 235. Chociaż idealne byłyby 215 tylko ich cena :kwasny:.

Opublikowano
  • Autor

Jezeli jezdzisz na takich zestawach to co mozesz mi powiedziec na temat róznicy w komforcie jazdy pomiedzy 235/45/17 a 205/55/16 ?

Opublikowano

zależy ci bardzo na komforcie? czy bardziej na wyglądzie?

Opublikowano
zależy ci bardzo na komforcie? czy bardziej na wyglądzie?

To jest podstawowe pytanie:good: Nie da się pogodzić do końca jednego i drugiego:kwasny: W B6 jest w miare komfortowo na 17` i 1BE a co więcej i twardziej już jest źle:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Powiem tak gdybym miał zwykłe zawieszenie nawet bym sie nie zastanawiał załozył bym 235/45/17 i byłoby pewnie znosnie, ale ze mam 1BV i jeszcze jak załoze taki zestaw moze byc nieciekawie. Zalezy mi na tym zeby jezdzic w miare normalnie czyli np tak jak mam teraz na zimówkach 205/55/16. Wyglad tez jest dla ,mnie wazny bo kto nie lubi jak auto ładnie sie prezentuje.

Opublikowano

Ja też na lato mam 235/45/17 do tego Run Flat na 1BV i Q. Moge powiedzieć, że różnica w twardości do 202/55/16 jest znaczna i wyraźnie odczuwalna jednak daje się do tego szybko przywyczaić. W zamian masz jednak świetną przyczepnośc, która mi już parę razy d*pę uratowała. Jeśli chodzi o trwałość to zrobiłem na 1BV około 55 tkm i palcem się do niego nie dotknąłem więc wydaje mi się, że jest wytrzymalsze od serii.

Opublikowano
Powiem tak gdybym miał zwykłe zawieszenie nawet bym sie nie zastanawiał załozył bym 235/45/17 i byłoby pewnie znosnie, ale ze mam 1BV i jeszcze jak załoze taki zestaw moze byc nieciekawie. Zalezy mi na tym zeby jezdzic w miare normalnie czyli np tak jak mam teraz na zimówkach 205/55/16. Wyglad tez jest dla ,mnie wazny bo kto nie lubi jak auto ładnie sie prezentuje.

Męczył się nie będziesz:good: O ile w B5 17` to już sporo to w B6 17` jest to całkiem do przyjęcia i w miarę komfortowo:good: Jeździłem 1 sezon na 225/45R17 + zawias -40mm H&R i było bardzo przyjemnie:good: Na 19` już jest ciężko:decayed:

Opublikowano
Jezeli jezdzisz na takich zestawach to co mozesz mi powiedziec na temat róznicy w komforcie jazdy pomiedzy 235/45/17 a 205/55/16 ?

Różnica jest mniej więcej taka, że jak zakładam na zimę 205/55 to wydaje mi się że auto jest wyraźnie miększe, bardziej się przechyla w zakrętach, wolniej reaguje na kierownicę (typowo subiektywne wrażenia). Jak na auta, które ważą sporo powyżej 1,5 tony to na zimę ten kapeć jest w sam raz. Na lato zdecydowanie za wąski. Co do 235/45 to pewnie dużo zależy od konkretnego modelu opony. Poprzednio miałem Dunlop Sport Maxx i była bardzo twarda. W którymś z postów pytałem o gumę która przy zachowaniu tego rozmiaru będzie miała komfortowy charakter nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi. Tak jak napisałem Ci wcześniej, jak masz dziecko chcesz w MIARĘ komfortowo wozić bobasa, a czasami jadąc samemu dać po garach weź 235. Powiem szczerze że jak dla mnie żeby jazda po drogach jakie mamy była przyjemnością a nie psychiczną męczarnią osobiście nie brałbym 225/45 do 1BV.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki hormon o taką odpowiedz mi własnie chodziło :wink:

pozdrawiam