Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Olej w okolicach bagnetu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Od jakiegoś roku myślałem, że poci mi się miska olejowa, ale niedawno zobaczyłem, że w okolicach bagnetu jest nalot z oleju np. na łapie od poduszki silnika. Olej utrzymuje poziom trochę poniżej połowy w max min, co dolewam olej to wraca do tego samego poziomu. Co może być tego przyczyną i z czego może wyciekać olej?

Opublikowano

sprawdź rurkę od odmy która wchodzi do bloku silnika. Tam przeważnie puszcza opary oleju na śrubach na o ringu lub jest spękana ,jednakże bez demontażu tej rurki nic nie zobaczsz.http://odma.pl/photos/przewod-olejowy-rura-odma-olejowa-vw-1-9-tdi-nowy-2734348069_orginal.jpg

Witam :)

Od jakiegoś roku myślałem, że poci mi się miska olejowa, ale niedawno zobaczyłem, że w okolicach bagnetu jest nalot z oleju np. na łapie od poduszki silnika. Olej utrzymuje poziom trochę poniżej połowy w max min, co dolewam olej to wraca do tego samego poziomu. Co może być tego przyczyną i z czego może wyciekać olej?

przewod_olejowy_rura_odma_olejowa_vw_1_9_tdi_nowy_2734348069_orginal.jpg

Opublikowano

Sprawdź czy masz separator olejowy przed zaworem na pokrywie zaworów wtedy nie będzie pasował ???

Oleju nie poleci tzn to nie jest przewód na olej lecz na opary:wink:

Jak wymienisz odmę i nalot nie zniknie to sprawdź uszczelkę za filtrem olejowym.

Opublikowano

Tak taka wystarczy.

Jeśli masz separator oleju czyli taką białą bańkę to możesz ją wywalić i wstawić samą tą rurkę.Napisz jaki masz motor chodzi o oznaczenie silnika.Tak jak kolega napisał tam są opary oleju i na pewno parę kropelek poleci ale nie martw olej jest misie olejowej od spodu silnika więc nie ma jak polecieć :)A ta rurka jest połączona z odmą czyli ma za zadanie odpowietrzyć skrzynie korbową.

http://badzoryginalny.com.pl/img/p/326-457-thickbox.jpg

ODMA - ODPOWIETRZENIE SKRZYNI KORBOWEJ, Słownik Motoryzacyjny Samochodowy

Opublikowano
  • Autor

Moj silnik AFN. Widze ze na rysunku sa dwie wersje odmy, ja mam ta wersje 1C z separatoterm, czyli moge kupic wersje 1 sama rurke i wtedy na dlugosc bedzie pasic? Nie pogorszy sie praca silnika?

Opublikowano

Sluchaj rurka do wersji bez separatora pasuje P&P tylko dobrze ja naciągnij na zawór inaczej będzie ciekło.

Ja mam u siebie tak zamontowane:wink:

Opublikowano
  • Autor

A co jezeli separator jest sprawny, nie warto wtedy kupic rurki w aso? mysle ze olej zrasza z tej rurki pod saparatorem. Narazie szukam informacji zeby nie zaopatrzyc sie w nieodpowiednie czesci:)

Opublikowano

Witam

Mam dziwne odczucia mojego korka wlewu oleju.

Wygląda to tak jakby ciekł z niego olej, co wytrę co za jakiś czas jest ten sam syf.

Jest to możliwe że z korka cieknie olej ?

Opublikowano
  • Autor

Moze masz juz wyrobiona uszczelke na korku.

Opublikowano
A co jezeli separator jest sprawny, nie warto wtedy kupic rurki w aso? mysle ze olej zrasza z tej rurki pod saparatorem. Narazie szukam informacji zeby nie zaopatrzyc sie w nieodpowiednie czesci:)

Jeżeli separator jest ok to za nim nie byłoby oleju...

Można w ASO bo w motoryzacyjnym ja nie dostałem:facepalm:

Oblukaj sobie czy z rurka z separatora do zaworu jest cało o ta:

6e260b7ec1ff1d62m.jpg

Koszt a ASO ok 40ZŁ.

Opublikowano

Można kupić samą uszczelkę czy trzeba cały korek ?

Można prosić numer części ?

Lepiej kupić oryginalny w ASO ?

Opublikowano
  • Autor

cabanmat najpierw oblujak czy to korek. Poszukaj na forum, z tego co pamietam moze powodowac to zapchana odma, ale poszukaj bo nie jestem do konca pewien.

Opublikowano

Odmę się czyści czy wstawia nową ?

Opublikowano
Odmę się czyści czy wstawia nową ?

Wrzuc na noc do pojemnika z ON a potem niech sobie wyschnie. Możesz sprawdzić czy działa metodom usta-usta he he dwa otwory zatykasz palcami a przez trzeci zasysasz zobaczysz i usłyszysz czy membrana pracuje.