Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy z nagrzewaniem silnika AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje Audi A4 B5 FL z 2000r , silnik 1,9 TDI AJM w ogóle się nie nagrzewa.

Wskazówka po przejechaniu nawet 40 km nawet nie drgnie albo podniesie się się nieznacznie.

Dziś sprawdziłem kanały 49 i 51 na klimatroniku.

Po całodniowym postoju i temperaturze zewnetrzenj -2 stopnie po przkręceniu zapłonu na kanale 49 pokazywało 30 stopni a na 51 kanale pokazywało 27 stopni z czego temperatura na 51 kanale zaczęła startować od razu w górę tylko na przekręconym zapłonie a nie odpalonym silniku! Czy to normlane?

Po odpaleniu i rozpoczęciu jazdy temp na kanale 49 zaczęła rosnąć i zatrzymała się na temp ok 70 stopni i nie chciała wzrosnąć bardziej. Wskazówka na liczniku pokazywała zgodnie z wartoscia na kanale 49.

Po włączeniu ogrzewania temp na kanale 49 zaczęła spadac nawet podczas jazdy.

Na kanale 51 temp wynosila równo 90 stopni i ani drgnela w jedna ani w druga strone.

Proszę o porade jaka może być przyczyna? Czy to termostat?

Opublikowano

Termostat, temat przerabiany wiele razy:wink: poszukaj

Opublikowano

Dziś wymieniłem termostat. Wskazówka ani drgnie. Temperatura na kanale 49 climatronika to max 60 stopni.

Brak sil do tego samochodu...

Opublikowano

Może we wtyczce do czujnika nie ma odpowiedniego styku. Wyciągnij wtyczkę z czujnika i przeczyść styki w czujniku i wtyczce, może to pomoże

Opublikowano

Miałem ten sam problem z moim AJ-EMEM!Po pierwsze termostat[tylko orginalny] po drugie pożądne odpowietrzenie a na końcu wyszło że czujnik temperatury też był walnięty!