Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z DPF / G450 / hgw co jeszcze ... Potrzebna pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, zakladam oddzielny watek by nie zasmiecac B8 Troooop.

Od kilku dni nie moge sobie poradzic z nastepujacymi bledami i trybem serwisowym silnika:

Screen_Shot_2013_03_10_at_20_02_13.jpg

Czyli: P242F oraz P2002.

DPF nie zapchany, ma nastepujace zapelnienie:

Screen_Shot_2013_03_10_at_18_54_39.jpg

I teraz: zgodnie z radami wymienilem G450 - serwis audi dobral mi nastepujacy numer czesci: 059 906 051A - moze ktos potwierdzic kto ma ETKE czy prawidlowy dla mojego B8 2008 CAPA ? Zainstalowany fabrycznie mialem taki: 07Z 906 051 B

No i teraz: wszedzie mowa o 'nauczeniu' nowego czujnika.

Niestety, VCDS tego nie ogarnia, Kodowanie II jest nieaktywne (ponoc jakis nowy protokol danych typowy dla EDC17 - UDS V6), nie moge tez zrobic regeneracji filtra..

Co byscie zrobili jako nastepny krok? Moze ktos cos podpowie, bo nawet nie wiem, czy moge dalej jezdzic autem (glownie miasto) - czy przypadkim nie zapycham filtra...

Z goory dzieki.

Opublikowano

Czujnik masz dobry 059 906 051A :wink:

Teraz pasuje zrobic wypalanie DPF

Opublikowano

Grzegorz, wszystkiego najlepszego!

Dzieki za sprawdzenie czujki. Przy montazu przedmuchalem rurke do DPF, drozna.

NIestety, wypalanie DPF mi nie wychodzi...

Silnik rozgrzany, wciskam hamulec i gaz do deski, po sekundzie wyskakuje komunikat - Finished correctly / Cancel

Gdzies widzialem, ze tak dlugo jak sa bledy (a te sie nie daja skasowac) nie przeprowadzi sie regeneracji...

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 21:24 ----------

procedura ross-techu nie dziala, bo Coding II u mnie nie dziala - nawet w najnowszym VCDS (sprawdzone).

w basic settings mam ta opcje(service regeneration...):

Screen_Shot_2013_03_10_at_20_21_20.jpg

---------- Post dopisany at 21:29 ---------- Poprzedni post napisany at 21:27 ----------

tak wyglada coding II u mnie..

Screen_Shot_2013_03_05_at_17_08_45.jpg

Opublikowano

Nie wiem czy ta procedura jest odpowiednia dla CAPA :eusathink:

Ja bym sie zalogował pierwsze do Security Access 16 a pozniej Basic Setting 04

Opublikowano
nie mam kodu :(

ale cos czuje, ze rozmawiam, z wlasciwa osoba :wink:

Powinienes miec w podpowiedzi na ORI kablu .

Opublikowano

Zalogowalem sie, ale nic wiecej sie nie pojawia :-/ nie umiem tez wymusic regeneracji podczas jazdy, coding nadal nieaktywne.

---------- Post dopisany at 23:07 ---------- Poprzedni post napisany at 22:25 ----------

udalo sie - Odpalilem regeneracje serwisowa, zobaczymy co dalej.

---------- Post dopisany at 23:34 ---------- Poprzedni post napisany at 23:07 ----------

Allelujah! Dzieki chlopie, po raz kolejny strzal w dziesiec.

Wrc na prezydenta!

Opublikowano

Widze ze pomogło :wink: opisz dokładnie procedure dla potomności .

Opublikowano

jasna sprawa ;)

---------- Post dopisany 12-03-2013 at 20:06 ---------- Poprzedni post napisany 11-03-2013 at 09:12 ----------

dla potomnych:

http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/problem-dpf-wypalanie-serwisowe-filtra-czasteczek-stalych-265272/

---------- Post dopisany at 20:06 ---------- Poprzedni post napisany at 20:06 ----------

dla potomnych:

http://a4-klub.pl/audi-a4-b8-133/problem-dpf-wypalanie-serwisowe-filtra-czasteczek-stalych-265272/

Opublikowano

gregski a jak sprawdzić w jakim stanie jest filtr?? tzn gdzie sie zalogować tak żebym tylko sobie zobaczył w jakim stopniu zapełniony jest filtr??

Opublikowano

Wchodzisz w moduł silnika 08, później w pomiary rozszerzone, pojawia się tabelka z prawej strony( 900 róznych pozycji), w niej masz kilka danych z filtra cząstek stałych ( masa sadzy, ilość popiołu, ilośc przejechanych km od ostatniej regeneracji)

wystarczy iż zaznaczysz kwadracik i pojawią się dane.

Amen

Opublikowano

Będę musiał podpiąc kabelek i zobaczyć co i jak. Dzieki Dokson

---------- Post dopisany 17-03-2013 at 17:18 ---------- Poprzedni post napisany 13-03-2013 at 16:37 ----------

Właśnie siedzę z kompem w aucie i opcja Meas. Block 08 jest u mnie nie aktywna więc... czapa :kwasny:

Jakieś inne sugestie gdzie sprawdze stan mojego DPF-a?

Opublikowano
Sprawdz w Adv. Meas. Values, w capie 08 nie jest aktywne.

Jakie masz objawy?

Mam silnik CAGA :wink:

Nie mam żadnych objawów, po prostu z czystej ciekawości chcę zobaczyć w jakim stanie jest mój DPF i to tyle :decayed:

Opublikowano

Sprawdzę ale dopiero w weekend o le znajde opcje Adv. Meas. Values :decayed: