Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trochę z innej beczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu spośród nas jeździ na felgach o duże średnicy 17" 18" 19" a czasem nawet 20 cali:shock3:. To nie tajemnica, że nasze polskie drogi są usiane dziurami jak ser szwajcarski i stąd moje pytanie: jak tam u Was z trwałością zawieszenia?? Sam jeżdżę na 17stkach i myśle kiedy usłyszę jakieś pukanie w zawieszeniu. Moje pytanie wzięło się stąd że wcześniej miałem passata B5 na 16stkach a jak wiemy tam też był wielowahacz i czy zakładałem oryginalne zawieszenie czy nie maks 50 tyś. km wytrzymywało i było kompletnie do wymiany (zaznaczam, że starałem się omijać dziury).

Opublikowano

Powiem tak jeżdżę na 16 oryginał, od 4 lat przeleciałem 100kkm i nic z zawieszeniem zbytnio nie robiłem. Wymieniłem końcówki drążków średnio około 5 dych/szt. Dodam zima,lato. można i założyć 20 cali tylko po co?, dla szpanu? Jak się ma dużo kasy na wymianę zawieszenia jego sprawa. Dziś żebym kupował auto i było by na 17,18,19 czy 20 jest dla mnie mniej wartościowe, nawet jak nic nie puka i stuka zawieszenie przed sprzedażą można wymienić na chińszczyznę, z gwarancją półroczną do wymiany. Mówimy tu o zawieszeniu wielowachaczowym. Dochodzi jeszcze koszt opon. do 16 około 300zł/szt. wystarczy na 2 sezony i trzeci ewentualnie. Zimówki na trochę więcej 3 sezony. Tak więc pozostaje na 16 a co inni na to.

Opublikowano

Kolego ja śmigam na 18 już w drugim samochodzie i nie miałem problemu z zawieszeniem.. :wink:

Opublikowano
  • Autor

No właśnie dlatego założyłem ten wątek, bo chyba co drugi nasz forumowicz śmiga na felgach większych niż 16 cali i wszystkim poleca się duże felgi do swoich autek, a mało się mówi o drugiej stronie medalu czyli jak to znosi zawieszenie. Ja np. nie jestem zwolennikiem ciągłego stania na warsztacie "bo coś w zawieszeniu puka i trzeba to wymienić" tylko wolę cieszyć się z jazdy. Sam jeżdżę na 17stkach i na razie nic nie puka, ale wcześniej miałem passata B5 i szlag mnie trafiał jak co chwilę musiałem coś wymieniać. Wiem, że zawieszenie passata nie należało do zbyt trwałych, natomiast zawieszenie audi a4 b6 jest podobne do passata ale poprawione i spotkałem się z opiniami, że jest pancerne.

Opublikowano

Mówimy to raczej o ekonomii czy warto płacić więcej za opony a komfort jazdy nie jest lepszy czujesz wszystkie nierówności na drodze. Śmigać możesz i w trzecim aucie. Pochwal się jak długo jeździsz na tych 18 lat lub km

Opublikowano

Kolego, nie każdy patrzy na ekonomię... Auto dla wielu z nas tu na forum to nie tylko dupowóz. Mam zimówki 15" i auto jest na nich po prostu brzydkie... czekam w końcu na wiosnę żeby założyć 17 - moim zdaniem najlepszy kompromis pomiędzy wyglądem a ekonomią. Jeżdżę dosyć agresywnie i dla mnie auto na tak małych felgach jest zbyt miękkie, nie czuję go tak jak na 17... Co do komfortu nie zgodzę się, mam utwardzone i obniżone zawiechę do tego 17 i nie mogę powiedzieć, że jest niekomfortowo... Jest po prostu twardszy i tyle. Osoby, które ze mną jeździły zawsze to zauważały i większości to pasuje - auto nie jest jak fotel bujany, że po każdej dziurze czujesz jeszcze kilka sekund, że w nią wjechałeś. Zawiechy wielowahaczowe bardzo dobrze wybierają dziury i nierówności i moim zdaniem można mieć nisko, twardo i komfortowo. Dodam, że moje auto jeździ po Polsce 3 lata zrobione ok 50 000km na tym setupie i zawiecha jeszcze oryginał oprócz dwóch górnych z prawej strony, a jak mówią handlarze nic nie puka nic nie stuka...

Opublikowano
Mówimy to raczej o ekonomii czy warto płacić więcej za opony a komfort jazdy nie jest lepszy czujesz wszystkie nierówności na drodze. Śmigać możesz i w trzecim aucie. Pochwal się jak długo jeździsz na tych 18 lat lub km

Kolega pytał o trwałość zawieszenia na 17,18 czy 19... a nie o to czy mi się wygodnie jeździ czy nie bo wydaję mi się że to każdego indywidualna sprawa.. tak że naucz się czytać ze zrozumieniem zanim coś napiszesz bo widzę że masz z tym problem..:facepalm: o płaceniu za opony też nikt nie wspominał.. raczej o wydatkach na zawieszenie.. :whistling: Jeżeli chodzi o to jak długo jeżdzę na 18.. to 5 rok i jestem równie zadowolony jak Ty z twoich 16stek:slina: