Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

CMP-Sensor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam audi a4 b8 2008 2.0 tdi silnik CAGA

Ostatnio mam kłopot z autkiem i nie mogę sobie z tym poradzić problem jest taki:

zdj_cie.jpg

Bank 1 CMP Sensor (G40)/Engine Speed Sensor (G28

incorrect correlation

Ten blad pokazuje mi sie ZAWSZE KIEDY:

Silnik jest zimny po nocy i zaczynam przyspieszac wtedy mruga kontrolka swiec i mam ten blad ,oraz kiedy jade na wysokim biegu z mala predkoscia

Ciekawe jest to ze jak silnik sie nagrzeje do okolo 60 C kontrolka juz nie mruga i moge przyspieszac ile chce na jakim biegu chce nie ma znaczenia,dodam jeszcze ze kontrolka zapala sie w granicach powyzej 2000rpmdo 3000rpm powyzej gasnie ponizej sie nie zapala.Sprawdzalem czujniki CAMSHAFT SENSOR ii CRANKSHAFT SENSOR) ciekawe jest to ze jak auto pracuje na wolnych obrotach okolo 850rpm to:

Crankshaft sensor pokazuje 850rpm natomiast camshaft sensor pokazuje dokladnie polowe mniej czyli 425rpm

Testowałem vagiem kazdy czujnik,czyscilem EGR ,zawiozlem do warsztatu nie widza klopotu z autem mowia ze jest ok

Pytanie jest proste co mam zrobic aby bylo ok? mieszkam w anglii wiec kazdy wie ze mechanicy sa tu DOSKONALI wrecz.

Auto mam od nowosci nigdy tego nie bylo wiec pisze na forach z prosba o pomoc ale nikt nic nie podpowiedzial wiec moze ktos tutaj uraczy mnie swoja podpowiedzia

Dziekuje i czekam na podpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

na 99% źle ustawiony rozrząd / synchronizacja wału z wałkiem się rozjeżdza podczas wzrostu prędkości obrotowej - CR'y trzeba bardzo dokładnie ustawiać, przerabiałem już to nie raz, nawet po garażowych mechaniorach, którzy brali się za rozrząd z tipp-ex special lockickg tool

Opublikowano
  • Autor

Jesteś jedynym co udzielił jakiej kolwiek odpowiedz :) :) na ponad 180 osób przeglądających.( DZIĘKUJĘ )

Wciąż pytanie jest dlaczego to się dzieje tylko na zimnym silniku i dlaczego to się stało jakieś 6 miesięcy po zmianie przeglądu??

Opublikowano

zimny, wieksze opory - pewnie dlatego

dlaczego to się stało jakieś 6 miesięcy po zmianie przeglądu??

przeglądu ,czy miales na mysli rozrządu ??

nie ma na co czekac, tylko sprawdzic fazy rozrządu i ewentualnie poprawic ustawienie

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Mam takie same objawy jak autor wątku oddałem auto do mechanika sprawdził rozrząd, powiedział że wszystko jest ok i że to może być przez rozlatującą się dwumasę bo już dłuższy czas się tłukła. Wymieniłem dwumasę a problem pozostał więc zdjąłem górną osłonę rozrządu żeby zerknąć na czujnik, przeczyściłem go sprawdziłem wtyczkę do czujnika idzie 5V czujnik jak sprzawdzam opór podaje za każdym razem inną wartość i zastanawiam się czy tak ma być? Jeszcze jedna sprawa bo gdy zdjąłem tą osłonę rozrządu widać napinacz paska i według mnie wycięcie powinno się pokrywać czyżby był za słabo naciągnięty?

dołączam foto

2014_07_09_11_01_20.jpg

Opublikowano

Witam sprawdż sobie wtryski bo takie objawy są bardzo podpadające bo gdy jesteś na wysokim biegu z małą prędkością to potrzebne jest wytworzenie dużego ciśnienia no i jak któryś wtrysk ma duży przelew to wówczas wejdzie silnik w tryb awaryjny.Jak wtryski są całkiem zużyte to dłużej zapala na ciepłym silniku.Sprawdż te objawy a rozrządu nie tykaj bo jakby cos z nim było nawet minimalnie przestawiony to byś wogóle auta nie odpalił.Powodzenia

Opublikowano

Auto pali normalnie na zimnym i ciepłym silniku, nie ma straty mocy więc napewno nie wchodzi w tryb awaryjny. Jak by to było od wtrysków to błąd walił by cały czas a nie tylko na zimnym silniku a przynajmniej tak mi się wydaje. Co do rozrządu to nie jest tak że jak sie minimalnie przestawi to auto nie odpali bo to raz ludzie mieli przypadek że przeskoczył o ząb i chodził? Kiepsko ale palił. Może ktoś wie jak sprawdzić korelacje rozrządu vcds?

Opublikowano

W CBBB synchronizacja jest w 51 grupie, pokaz jakie masz tam wartosci - mozliwe ze we wzdluznych jest podobnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W grupie 51 mam drugi wtrysk. A CBBB to kod silnika jak się domyślam? Ja mam CAGA.

Opublikowano

Tak, CBBB to kod silnika. Tutaj w 4 polu jest synchronizacja, opisana jako idle stabilization.

Opublikowano

Chyba się nie rozumiem. Ty możesz bloki wartości mierzonych odczytywać w postaci 4 pól wartości w danym bloku, u mnie jest to niedostępne w zamian mam listę 625 lokalizacji i mogę zaznaczać daną wartość i odczytywać ją. I w tym tkwi problem bo przeglądałem już wszystkie i nie mogę znaleźć tej opcji.

Opublikowano

Zapomnialem ze u Ciebie bedzie juz diagnostyka po UDS, w takim razie nie wiem jaka to bedzie grupa.

Opublikowano

ja z kolei mam cos takiego:

rozrzad oczywiscie wymieniony

auto smiga normalnie, ladnie pali, przyspiesza, rolki po wymianie rozrzadu juz nie halasuja wiec nawet mozna powiedziec ze ciszej pracuje

ostatnio jakoś tak w trasie mu docisnalem i pow 4 tys obrotów zapala sie lampka swiec zarowych a jak tylko obroty spadna ponizej 4 tys obrotów gasnie.

auto pracuje normalnie po takiej akcji jak i w czasie tej akcji ok ale vcds odnotowywuje taki błąd:

4096 - Bank 1: CMP Sensor (G40) / Engine Speed Sensor (G28)
P0016 00 [096] - Incorrect Correlation
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 3
Mileage: 223468 km
Date: 2014.07.31
Time: 17:24:57

i teraz pytanie....czy przejomac sie tym czy nie? Nie wiem jak było przed wymiana rozrządu bo do takich obrotów nigdy go nie kręciłem.....teraz normalnie tydzien smigam i błędów nie ma