Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klima nie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam!

Mam problem z klimą, pierwszy od kupna auta czyli od 5 lat. Do tej pory wszystko było cacy. Wczoraj załączam klimę i leci ciepłe powietrze. Ostatnio miałem wymienianą uszczelkę miski olejowej. Sprężarka była zdejmowana i po za wtyczką nic nie było rozłączane. Nie wiem czy zostałą dobrze podłączona, dziś to sprawdzę. Autem żona pojechała do pracy:). Sprawdzę też po południu błędy bo mam vaga. Zastanawiam sie tylko czy samo rozłączenie wtyczki może być przyczyną niesprawności?:)

Dodam że na vagu potrafie tylko na razie błędy sprawdzić:)

Opublikowano

witam a jak probujesz odpalic sprezarkie to słychac takie tykniecie w przekazniku???sprawdzałes wogole czy sie załacza czy tylko po tym ze leci ciepłe powietrze

Opublikowano

a przez te 5 lat nabijałeś klime ?:)

Opublikowano

Sprężarka chodzi i słychać tyknięcie oraz to że silnik "dostaje obciążenie". Wszystko tak jak zawsze czyli niby ok. Vag nie pokazuje błędów. Jak dam na Lo to leci zimne powietrze a jak dam na 18-19 stopni to dmucha jak przy wyłączonej klimie. Nabijałem ją raz przez ten okres:|. Teraz miałem właśnie znów nabić ale najpierw muszę dojść co jest nie tak. Czynnik wymieniany był po kupnie więc już trochę minęło

Opublikowano

Kolego nie sadze bys mieszkal w cieplych krajach wiec ustawienie klimy na LO powoduje iz bez wzgledu na temperature wewnatrz samochodu ona bedzie walic maksymalnie zimne powietrze do srodka. Po ustawieniu zadanej temperatury np 18 klimatronik zacznie mieszac , a przy temperaturach na dworze rzedu 5 stopni, napewno przestawi sie na max cieplo by nagrzac w kabinie. Zadana temperatura to nie temperatura powietrza z kratek a temperatura jaka chcesz miec w samochodzie. By stalo sie to w miare szybko dostaniesz cieple powietrze a nastepnie wentylator nawiewu zwolni obroty.

Opublikowano

Wszystko się zgadza tyle że właśnie na próbę najpierw nagrzałem w aucie i jak było już ciepło to nadal dmucha ciepłym. Mam nadzieję że macie rację i że to wynika tylko z mojej niewiedzy;)

Opublikowano

nabij i odgrzyb klime, warto też wymienić dławik i jak masz chęci osuszacz ;)

Opublikowano

Klimę odgrzybiam sam co rok na wiosnę wg opisu który jest tutaj na forum. Nabiję klimę i poczekam na cieplejsze dni i zobaczymy co będzie dalej.