Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Silnik zawył i słychać stuki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.9TDI ALH.

Silnik z 3.5tys. zakręcil do maks. na obrotomierzu.Gdy obroty wróciły usłyszałem stuki. Zgasiłem go lecz już nie da się go odpalić .Rozrusznik nie może zakręcić .Przypuszczam że przeskoczył rozrząd. Tylko dlaczego silnik tak wskoczył sam na max.

Opublikowano

Śledzę temat bo to mój silnik :eusathink:

Opublikowano

Po wykręceniu świec i kręceniu wałem brak kolizji.Silnik kluczem kręci bez problemu.

---------- Post dopisany at 21:39 ---------- Poprzedni post napisany at 21:36 ----------

W interkulerze trochę oleju i w EGR-rze mokro. Czyżby te obroty od turbo?

Opublikowano

Moim zdaniem turbo zaciągło olej, masz szczęście że na dobre się silnik nie rozbiegał. Przykładowy filmik co się dzieje z silnikiem diesla gdy silnik zaciągnie olej:

Opublikowano

Rozrząd sprawdzony i wszystko w porządku nie przesunięty. Nie wiem co dalej i co z tymi stukami. Jeszcze jedno po wykręceniu świec żarowych jedna wygląda jakby stłuczona. Świece nowe wymienione na zimę. Sam czubek świecy zniszcony.

Opublikowano

Trzeba rozebrać silnik.

Opublikowano

No i po złożeniu silniczka.

Po odpaleniu strasznie dymił na niebiesko jak z lokomotywy. Silnikiem trzęsło i wypalił się, chyba olej który poszedł do kolektora.

Teraz silniczek ładnie klekocze, tylko troszkę mułowaty. Przypuszczam że turbawka się wys-ła.

Teraz trzeba to zregenerować.

Wie może ktoś z kolegów gdzie w okolicach Częstochowy dobrze robią?