Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obroty - dziwna sprawa..... co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz w mojej b5 1.6 AHL a mianowicie... Po odpaleniu silnika na postoju obroty utrzymują się na poziomie 1200obr/min, a gdy wskazówka od temperatury zaczyna się podnosić czyli po mniej więcej 2 minutach obroty automatycznie spadają poniżej 1000obr/min.

Sprawa powtarza się zawsze po odpaleniu zimnego silnika.

Jest ktoś mi w stanie pomóc co to może być?

Opublikowano

wszystko jest ok... odpalasz zimny silnik wiec on chodzi na tzn ssaniu... a gdy juz zlapie odpowiednia temp to schodzi do tego co mu fabryka przypisala czyli w granice 800 rmp :)

tylko dziwne jest dla mnie to co piszesz.. ze po ok 2 minutach zaczyna sie juz unosci wskazowka iod temp..

Opublikowano
  • Autor
wszystko jest ok... odpalasz zimny silnik wiec on chodzi na tzn ssaniu... a gdy juz zlapie odpowiednia temp to schodzi do tego co mu fabryka przypisala czyli w granice 800 rmp :)

tylko dziwne jest dla mnie to co piszesz.. ze po ok 2 minutach zaczyna sie juz unosci wskazowka iod temp..

z tego co zauważyłem to tak bardziej od około 3 minuty od zapalenia silnika wskazówka temperatury zaczyna wędrować w góre. powinno to dłużej trwać?

Opublikowano

zależy gdzie trzymasz auto ja trzymam w garażu to u mnie gdzieś z 5 minut i skazówka zaczyna powoli się unosić ale to powoli bo na wolnych obrotach dłużej trwa niż jak jedziesz ale to że odpalasz zimny silnik i jest powyżej 1000 obr to jest normalne bo to jest ssanie

Opublikowano
  • Autor
zależy gdzie trzymasz auto ja trzymam w garażu to u mnie gdzieś z 5 minut i skazówka zaczyna powoli się unosić ale to powoli bo na wolnych obrotach dłużej trwa niż jak jedziesz ale to że odpalasz zimny silnik i jest powyżej 1000 obr to jest normalne bo to jest ssanie

z tym ssaniem to zawsze tak jest przy tych silnikach? autko trzymam przed domem czyli cały czas stoi na powietrzu.

Opublikowano

no z ssaniem jest tak zawsze jak silnik tylko trochę ostygnie to po odpaleniu łapie wyższe obroty tylko wiadomo że jak że jak go odpali z godzinę po zgaszeniu to to ssanie nie będzie tak długo trzymało obrotów jak po całej nocy

---------- Post dopisany at 14:24 ---------- Poprzedni post napisany at 14:23 ----------

to nie maluch tu samo sie ssanie włącza i wyłącza wszystko steruje komputer

Opublikowano
  • Autor

[/color]to nie maluch tu samo sie ssanie włącza i wyłącza wszystko steruje komputer

wiem, wiem tylko to troche mnie zdziwiło ale skoro tak ma być to trudno. myślałem ze moze cos jest nie tak a tu prosze :decayed:

Opublikowano

wszystko jest ok wiadomo że w upalne dni to może wcale nie występować bo auto w jakiś stopniu będzie nagrzane przez temperaturę otoczenia a w zimę to troszkę chodzi na wyższych obrotach żeby silnik szybciej złapał temperaturę

Opublikowano
  • Autor
wszystko jest ok wiadomo że w upalne dni to może wcale nie występować bo auto w jakiś stopniu będzie nagrzane przez temperaturę otoczenia a w zimę to troszkę chodzi na wyższych obrotach żeby silnik szybciej złapał temperaturę

w takim razie mnie uspokoiłeś, bo juz myślałem że bede odwiedzał machaniora :wink:

Opublikowano

U mnie te obroty wyższe po odpaleniu utrzymują się ok 40 sekund nie więcej , trzymają się rozwno z działaniem pompy wtórnego powietrza (SAI) i spadają na 900 wraz z wyłączeniem tej pompy

jeśli mowisz ze u Ciebie trzymają ok 3 minut to chyba trochę za długo , a tak przy okazji na tych podwyższonych obrotach jest wieksza dawka paliwa to i przez moment jak ruszysz od razu to jakby nie to auto , fajny kop jak na 1,6 :decayed::grin:

Opublikowano
  • Autor
U mnie te obroty wyższe po odpaleniu utrzymują się ok 40 sekund nie więcej , trzymają się rozwno z działaniem pompy wtórnego powietrza (SAI) i spadają na 900 wraz z wyłączeniem tej pompy

jeśli mowisz ze u Ciebie trzymają ok 3 minut to chyba trochę za długo , a tak przy okazji na tych podwyższonych obrotach jest wieksza dawka paliwa to i przez moment jak ruszysz od razu to jakby nie to auto , fajny kop jak na 1,6 :decayed::grin:

tez myśle ze te obroty powinny utrzymywac sie krócej. moze wyczyszczę przepustnice bo napewno dawno nie była ruszana.

Opublikowano

Wszystko gra. Tylko jezdzic :D