Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o pomoc: ZA DUŻY MAF: SPECIFED 470 . ACTUAL 470.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Mam do was wielka prośbę. Wszystkie parametry w Vag-Comie mi się zgadzają poza tymi jednymi. Wiem że to oznacza Mass Air Flow i są to prawdopodobnie wskazania przepływomierza. Przepinałem od kolegi i takie same mam dalej wskazania. Co jest nie tak że przekracza mi normę. Specifed mam 470 i Actual tak samo gdzie przekracza o wiele więcej normę. Przy dotknięciu pedału gazu mam jedno szarpnięcie i przy odpuszczeniu jedno. Może to być tego przyczyną ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie o co z tym chodzi. POZDRAWIAM Kamil

Opublikowano

Zrób logi bo liczby bardziej przemawiają niż opis. z twojego opisu to mogą być jakieś problemy z EGR, chyba że zaślepiłeś go.

Opublikowano
  • Autor

wlasnie tak czytalem ze za duzy MAF moze swiadczyc o zaslepionym egr. ja tego nie robilem ale moze poprzedni wlasciciel. jutro to sprawdze. jak nie dojde co to moze byc zrobie logi :) dzieki serdeczne za pomoc

Opublikowano

EGR nie dziala...

po lekkim dodaniu gazu MAF actual spada do ~200 ?

Opublikowano

kolega piszę że komputer żąda 470 na wolnych i tyle podaje więc mi to wygląda na programowe usunięcie. Zrób loga statycznego 003 i dotknij pedał gazu po włączeniu logowania.

Opublikowano

Koledzy logujący grupę 003 - pamietajcie, że od odpalenia silnika lub ostatniego wciśnięcia pedału gazu musi upłynąć około 2 minut zanim aktywny zawór EGR się zamknie. Czyli depiemy na pedał gazu i po około 1,5 minuty włączamy log 003 i logujemy przez co najmniej 50 sekund. Wtedy pokaże nam wartości na zamkniętym jak i na owartym EGR nawet w silnikach gdzie ECU nie obsługuje wartości Basic Settings i to jest kompletny wtedy log grupy 003 (nawet w starych ECU) bo zawsze w 003 statycznie MB widzę współczynnik 4,8% a tak nie powinno być Albo tak jak kolega opisuje :

silnik pracuje na wolnych obrotach i wskazanie w 003 wynosi 4,8% to wtedy musimy wdepnąć pedał gazu i patrzymy czy w grupie 003 wartość wypełnienia impulsu sterującego N18 zamiast 4,8% zmienia się na jakieś 48 lub więcej % i na ile zmienia się wartość z ponad 400 na ponad 200 mbar.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie :) Poszedłem zrobić te logi, lecz przed tym jeszcze zrobiłem jeszcze jedną rzecz. Wszedłem w vag-comie na Engine póżniej w loginie wpisałem swój kod do silnika 1Z czyli 12233 i później wszedłem w Adaptację. Ustawiłem kanał 003 i tam z wartości 131 dałem wartość 116. Po tej zmianie MAF mieści się w normie. Mam teraz około 280 czyli powinno być okej. Możecie mi powiedzieć co ja zmieniłem w tym kanale 003 ? i czy to dobry pomysł? Wiem że pozostałe dwa to mogę zmienić dawkę paliwa i obroty silnika a właśnie to 003 to nie wiem za co odpowiada. Czy to właśnie jest od zmiany MAF-u czy od czegoś innego co wymusiło mi tę zmianę. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc. POZDRAWIAM SERDECZNIE. Kamil

---------- Post dopisany 21-05-2013 at 13:30 ---------- Poprzedni post napisany 29-04-2013 at 14:00 ----------

Wie ktoś może co ja zmieniłem ? Z góry dzięki :)

Opublikowano

wspólczynnik wypełnienia EGR ...

Opublikowano
  • Autor

w jakich granicach można je zmieniać ? bo czytalem ze mozna wpisac nawet wartosc 33768 a u mnie dziala tylko do 131

Opublikowano
w jakich granicach można je zmieniać ? bo czytalem ze mozna wpisac nawet wartosc 33768 a u mnie dziala tylko do 131

bo ty masz wartosic 8-bitowe

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie:

1.jeśli wszedł w Adaptacje. Ustawił kanał 003 i tam z wartości 131 dał wartość 116. to spalin do mieszanki idzie więcej?

2. i zmienia się wartość 2 i 3 kolumny w logu trzecim w dół ?

3. i pytanie czy tylko w statycznym czy rozumię że w dynamicznym kolumnę 3 też obetnie?

Pytam bo coś u mnie z tym tez mi się nie podoba.