Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyjęcie i czyszczenie kolektora ssącego w A4 B6 AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Ostatnio zabrałem się za czyszczenie EGR, po zdemontowaniu EGR zauważyłem sporo syfu w kolektorze ssącym i tu moje pytanie, gdyż miałem problem ze zdjęciem kolektora, co trzeba wyciągnąć żeby był dostęp do wszystkich śrub żeby zdjąć kolektor ssący? W AFN'ie chyba jakoś łatwiej z tym jest bo turbo jest niżej a w 1Z turbina jest trochę wysoko i to chyba właśnie ona przeszkadza. Z góry dzięki za pomoc.

---------- Post dopisany 03-05-2013 at 11:00 ---------- Poprzedni post napisany 30-04-2013 at 23:47 ----------

up

Opublikowano

Nie wiem jak możesz zdjąć kolektor,ale powiem Ci jedno,jak ładnie przeczyścisz kol i zostawisz EGR-a to ten syf powróci:wink:

Kup denaturat,podpal na 10 min,potem szmatka i do czysta lecisz:decayed:

Opublikowano
  • Autor

No to EGR wywalę :) Ale chciałem wyczyścić ten kolektor bo tam jest masa syfu ;/

---------- Post dopisany 07-05-2013 at 08:53 ---------- Poprzedni post napisany 03-05-2013 at 12:29 ----------

Nikt nigdy nie czyścił kolektora? ;/

Opublikowano

Czyczenie w 1z nie jest takie przyjemne - trzeba zdemontować turbinę. Najgorsze są trzy śruby 12-kątne pod kolektorem wydechowym.

Trochę nad tym schodzi ale dasz radę.

Po wyjęciu kolektora, jeżeli jest dużo zabrudzeń proponuje je usunąć wpierw mechanicznie a później środkiem do czyszczenia kominków. Wypalanie to przedostatni etap, na samym końcu znowu środek do czyszczenia i przepłukanie wodą.

Opublikowano
  • Autor

Da się bez wyciąganie innych podzespołów? Mam dostęp do sporego zestawu kluczy, ale z tego co widziałem 2 skrajne śruby dałoby się odkręcić, problem byłby z tymi środkowymi

Opublikowano

Jeżeli tam jest tak samo jak w AHU to da się to zrobić bez zrzucania turbiny.

A jak masz już kolektor w rękach to wlewasz benzyny/rozpuszczalnika i podpalasz. Na początku będzie się długo paliło, jak zgaśnie, podlej znów beny i podpal. I powtarzaj tą czynność do czasu aż wlejesz benzynę a ona się szybko wypali. Potem bierzesz wiertarkę i kilka starych linek metalowych (takich od hamulca czy przerzutek rowerowych), strzępisz je, zakładasz na wiertarkę, linki w kolektor i odpalasz wiertarkę i masz czyściutki kolektor. Zobaczysz ile syfu tam było... No i zaślepienie EGR a najlepiej jego całkowite usunięcie obowiązkowe. Potem składasz na nowych uszczelkach, których łączny koszt nie powinien przekroczyć 20 zł i gitara.

Opublikowano
  • Autor

McCoob mi głównie chodziło o wyciągnięcie kolektora, co trzeba zdemontować żeby można go było wyciągnąć. Z wyczyszczeniem dam sobie radę, ale dzięki i tak za info ;)

Opublikowano

Nie chce sie powtarzać ,ale musisz mieć dobre klucze .Odkręć kolektor wylotowy spalin a pużniej kolektor ssący.

Opublikowano

Dobre klucze są konieczne przy jakiejkolwiek naprawie/rezaniu :wink:

Opublikowano
  • Autor

no tak, klucze mam, ale z tego co widziałem to dam jest bardzo ograniczony dostęp do kolektora, ale obczaje to jeszcze raz przy próbie rozbiórki :P

Opublikowano

dobre klucze kosztują ,a te badziewie na allegro to nie wiem czy da rade.

Opublikowano
  • Autor

Wiem, że kosztują. Mam dostęp do 2 walizek toptula i do tego wózek narzędziowy też toptula także nimi chyba dam radę

Opublikowano

Dasz rade .Tylko musisz umiejętnie tam poprzekładać te narzedzia .Ja używałem takiej końcówki do załamań,niewiem jak ona sie nazywa.A i żeby sie dostać do 1 śruby to musisz odkręcić osłone kolektora,aluminiową.A te dwie środkowe śruby to też sie da odkręcić tylko musisz na wyczucie w nie kluczem trafić.i te wszystkie osłony od turbiny wcześniej pozdejmować.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chyba jednak trzeba turbine wyciągnąć, ostatnio próbowałem wyciągnąć kolektor i jest ciężko, została mi do odkręcenia 1 śruba do której jest ciężki dostęp